Egyetem

A felsőoktatásról tartott fórumot a Miérthallgatók csoport a BTK-n + FOTÓK

A felsőoktatásról tartott fórumot a Miérthallgatók csoport a BTK-n + FOTÓK

2013. január 16., szerda
A felsőoktatásról tartott fórumot a Miérthallgatók csoport a BTK-n + FOTÓK

Mindenki számára nyitott fórumot indított a Miérthallgatók csoport a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának épületében szerda délután, ahol a felsőoktatás változásait érintő kérdések kerültek terítékre.

"Aki tenni szeretne a felsőoktatásért, az egyeteméért, most elmondhatja ötletét, véleményét! Aki szeretné megtudni, mit és miért csinálnak a Miérthallgatók, várjuk a BTK 7-es termében! Várunk minden érdeklődő középiskolást, tenni akaró egyetemistát, aktív oktatót vagy éppen bizonytalan szülőt" - hirdette az esemény

facebookos oldalán

a csoport. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának 7-es termében közel száz ember gyűlt össze, hogy a felsőoktatás átalakításával kapcsolatban megosszák gondolataikat, építő jelegű ötleteiket. Portálunk a helyszínről követte az eseményeket.

20.30:

A fórum fél kilenckor véget ért, a résztvevők hazaindultak.

20.19:

Nem szakértői, hanem populáris politikáról van szó, nincs pénz az oktatásra, de stadionok építésére igen. Ez nem gazdasági racionalizálás, hanem ideológiai átalakítás - hangzott el. A felsőoktatás átalakítása során elrontani mindent egy viszonylag rövid idő alatt megoldható, a végbemenő változásoknak pedig több éves kifutási idejük lehet.

20.06:

Szász Géza, az SZTE BTK dékánhelyettese szerint a stratégia egyértelmű, kiszámítható felsőoktatás kell. A taktika lényege pedig, hogy megtanuljunk az "ellenfél" fejével gondolkodni. A másik álláspontját megvizsgálva kell megközelíteni a saját nézőpontunkat is. A HÖOK-os tárgyalások kapcsán úgy nyilatkozott: politikában edzett csoportként ezt az elvet klasszikus módon felismerték, hiszen a politikai elitnek szüksége van egy legitimnek tűnő partnerre. Ebbe az űrbe léptek be - emelte ki.

19.48:

A hallgatók képviseletében nem a megfelelő emberek ülnek le tárgyalni a kormánnyal - nehezményezik többen. Nemcsak a hallgatók, de az oktatók oldaláról is vannak a változtatásokat érintő ellenérvek, melyek nagy részben ugyan fedik egymást. A kormányzat célja sem teljesen tiszta - mondták.

19.30:

Azért is nagyon nehéz a feladat, mert nagyon passzív az érintett réteg. Emiatt fontos minél több emberhez eljuttatni az üzenetet, hogy milyen nagy a baj - mondta Kiss Tímea, miközben lassan húsz fő alá csökkent a létszám. A Szülői Hálózat szerint már kialakult egy kemény mag, a szülőket is keresik. A fő gond, hogy működnek a régi reflexek, félnek, hogy a gyerek kerülhet bajba az iskolában a nyílt kiállás miatt - hangzott el.

19.20:

Kiss Tímea egyetemi hallgató a Miérthallgatókat úgy definiálta: céljuk alapvetően a tájékoztatás, működésüket azonban a jelenlegi, lehetetlen helyzet hívta elő, akciócsoportként működnek addig, amíg nem rendeződik a helyzet. Egy diák szerint radikálisabban kellene fellépniük, nem fogják őket komolyan venni, ha csupán a Megyeházához "sétálgatnak". A szervezők szerint ez egy hosszú, szenvedős dolog lesz, nem lehet egy nap alatt csodát tenni.

19.10:

A Bátyai-ügy is előkerült. Medvegy Gábor hangsúlyozta: az ominózus városi közgyűlésen tiltakozóként jelent meg, aki nem értett egyet sem a zárt üléssel, sem pedig a Városi TV Szeged adásszünetével.

18.58:

Pártpolitikai hovatartozások kerültek terítékre. A Miérthallgatók csoport tagjainak tekintetében a megjelentek az LMP-s és millás hátteret firtatták, ők viszont a Jobbik Szegedi Ifjúsági Tagozatának elnökére hívták fel a figyelmet a hátsó padban, aki - mint mondta - civilben, egyetemistaként látogatott ki a fórumra. A parázs vitát végül azzal a kijelentéssel zárták, hogy politikai háttér ide vagy oda, magánemberként vannak itt a résztvevők.

18.48:

A Miérthallgatók csoport egy rövid videót is készített, melyben középiskolásokat szólaltattak meg, azt kérdezve: mi a fő problémájuk a felsőoktatásban végbemenő változásokkal, és milyen ötleteik vannak. A videót hamarosan közzéteszik az interneten.

18.40:

Olyan mértékű az elvonás az SZTE-től, hogy a bérezés mellett az egyetem alapvető funkcióit sem fogja tudni ellátni, a demonstrálóknak így közös erővel kell kiállniuk, különben bedőlhet az SZTE - hangzott el a fórumon. Az OHA szegedi hálózatának egy tagja szerint a küszöbön álló 4 milliárdos elvonás következményeként az oktatók 20%-át leépíthetik.

18.27:

A hallgatók nehezményezik, hogy az egyetemi életet befolyásoló demonstrációk és az Agórában rendezett Szabad Egyetem is kevés sajtót kapott - éppen az SZTE részéről. A szervezők felhívták a figyelmet, hogy interneten élőben is lehetett követni az eseményeket, így az is "ott lehetett", aki otthon töltötte a szénszünetet.

18.15:

A Miérthallgatók csoport bemutatkozása, céljaik ismertetése után a nagyrészt fiatalok, egyetemisták alkotta csoportot kérdezik: miket tartanak legfőbb problémának a felsőoktatásban? A Szülői Hálózatot képviselve az egyik felszólaló az összefogást sürgeti a felsőoktatásért kiálló szervezetek között, hiszen a probléma mindannyiukat érinti. Medvegy Gábor, a Miérthallgatók egyik vezetője szerint az elvonás az egyetemtől nonszensz annak tudatában, hogy a kormány jelentős összegekkel támogatja a labdarúgást vagy a közmédiát. Egy felszólaló középiskolás szerint riasztó mértékű azoknak a száma, akik csak külföldön tudják elképzelni az életüket, ami a későbbiekben okozhat komoly gondot. Az egyetemisták a hallgatói fórumok eredményeiről érdeklődtek. Az első fórum után elfogadott hat pontot, és a háromszáz aláírást tartalmazó petíciót átadták a kormányhivatal vezetőjének Szegeden, ezek azóta is hivatkozási pontot jelentenek a demonstrálónak. "Ezek képezik az alapot, amiből nem engedünk" - hangsúlyozta a csoport.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.