Kultúra

Lehull a lepel a kádári titkosszolgálatról az Emlékpontban

Lehull a lepel a kádári titkosszolgálatról az Emlékpontban

2013. január 16., szerda
Lehull a lepel a kádári titkosszolgálatról az Emlékpontban

Bálint László Évtizedeim a titkosszolgálatnál című memoárja az utóbbi idők egyik legizgalmasabb könyve. Az egykori kémelhárító a hódmezővásárhelyi Emlékpontban mutatja be január 17-én, csütörtökön délután 5 órakor a kádári állambiztonság ezidáig ismeretlen világába bepillantást nyújtó visszaemlékezés-kötetét. A szerző már gyerekkorában elhatározta, hogy nyomozó lesz, de csak a rendőri esküt követően tudta meg, hogy a politikai osztályra került - kémelhárítónak.

Az utóbbi idők minden bizonnyal legizgalmasabb memoárja

Bálint László

új könyve. A szerző 1940-ben született Kisteleken hívő katolikus – a későbbi kommunista szóhasználat szerint: középosztálybeli vidéki klerikális-reakciós – családba. Gyerekkorában sok detektívregényt olvasott, ezért elhatározta, hogy nyomozó lesz. Álmának beteljesítésére huszonkilenc évesen látta elérkezettnek az időt és nyomozónak jelentkezett a Budapesti Rendőr-főkapitányságra. Fel is vették, ám az csak az eskütétel után derült ki, hogy a szolgálati helyéről a legkevésbé sem ő döntött, s a kiterjedt háttérellenőrzés ellenére is a Politikai Osztályra, a BRFK III/II-A Alosztályra osztották be kémelhárítónak… Könyvében a szerző a kádári kémelhárítás, tágabban pedig az állambiztonság ezidáig ismeretlen világát mutatja be, számos névvel, konkrét történetek leírásával. Hogyan működött a Kádár-rendszerben az állambiztonsági szerv? Mit lehet tudni a belső viszonyairól, az állományról, a vezetőkről? Mi volt a feladatköre a hírszerzőknek, a kémelhárítóknak, a belső elhárítóknak? Miért volt mindig is jelentős eszköze a titkosszolgálatoknak a hálózat? Kik és hogyan küzdöttek Magyarországon a Moszad hírszerzői és hálózata ellen? Miért alakult úgy, hogy a rendszerváltozás után mindenki csak a korábbi belső elhárítást (az úgynevezett „III/III-at”) átkozta, az ügynökökre mutogatott, de a vezetők vagy például a hivatalos kapcsolatok felelősségéről senki sem beszélt? Létezik-e a rendszerváltás óta belső elhárítás, és mi a feladata? Hogyan mentették át magukat az állambiztonsági vezetők 1990-ben, és hogyan befolyásolták a politikai életet, a közéletet? S hogyan hatott a politika az állambiztonsági szerv, majd 1990-től a nemzetbiztonsági szolgálatok működésére? Bálint László nem mindennapi életútjáról olvasva bepillantást nyerhetünk egy titokzatos világba, s közben rengeteg érdekes, közérdeklődésre számot tartó kérdésre is választ kaphatunk. A szerzővel

Vincze Gábor

, az Emlékpont történésze beszélget csütörtökön 17 órától a kommunizmus évtizedeit bemutató közgyűjtemény előadótermében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.