Gazdaság

Kezdődhet a debreceni Nagyerdei Stadion építése

Kezdődhet a debreceni Nagyerdei Stadion építése

2013. január 29., kedd
Kezdődhet a debreceni Nagyerdei Stadion építése

A kivitelezést végző konzorciummal megkötötték a szerződést, így kedden elkezdődhet a debreceni Nagyerdei Stadion építése Kósa Lajos polgármester bejelentése szerint.

A politikus a sajtótájékoztatón közölte: a megállapodás alapján 2014. április 28. az átadási határidő, ekkorra minden szakhatósági és használatbavételi engedéllyel rendelkeznie kell a létesítménynek.

Kósa Lajos

szavai szerint a Nagyerdei Stadion rekonstrukciója abba a sorba illik, amit a Főnix Csarnokkal nyitottak és a Kölcsey Központtal folytattak. Ezek a létesítmények voltak ugyanis az elsők Budapesten kívül, amelyek több ezer fős rendezvényeket biztonságosan és színvonalasan voltak képesek lebonyolítani. A polgármester szerint ahhoz, hogy a magyar futball az európai elit közelébe zárkózhasson fel, elengedhetetlen az infrastruktúra javítása és szerinte a környező országok ebben megelőzik Magyarországot. Felhívta a figyelmet a leendő stadion multifunkcionális használhatóságára, az alkalmas lesz több tízezer fő befogadására egy-egy koncert vagy más nagyrendezvény alkalmával. Hozzátette, a stadiont magyarok tervezték és a kivitelezést is helyi cégek végzik, ami bizonyíték arra, hogy a magyar vállalatok versenyképesek és megállják a helyüket nyílt, nemzetközi közbeszerzési eljáráson is. "Hajrá Loki, hajrá Debrecen! Kezdődjön a stadionépítés!" - zárta szavait Kósa Lajos.

Simicskó István

, az Emberi Erőforrások Minisztérium sportért felelős államtitkára beszédében elmondta: a kormány minden alkotó, értékteremtő munkát támogat és segít, így nem is volt kérdéses, hogy a sikeres debreceni labdarúgóklub és a sikeres város fejlesztését finanszírozni fogják. Megjegyezte, a futballban elért sikerek áthatják az egész társadalmat, több évtizedes adósságot törlesztenek az új stadionnal Debrecen és Magyarország felé. A kivitelezést elnyert, két debreceni cégből álló "Hajrá, Debrecen!" konzorcium 11,45 milliárd forintért vállalta a megvalósítást. Az építkezés kedden a bontási munkálatokkal kezdődik.

Szűcs Gyula

, a kivitelező konzorciumot vezető Hunép Zrt. vezérigazgatója ismertette a munkálatok időrendjét. Ebből kiderült, hogy a bontási munkákkal két hét alatt végezni fognak és terveik szerint kilenc hét múlva már állni fognak az első vasbeton elemek. A stadion vasbeton szerkezete pedig hét hónap múlva készül el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.