Közélet

A munka- és a pihenőidő betartását ellenőrzi a hatóság idén

A munka- és a pihenőidő betartását ellenőrzi a hatóság idén

2013. január 14., hétfő
A munka- és a pihenőidő betartását ellenőrzi a hatóság idén

A munka- és a pihenőidő betartását, valamint a munkavállalók jogviszonyának rendezettségét is ellenőrzi az idén a hatóság - olvasható a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának 2013-as ellenőrzési tervében.

Az igazgatóság honlapján olvasható idei hatósági ellenőrzési tervből kiderül: stratégiai cél, hogy a munkavállalók alapvető jogai érvényesüljenek, rendelkezzenek rendezett jogviszonnyal, csökkenjen a jogkövető vállalkozások versenyhátránya, és ez segítse a munkahelyek megtartását, illetve az új, legális (adózó) munkahelyek létesítését. Fontos törekvés az is, hogy az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények legyenek a munkahelyeken - olvasható az ellenőrzési tervben. A munkavédelem területén az év második felében ellenőrzik az emelőgépek üzemeltetését és a bányászati tevékenységet, május-júniusban a biológiai kórokozók miatti megbetegedések kockázatával járó tevékenységeket, az ősszel pedig a villamos berendezésekkel való munkavégzés biztonságát, mivel tavaly - az idei ellenőrzési terv elkészítéséig - két halálos és öt életveszélyt okozó munkabaleset történt áramütés miatt, illetve villamos berendezés használata közben. A terv szerint nyáron - hőségriasztástól függően - ellenőrzi a hatóság, hogy a munkaadók betartják-e a minimális munkavédelmi követelményekről szóló rendeletet. Munkaügyi területen március-áprilisban ellenőrzik a szolgáltatókat, majd június-júliusban a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatására vonatkozó szabályok betartását ellenőrzi a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága. Emellett - főként a kereskedelemben - a munka- és a pihenőidő betartását is górcső alá veszik. A munkaügyi bírság összege 30 ezer forinttól 20 millió forintig terjedhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.