Közélet

Hazánk legkomfortosabb orvosi intézménye lett a szegedi Onkoterápiás Klinika

Hazánk legkomfortosabb orvosi intézménye lett a szegedi Onkoterápiás Klinika

2013. január 10., csütörtök
Hazánk legkomfortosabb orvosi intézménye lett a szegedi Onkoterápiás Klinika

A szegedi Onkoterápiás Klinika nyerte a környezet és tisztaság kategória különdíját az „Év kórháza 2012” szavazáson. Kahán Zsuzsanna, a klinika vezetője szerint nagy figyelmet fordítanak rá, hogy lehetőségeikhez mérten a legnagyobb komfortérzetet biztosítsák a betegeknek.

A betegek értékelése alapján 2012-ben a szegedi Onkoterápiás Klinika lett a környezet és tisztaság kategória győztese a HáziPatika.com által nyolc évvel ezelőtt alapított „Év kórháza” szavazáson. "Nagy gondot fordítunk arra, hogy a betegeket minél kellemesebb környezetben fogadhassuk a klinikán, ami nem egyszerű feladat, hiszen szűk helyen, egy régi, nem erre a célra felépített épületben kell ellátnunk őket" - árulta el portálunknak

Kahán Zsuzsanna

, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának tanszékvezető professzora. Mint mondta, a többséget ambulanter módon kezelik, akik kényelmét a rendkívüli zsúfoltság ellenére is igyekeznek biztosítani. Az ambulanciára befekvő betegek rendelkezésére pedig egy újonnan felújított, újrabútorozott részleget biztosítanak, hogy a lehető legnagyobb kényelemben legyenek a kezelés ideje alatt.

Az „Év kórháza” díj

A díj odaítéléséről a betegek dönthettek, akik két hónapon át tartó internetes szavazáson értékelték az állami finanszírozással működő fekvőbeteg-intézményeket, idén több mint kétszázat. A www.evkorhaza.hu oldalon öt kategóriában – orvos-szakmai ellátás, ápolás- és szakszemélyzet, infrastruktúra, ellátás, valamint környezet és tisztaság – összesen több mint negyvenezer szavazat érkezett az október 15-től december közepéig tartó voksolási időszakban.

Az elmúlt években az élmezőnyből hiányoztak a budapesti intézmények, 2012-ben azonban megtört az utóbbi évek vidéki fölénye. Az „Év kórháza 2012” címet a fővárosi Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika érdemelte ki. Harmadszorra áll dobogón és csupán hajszálon múlott, hogy 2010-es és 2011-es győzelme után a Bács-Kiskun Megyei Kórház 2012-ben nem lett ismét címvédő. Ezúttal a megszerzett pontszámok az összesített lista második helyére emelték a kecskeméti intézményt, amely az ország egyik legnagyobb kórháza: évente körülbelül hatvanezer fekvőbeteg gyógykezelése történik itt. Harmadik helyezést ért el a karcagi Kátai Gábor Kórház, melynek szülészete 2012 őszén már kapott egy rangos elismerést.

Az összesített verseny nyertesei:

Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, Budapest: „Év kórháza 2012” Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza, Kecskemét (2. helyezés) Kátai Gábor Kórház - Rendelőintézet, Karcag (3. helyezés) Míg 2011-ben az egyes kategóriákat debreceni, ózdi, általánosságban a kelet-magyarországi intézmények uralták, 2012-ben – az összesített eredményekhez hasonlóan - itt is átrendeződött a lista.

A kategóriák győztesei:

Orvos-szakmai ellátás kategória: Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház, Veszprém Ápolás- és szakszemélyzet kategória: Margit Kórház, Csorna Infrastruktúra kategória: Kanizsai Dorottya Kórház, Nagykanizsa Ellátás kategória: Heim Pál Gyermekkórház, Budapest Környezet és tisztaság: SZTE ÁOK Onkoterápiás Klinika, Szeged A Fejér-, a Békés- és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei intézmények betegei voltak a legelégedettebbek, valamint Budapest VII. és XIV. kerületének lakosai: itt kapták a legmagasabb összpontszámokat a kórházak. Csongrád megye 22. lett a megyei rangsorban.

Az országos listán a három legjobb Csongrád megyei helyezett:

SZTE ÁOK I. sz. Belgyógyászati Klinika, Szeged (27. helyezés) SZTE ÁOK Ortopédiai Klinika, Szeged (54. helyezés) SZTE ÁOK Idegsebészeti Klinika, Szeged (55. helyezés) „2012 az egészségügyben az átszervezések éve volt: a kórházak jelentős része állami fenntartásúvá vált, a júliusban kiírt intézményvezetői pályázatnak köszönhetően több tucatnyi kórházban új vezetővel folytatódik a munka. Az „Év kórháza” díj azért egyedülálló kezdeményezés, mert segítségével az egészségügyi intézményekről közvetlenül a szolgáltatásokat igénybe vevő betegek mondhatnak véleményt" – mondta el

Pilling Róbert

, a HáziPatika.com vezetőszerkesztője. Az ünnepélyes átadó ceremóniára 2013. január 10-én került sor a Magyar Tudományos Akadémia székházának Klubjában. A díjakat

Kissné Horváth Ildikó

, főosztályvezető (Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért felelős államtitkárság),

Gerle János

, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke,

Balogh Zoltán

, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke,

Szél Ágoston

, a Semmelweis Egyetem rektora,

Svébis Mihály

Év Kórháza 2011 (Bács-Kiskun Megyei Kórház) főigazgatója, valamint

Erős Antónia

műsorvezető adták át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.