Közélet

Szeméttárolás Szegeden – mi történik, ha sérül a kuka? + FOTÓK

Szeméttárolás Szegeden – mi történik, ha sérül a kuka? + FOTÓK

2013. január 18., péntek
Szeméttárolás Szegeden – mi történik, ha sérül a kuka? + FOTÓK

A szeméttároló kukákat vagy béreljük a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-től, vagy azok a saját tulajdonunkat képezik. Utánajártunk, ki milyen feltételek mellett bérli a kukákat, illetve ki fizeti meg, ha azok megrongálódnak. Mikor cserélik ki, és kihez forduljon az, akinek esetleg saját tulajdonú kukáját rongálták meg a szemétszállítók ürítés közben? Egyszóval: kukaügyben melyek a főbb panaszok a felek részéről?

Talán arról sem árt szólni, hogy kuka és kuka között is óriási a különbség. A külföldről behozott, kemény anyagból készült és rendkívül sérülékeny, Szegeden is igencsak elterjedt tárolóedényekkel sokkal több baj van, mint a hazai gyártmányú, lényegesen jobb minőségű, puhább anyagból készült kukákkal. Kérdéseinkre

Bakacsi Zoltán

, a cég szállítási és logisztikai részlegvezetője válaszolt. "A kukák egy része a lakosok, társasházak tulajdonát képezi, illetve társaságunktól bérli a társasházak 10 százaléka" – erősítette meg a szakember. Megtudtuk, hogy az ürítés közben történő rongálás esetében bejelentéskor a társaság munkatársa megkeresi a ház tulajdonosát, illetve kezelőjét. Amennyiben a helyszínen bebizonyosodik, hogy az okozott kár a szemétszállító céget terheli, a tárolóedény bekerül a javítóbázisukra, csereedényt biztosítanak a javítás idejére, természetesen díjmentesen.

Kuka helyett szennyesruha-tároló

Sok esetben a bekövetkezett kár abból adódik, hogy a tárolóedények némelyike már 30 éves is elmúlt, anyaga elfáradt. Ha nem a társaság hibájából keletkezik a kár, munkatársaik értesítőt hagynak hátra, hogy a tárolóedény sérült, ürítése balesetveszélyes. Tárolóedénnyel kapcsolatos bejelentésüket megtehetik a környezetgazdálkodási kft. ügyfélszolgálatánál (62/777-211), a diszpécserszolgálatuknál (62/777–203 és 204) vagy a közvetlen helyszínelő munkatársuknál (36-20/3365-755), e-mail címük: szkht@szkht.hu. Bakacsi Zoltán azt is megerősítette, nagyon sokan spórolni szeretnének, és nem a szabványos, megfelelő minőségű és a szolgáltató által üzemeltetett speciális hulladékszállító járműhöz alkalmazható tárolóedényt vásárolják. A nem megfelelő tartály (például szennyesruha-tároló alkalmazása) nem bír ki egy ürítést sem, és igen sok reklamációs gondot okoz a társaságnak. Ebben az esetben a cég – sajnos – eláll a tárolóedény javításától, illetve cseréjétől. A részlegvezető azt is szóvá tette, hogy a téli időjárás változására sok helyen a tulajdonosok, házkezelők nem készülnek fel kellőképpen. Ha a tárolóedény már nagyon koszos, a hulladék belefagy, ürítése szinte lehetetlen. A tárolóedényeket közterületen helyezik el, ami az erre vonatkozó önkormányzati rendelet és az új hulladéktörvény szerint is tilos. Csak ürítési napon és az ürítés befejezéséig tárolhatók a kukák közterületen közterület- használati díj megfizetése nélkül, különben nem ott a helyük.

Közterületen tárolni tilos

További gondot okoz még a hozzáférhetőség: nincs ugyanis megoldva, hogyan, miként cipeljék át a szemétszállító cég munkatársai hóhalmon az olykor 200 kilónál is nehezebb edényeket. A gondatlan társasházak lakói, kezelői részéről embertelenség megkövetelni ezt a rakodóktól, akik sokszor a hibás kerekek miatt mozdítani is alig tudják az edényeket. A tárolóedények a tetővel ellátott, tehát esőtől megóvott helyszíni tárolásra vannak felkészítve. A korrózió élettartamukat nagyon megrövidíti. Ennek következménye az ürítés miatti sérülés. Ezt a lakosság gyakran félreértelmezi, pedig valójában anyagában való elöregedés és a karbantartás hiánya a valódi ok. A szabad ég alatti közterületi tárolás károsodást okoz, jogszabályban tiltott, köztisztaságilag és esztétikailag pedig ugyancsak kifogásolható. A lakótelepeknek csúnya látványt kölcsönöz, holott minden társasház rendelkezik tárolóhelyiséggel, csak másra használják, esetleg bérbe adják - érvelt a szakember. Pedig a zárt helyen és/vagy tető alatt való tárolás jelentősen meghosszabbítaná a tárolóedények élettartamát, hiszen a társasház érdeke lenne az edényzet karbantartása. Most mindenki kívül akarja tudni érdekkörén, így a kukákat a közterületen parkoltatja. Számos nagyvárosban példa van fedett ráccsal elzárt pavilonokra, talán Szegeden is ez lehet a megoldás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.