Közélet

A rasszizmus ellen tartott demonstrációt a DK a Fidesz székháza előtt (FRISSÍTVE)

A rasszizmus ellen tartott demonstrációt a DK a Fidesz székháza előtt (FRISSÍTVE)

2013. január 13., vasárnap
A rasszizmus ellen tartott demonstrációt a DK a Fidesz székháza előtt (FRISSÍTVE)

A rasszizmus, a gyűlöletbeszéd és a kirekesztés ellen tartott demonstrációt a Fidesz budapesti székháza előtt vasárnap délután a Demokratikus Koalíció (DK) és a hozzá csatlakozó pártok, szervezetek Bayer Zsolt cikke miatt. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője arra szólította fel a baloldalt, hogy hagyja abba a gyűlöletkampányt, ne álljon a gyilkosok oldalára.

A rendezvényen az épület előtt felállított dobogón beszédet tartók egyebek mellett azt kérték, szólaljon meg

Orbán Viktor

miniszterelnök az ügyben, és zárják ki a Fideszből

Bayer Zsoltot

.

Vadai Ágnes

, a DK alelnöke szerint aki demokratának vallja magát, akár bal-, vagy jobboldali, az most nem lehet néma. Beszélt arról, hogy olyan nyitott, toleráns, egymást tisztelő társadalmat szeretne, ahol nem számít, ki honnan jön, ahol a gyűlölködés nem része a mindennapi életnek és beszédnek, és ahol nem kell folyton antifasiszta és antirasszista tüntetetéseket szervezni.

Iványi Gábor

lelkész Bayer Zsolt írását gyalázatosnak és istenkáromlónak nevezte, és arról beszélt, a publicista évek óta folyamatosan uszít.

Ungár Klára

, a SZEMA-Liberális Párt elnöke, a Fidesz korábbi tagja beszédében úgy fogalmazott: amit a Fidesz korábban képviselt, annak mára hátat fordított, és a szabadság pártjából az elnyomók, üldözők pártjává lett. A rendezvényen felolvasták a Mazsihisz és a Hit Gyülekezetének korábban már közzétett nyilatkozatát, amelyben elítélték Bayer Zsolt szavait. Felolvasták továbbá Schiffer András LMP-s politikus levelét, amelyben az ellenzéki politikus jelezte: fontosnak tartja a DK kezdeményezését a demonstrációra és támogatják is, ugyanakkor szervezetként nem kívántak részt venni a rendezvényen.

Teleki László

, a Magyar Szocialista Párt elnökségi tagja, a korábbi szocialista kormány roma ügyekért felelős miniszterelnöki megbízottja Mesterházy Attila pártelnök üdvözletét tolmácsolva azt mondta, nem tűrik a Bayer Zsolt féle általánosító, uszító kirekesztő írásokat. A terézvárosi Lendvay utca lezárt szakaszán több százan jelentek meg, köztük

Gyurcsány Ferenc

, a DK elnöke, valamint

Lendvai Ildikó, Török Zsolt, Horváth Csaba, Szanyi Tibor

szocialista politikus, továbbá roma közéleti személyek, köztük

Horváth Aladár

, a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért elnevezésű szervezet vezetője. A résztvevők közül többen táblát viseltek a nyakukban azzal a felirattal: "Én is cigány vagyok". Volt, aki olyan táblát tartott a kezében, amin az állt: "Embert barátjáról, pártot tagságáról!". Mások uniós, magyar, roma DK-s és Szolidaritás-zászlókat hoztak magukkal. A tüntetőket a Fidesz székházára kifeszített hatalmas molinó fogadta a következő felirattal: "Ne álljatok a gyilkosok pártjára! Ne hallgassatok

Ron Werberre

!" Az ORFK kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint a demonstráción rendőri intézkedésre nem került sor. A demonstrációt követően

Selmeczi Gabriella

, a Fidesz szóvivője közleményben szólította fel a baloldalt, hogy hagyja abba a gyűlöletkampányt, ne álljon a gyilkosok oldalára. Rámutatott: a baloldal kampányával bátorítja a bűnelkövetőket, hiszen ezt arra utal, hogy szerintük nem az a bűnös, aki embert öl, hanem az, aki ezen felháborodik. Hangsúlyozta: a Fidesz további megoldásokat keres arra, hogyan szorítsák vissza a brutális támadásokat. A rendőrség példás gyorsasággal fogta el mind az ózdi, mind pedig a szigethalmi gyilkosságok gyanúsítottjait, ami visszatartó erő lehet a bűnözők számára - tette hozzá.

Kocsis Máté

, a rendészeti bizottság fideszes elnöke az MTI-nek korábban szintén azt hangsúlyozta, hogy a Bayer-cikk kapcsán szervezett vasárnapi ellenzéki tüntetés résztvevői akarva-akaratlanul a bűnelkövetőket bátorítják. A politikus egyben visszautasította az MSZP Pintér Sándor belügyminisztert bíráló kijelentéseit.

Mirkóczki Ádám

, a Jobbik szóvivője még a demonstráció előtt adott ki közleményt, amelyben azt írja, hogy "most éppen a Fidesz 5. számú tagkönyvének tulajdonosa, Bayer Zsolt tapasztalja meg a magyarellenes nagykoalícióba tömörülő szervezetek rágalom- és hisztéria keltését, hasonlót, amelyet

Gyöngyösi Márton

és a Jobbik is átélt". A politikus szerint a Fidesz "a nemzetközi háttérhatalmaknak való megfelelési kényszere miatt hátba szúrta az 5. számú párttagkönyvének birtokosát azért, mert leírta az igazat". Bayer Zsoltnak január 5-én jelent meg az írása a Magyar Hírlapban. Ebben a publicista egy szigethalmi késeléses bűncselekményre utalva úgy fogalmazott, hogy "gyáva, undorító, kártékony állatok" késeltek. Hozzátette: "a tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (…) Állatok meg ne legyenek. (…) Ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan!" - zárta írását. Bayer Zsolt később a bírálatokra válaszolva azt írta, hogy szándékosan félreértették a mondatait. "Nem akarom likvidálni a cigányságot, sem egy részét, sem egyetlen cigányt. (...) Rendet akarok. Azt akarom, hogy minden tisztességes cigány ember boldoguljon ebben az országban, és minden, társadalmi együttélésre képtelen és alkalmatlan cigány pedig legyen kirekesztve a társadalomból" - fogalmazott írásában Bayer Zsolt. A cikk miatt két magánszemély feljelentést tett közösség elleni izgatásra hivatkozva, de azt bűncselekmény hiányában elutasította az ügyészség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.