Közélet

Február 1-jén országszerte megkezdődnek az agrárkamarai választások

Február 1-jén országszerte megkezdődnek az agrárkamarai választások

2013. január 14., hétfő
Február 1-jén országszerte megkezdődnek az agrárkamarai választások

A vidékfejlesztési miniszter a február 1-21. közötti időszakot jelölte ki az országos agrárkamarai választásokra, amelyeknek előkészítéséért és lebonyolításáért a Magyar Agrárkamara 20 tagú átmeneti elnöksége felelős.

A törvény által előírt határidőig közel 200 ezer leendő tag jelentkezett be érvényesen az új kamarába és szerzett jogot a választásokon való részvételre. Csongrád megyében a 21 ezer jelentkező tag közül 15 890-et sikerült regisztrálni, a többiek tévesen adták be a papírokat, ők február 5-ig jogorvoslatért fordulhatnak az országos választási bizottsághoz.

Kispál Ferenc

, a Csongrád Megyei Agrárkamara megbízott elnöke sajtótájékoztatón ismertette a választások szabályait. Elmondta, a magyar vidék életében minden eddiginél szélesebb bázissal megalakult a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara, a hazai agrárium korszerű, új köztestülete. Az új szervezet kiterjed a teljes élelmiszer-előállítási láncra, azaz alanyi jogon tagja lesz a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az agráripar és a vidékfejlesztés minden piaci szereplője – az őstermelőktől a nagyvállalatokig, a termelőktől a kereskedőkig. Közös ügyünk, hogy a Nemzeti Agrárkamara az ágazat erős érdekvédője, valódi támogatója legyen, a mezőgazdaság műhelye, ahol az osztrák és német kamarákhoz hasonlóan a termelők minden szükséges információt egy helyen megkaphatnak, hangsúlyozta Kispál. A jogalkotó célja: erős, egységes és korszerű köztestületet létrehozni a magyar agrárium támogatására, versenyképességének erősítésére és érdekeinek hatékony védelmére. A törvény szerint az új kamarának az országos kamarai választásokat követően legkésőbb idén március 31-ig kell megalakulnia. Küldötteit, testületeit és tisztségviselőit 5 évre választják meg, az 1 tag-1 szavazat elve alapján. A jelenlegi megyei agrárkamarák egyetemes jogutódlással beolvadnak az új egységes országos kamarába.

A megyei küldöttválasztás február 1-15-ig zajlik

A választói névjegyzékre azok a tagok kerülhetnek fel, akik 2012. november 30-ig bejelentkeztek az agrárkamara nyilvántartásába, és megfizették az 5000-os egyszeri regisztrációs díjat. A 19 megyében összesen 1230 kamarai küldöttet fognak megválasztani február 1-21-ig. A választói névjegyzékre felkerültek, valamint a megválasztható kamarai küldöttek megoszlása megyénkénti bontásban elérhető az Agrárkamara honlapján. A voksolás listás rendszerű lesz, azaz a megyei küldött-jelölteket tartalmazó listákra lehet szavazni. A jelöltállító szervezeteknek a megyei küldöttlistáikat január 21-én kell leadniuk a Magyar Agrárkamara hivatalos helyiségében. A listákat úgy kell összeállítani, hogy az új kamarában összefogott különböző ágazatok érdekeinek arányos képviselete biztosított legyen. A megyei küldöttválasztásokat február 1-15. között, megyénként több meghirdetett időpontban és helyszínen, közjegyző jelenlétében tartják meg. Február 21-én minden megyében pótszavazást tartanak, ahol viszont már csak a választási névjegyzékre pótlólag (fellebbezés után) felkerültek voksolhatnak.

A Csongrád megyei küldöttválasztó szavazások időpontjai és helyszínei:

Február 4., 10-17 óra Hódmezővásárhely, Csúcsi Olvasókör, Jókai u. 60. Február 5., 10-17 óra Szentes, Bartha János Szakközépiskola, Kossuth L. u. 45. Február 6., Csongrád, Városi Galéria földszinti tárgyaló, Kossuth L. tér 9. Február 7., Kistelek, Klebelsberg Művelődési Központ, Petőfi u. 7-9. Február 8., Mórahalom, Mórahalmi Járási Hivatal, Szentháromság tér 1. Február 11., Szeged, Megyeháza, Csanád terem, Rákóczi tér 1. Február 12. Makó, Galamb József Szakközépiskola, Szép u. 2-4. A megyei küldöttek megválasztását követően az egyes megyékben az országos küldöttválasztó közgyűlésekre március 9-én, az új nemzeti agrárkamara alakuló országos közgyűlésére pedig március 28-án kerül sor. A választásokkal kapcsolatos kérdésekben az érdeklődők hívhatják az Agrárkamara telefonos választási ügyfélszolgálatát a 06-80-911-078-as zöld számon, illetve írhatnak a

valasztas@agrarkamara.hu

e-mail címre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.