Közélet

Kohári a Botka-beszédről: Blöff és pártpolitikai karrierépítés

Kohári a Botka-beszédről: Blöff és pártpolitikai karrierépítés

2013. január 24., csütörtök
Kohári a Botka-beszédről: Blöff és pártpolitikai karrierépítés

Botka László Szeged sokszínűségét akarja felszámolni a különböző helyi kezdeményezéseket segítő keretek elleni támadással - véli a szegedi Fidesz ügyvezető elnöke. Kohári Nándor szerint a polgármester évértékelése valójában kampánygyűlés volt.

A kormány nem konszolidálja, hanem ellehetetleníti az önkormányzatokat, felszámolja az önkormányzatiságot, tönkreteszi a közoktatás sokszínűségét, a felsőoktatás támogatásának csökkentésével lezárja a társadalmi mobilitást - többek között ezeket állította

Botka László

polgármester

csütörtöki évértékelő beszédében

. Az MSZP-s politikus arról is beszélt, hogy Szeged 2013-as költségvetésében 1,5 milliárdos lyuk tátong, s a 2010-es önkormányzati választások óta tartó időszak egyik fő rákfenéje, hogy a Fidesz-KDNP nem értette meg a szegediek üzenetét, s az általa vezetett MSZP-vel szemben az egy szem jobbikos képviselővel működik együtt. Blöff és demagógia - reagált röviden és tömören Botka szavaira a szegedi Fidesz ügyvezető elnöke.

Kohári Nándor

szerint nem lehet komolyan venni a polgármester együttműködési szándékát, sem pedig az általa ismertetett számadatokat. A jobboldali önkormányzati képviselő hiányolja a távlati gondolkodást, a felelős városvezetői attitűdöt, értelmezésében a városházán egy MSZP-s politikus karrierépítésének lehettünk és lehetünk tanúi.

A Fidesz-KDNP továbbra is a helyi kezdeményezések mellett

"Botka László korábbi kijelentéseit többször is meghazudtolva szokásos paneljeit ismételgette szervezett törzsközönsége előtt. Árulkodó, hogy korábban azt állította, 3 milliárdos lyuk tátong Szeged költségvetésében a forráscsökkentések és az állami feladatátvállalások tükrében, ma pedig éppenséggel 1,5 milliárd forintról szónokolt. Amennyire blöffnek tekinthető az első számadat, annyira légből kapott az újabb is, a polgármesteri kommunikáció egyértelműen a pártpolitikusi építkezést és a politikai hangulatkeltést célozza" - fogalmazott a SZEGEDma.hu-nak Kohári Nándor. A képviselőt nem lepte meg az sem, hogy Botka a sport- és kulturális támogatások, valamint egyéb költségvetési keretek megszüntetésének lehetőségét villantotta fel. "Ebben eddig sem értett egyet a Botka László vezette MSZP és a Fidesz-KDNP, a szocialisták folyamatosan támadták ezeket a helyi fejlesztéseket és kezdeményezéseket segítő kereteket. Ezzel azonban a polgármester és csapata valójában Szeged sokszínűségének kíván gátat vetni. A közgyűlés jobboldali többsége azonban elkötelezett ebben a kérdésben, s a kötelező önkormányzati feladatok ellátásának biztosítása mellett továbbra is lehetőséget kívánunk teremteni a különböző sport- és kulturális célú támogatásokra, a helyi, városrészi fejlesztések és kis közösségek tevékenységének felkarolására" - szögezte le.

Nem vehető komolyan a botkai partnerség

Kohári szerint nem lehet komolyan venni a Botka László által ismét szóba hozott "kinyújtott kezet" sem. "Aki belenéz a közgyűlési közvetítésekbe, s ismeri a polgármester vezetői stílusát, hiteles és csattanós választ kap arra, mit is ért ő partnerség alatt. A szocialista városvezető bort iszik, s vizet prédikál: valójában az alapvető emberi tiszteletet sem adja meg a másként gondolkodóknak, a más véleményen lévőknek." A szeged Fidesz ügyvezető elnöke úgy összegzett: nem egy távlatokban gondolkodó, Szeged termelői kapacitásait erősíteni kívánó polgármester vízióit ismerhettük meg, hanem egy MSZP-s pártpolitikai karrierjét egyengető politikus kampánygyűlését láthattuk a városháza dísztermében. "Ezt bizonyítja, hogy Botka László szinte végig a kormány közterhek csökkentésére irányuló politikáját támadta demagóg módon. Nem hallhattunk viszont arról, milyen tervek fogalmazódtak meg Szeged jövőbeni pozicionálására a tervezett szerb uniós csatlakozás és az euroregionális folyamatok tükrében. Aligha véletlen ez a csend: ezekre a kérdésekre nincs semmiféle válasza a polgármesternek" - mondta Kohári.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.