Közélet

Korózs Lajos: „Maradékelven nem lehet szociálpolitikát csinálni”

Korózs Lajos: „Maradékelven nem lehet szociálpolitikát csinálni”

2013. január 15., kedd
Korózs Lajos: „Maradékelven nem lehet szociálpolitikát csinálni”

A jövő szociálpolitikájának többféle problémát kell kezelnie, hogy egyszerre nyújtson szociális biztonságot, tudja biztosítani a társadalmi integráltságot és igazságosságot, csökkentse az egyenlőtlenséget, ugyanakkor teljesítsen egyfajta társadalmi növekedést meg foglalkoztatás-bővülést - hangsúlyozta a Szegfű Klubban Korózs Lajos, az MSZP szociálpolitikusa.

A jövő szociáldemokráciájának, melynek az MSZP alakítója lesz a 21. század elején, deklarált jogokra kell épülnie. Az állampolgári jogon járó juttatásokat biztosítani kell, mert egyébként odajut az ország, hogy lassan mintegy 5 millió ember fog a létminimum alatt élni, figyelmeztetett

Korózs

. Mit hagyott hátra két és fél év kormányzás után a Fidesz-kormány? A KSH adatai szerint négymillió ember él a társadalmi minimum alatt, 3,1 milliót fenyeget a tartós leszakadás veszélye, 2 millió 310 ezer honfitársunknak az anyagi nélkülözés jutott osztályrészül, 1 millió 380 ezer ember pedig az abszolút szegénységi küszöb alatt él ma Magyarországon, állítja a politikus. A 0-17 év közötti gyerekek 37,9 százaléka az abszolút szegénységi küszöb alatt él, két és fél év alatt közel 20 százalékos növekedés volt. Soha nem látott mértékben növekedett a dolgozó szegények száma, miközben azt tapasztaljuk, hogy ma már a munka sem véd meg a szegénységtől. Ezeket a problémákat nem lehet egyetlen gyógymóddal, ráolvasással orvosolni, kezelni. A következő kormánynak egyszerre kell romokat takarítani és ugyanakkor építkezni. Jól működő gazdaság nélkül nincs beruházás, ha nincs beruházás, nincs foglalkoztatás, ha nincs foglalkoztatás, akkor az államnak nincs adó- és járulékbevétele, miközben egyre több emberről kellene gondoskodnia. Maradékelven nem lehet szociálpolitikát csinálni, állítja Korózs, mert a tartós leszakadás élhetetlené teszi a társadalom többségének az életét is.

Egy év alatt 1 millió ember került ki a nyugellátásból

A nyugdíjrendszerről szólva a politikus kritikán alulinak minősítette a kormány teljesítményét. Véleménye szerint a dilettáns intézkedéseknek beláthatatlan következményei lesznek a jövőben. A múlt évben mintegy 2 millió 900 ezer ember tartozott a nyugdíjasok közé, 1 év alatt több mint 1 milliót kipateroltak onnan. Az Alaptörvény szerint ma Magyarországon nyugdíjat már csak az öregségi nyugdíjas kaphat, az összes többi, akit még nem raktak ki a rendszerből, az ellátott lett. Megszüntették az előrehozott öregségi nyugdíjat, a korengedményes, a korkedvezményes nyugdíjat, a bányásznyugdíjat, a művésznyugdíjat, az állam szolgálatában állók szolgálati nyugdíját, és ami a világ szégyene: Magyarország az egyetlen ország a világon, ahol nincs rokkantsági és baleseti nyugdíj, mert eltörölték. Tavaly még azt mondták, az elmondottakból az 57 év felettiekre semmi nem vonatkozik, ma már vissza sem hívják felülvizsgálatra az emberek nagy többségét, egyszerűen csak elveszik a pénzüket, állítja a szocialista politikus, aki olyan esetről is tud, hogy valaki a nyugdíja 80 százalékát veszítette el. A szocialisták, ha kormányra kerülnek, mindenkinek visszaadják a nyugdíjjogosultságát, aki azt egyszer már megszerezte. Nem úgy, ahogy korábban volt, mert azt nem bírja el a társadalom, szolgálati nyugdíjnak viszont lennie kell, az biztos. Azt sem lehet, hogy egy emelkedő nyugdíjkorhatár mellett nincs lehetőség a rugalmas nyugdíjba vonulásra. A kormány tevékenységével nemhogy nem oldotta meg a problémát, de több bajt okozott, mintha nem csinált volna semmit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.