Közélet

Medián: növekszik a Fidesz és az MSZP támogatottsága is

Medián: növekszik a Fidesz és az MSZP támogatottsága is

2013. január 24., csütörtök
Medián: növekszik a Fidesz és az MSZP támogatottsága is

Mind a Fidesz, mind az MSZP támogatottsága emelkedett az elmúlt időszakban, miközben az Együtt 2014 Mozgalom nem tudta megőrizni a megalakulásakor mutatott jelentős vonzerejét - írta a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a legfrissebb elemzésében, amelyet a HVG is közölt.

A január közepén készült, szerdán a cég honlapján közzétett felmérés szerint elsősorban a két nagy párt erőviszonyaiban észlelhető változás: a Fidesz és az MSZP is fokozatosan távolodik az októberi mélyponttól. A teljes népesség körében a Fidesz októberben 22 százalékon állt, most 27 százalékos a támogatottsága, az MSZP-t pedig októberben 10 százalék, most 16 százalék választaná. A közvélemény-kutató az Együtt 2014 választói mozgalomról azt írta, valószínűleg a bizonytalanok közül szerzett hívei egy része bizonytalanodott el újra, januárra ugyanis megint nőtt a választani nem tudók vagy nem akarók aránya. A Medián kutatása alapján

Bajnai Gordon

volt miniszterelnök, az Együtt 2014 társalapítója a politikusok rangsorának negyedik helyén áll. Csak

Orbán Viktor

és Bajnai Gordon közül választva a szavazók 34 százaléka a jelenlegi kormányfőt, 32 százaléka pedig elődjét tartja alkalmasabbnak. A politikusok népszerűségi rangsorát

Áder János

államfő vezeti, őt

Varga Mihály, Pokorni Zoltán

, Bajnai Gordon,

Rogán Antal

és Orbán Viktor követi. A rangsor végén Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár áll. A Medián szerint a tavaly júniusi mélypont óta (13 százalék) valamelyest enyhült a lakosság pesszimizmusa, jelenleg a válaszadók 22 százaléka érzi úgy, hogy az országban jó irányba mennek a dolgok. Az elmúlt három hónapban kissé javult a kormány teljesítményének megítélése is - az elégedettség mutatója jelenleg 33 pontot tesz ki a százfokú skálán -, de az elmúlt egy évet áttekintve inkább stagnálás a jellemző. Mindent egybevetve a lakosság csaknem háromnegyede (73 százalék, ezen belül a fideszesek 18 százaléka) inkább negatívan ítéli meg a kabinet eddigi munkáját - írta a közvélemény-kutató. A felmérést január 11. és 15. között készítették az ország több mint száz településén véletlenszerűen kiválasztott ezer felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően plusz/mínusz 3-5 százalék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.