Közélet

CÖF: el a kezekkel az alaptörvénytől!

CÖF: el a kezekkel az alaptörvénytől!

2013. január 3., csütörtök
CÖF: el a kezekkel az alaptörvénytől!

Az alaptörvény jogi, politikai és társadalmi értelemben is legitim, ezért "el a kezekkel az alkotmánytól - alaptörvénytől" - közölte a Civil Összefogás Fórum (CÖF) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a civil szervezet "mélységes aggodalommal figyeli a demokratikus ellenzéki erők összejöveteleit, ahol közjogi felhatalmazás nélkül néhány múltbéli levitézlett politikus és álcivil a nép képviselőinek nagy többségével elfogadott alkotmányát kívánja eltörölni". A CÖF emlékeztetni kíván arra, hogy az alkotmány elfogadása előtt széles körű társadalmi egyeztetés folyt, amiben a szervezet támogatói és szakbizottsága is részt vett, illetve írásban is kifejtette véleményét, s tudomásuk szerint még legalább száz civil szervezet tette ugyanezt. "Véleményünk szerint 1989 után baloldali és liberális erőknek lett volna alkalmuk új alkotmány létrehozására, de nem éltek ezzel a lehetőséggel, így egészen 2011-ig fennmaradt az 1989-es, ideiglenes, toldozott-foldozott alkotmánymódosítás, miközben a közép- és kelet-európai régió minden országában megszülettek az új alkotmányok" - hangsúlyozták. A "nemzeti és jobboldal" 2010-es választásokon aratott kétharmados győzelme minden jogi, politikai és társadalmi alapot megteremtett ahhoz, hogy az új parlamenti többség új alaptörvényt hozzon létre - fűzték hozzá. Szerintük a Bárándy-család szocialista és liberális megrendelésre hiába készít új alkotmányszöveget, az pusztán egy politikai próbálkozás és nem lesz belőle alkotmány. Hozzátették azt is, hogy elfogadhatatlan fenyegetni és nyomást gyakorolni a regisztrációval kapcsolatban az Alkotmánybíróságra. "A Parlament előtti tüntetés fenyegetésére csak úgy tudunk reagálni, hogy jelezzük, ha a Békemenet elmegy a Parlament elé, az +új alkotmányozók+ oda már nem fognak beférni" - fogalmaztak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.