Közélet

135 külföldi hallgató tanul ösztöndíjjal tavasszal az SZTE-n + FOTÓK

135 külföldi hallgató tanul ösztöndíjjal tavasszal az SZTE-n + FOTÓK

2013. január 30., szerda
135 külföldi hallgató tanul ösztöndíjjal tavasszal az SZTE-n + FOTÓK

Az egyetem 9 kara fogad külföldi diákokat: a legtöbben Törökországból, illetve Franciaországból érkeznek Szegedre tanulni.

Január 28. és február 1. között rendezik a külföldi hallgatóknak szóló, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda által szervezett úgynevezett orientációs hetet a Szegedi Tudományegyetemen. A most érkezett fiatalok a következő napokban megismerkednek majd a várossal, a Szegedi Tudományegyetemmel, annak életével, beiratkoznak az őket fogadó karokra, kapcsolatba kerülnek a többi országból érkezett külföldivel és a szegedi életüket segítő magyar egyetemistákkal (az EHÖK Külügyi Bizottságának mentoraival és az Erasmus Student Network Szeged önkénteseivel), valamint tanszéki koordinátoraikkal. Mint megtudtuk, a tavaszi szemeszterben összesen 18 ország 60 városa 68 egyetemének 128 hallgatója folytatja felsőfokú tanulmányait Erasmus-ösztöndíjjal az SZTE-n. Közülük 86 diák most ül be az intézmény padjaiba, 42 fő pedig az első félévben is itt tanult. A legtöbben Törökországból és Franciaországból jöttek – előbbiből 37, utóbbiból 18 hallgató, a harmadik helyen pedig Spanyolország áll ezen a listán 17 fővel. A következő hónapokban több romániai, olasz, bolgár, szlovákiai, német, lengyel és finn hallgatótársat is kapnak a szegedi egyetemisták, de Görögország, Norvégia és Litvánia is képviselteti magát 2-2, valamint Belgium, Csehország, Észtország, Lettország és Portugália 1-1 diákkal. Az intézmény 9 kara fogad diákokat ebben a félévben. Közülük a legtöbben a Bölcsészettudományi és a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon végzik majd tanulmányaikat (25-25 fő) a fakultások kétoldalú kapcsolatainak köszönhetően, azután az Általános Orvostudományi Kar (18 fő), a Mérnöki Kar (17 fő), az Állam- és Jogtudományi, valamint a Természettudományi és Informatikai (15-15 fő), a Gazdaságtudományi Kar (10 fő), az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar (9 fő) és a Zeneművészeti Kar (1 fő) következik a sorban. Mellettük a TADD (Transatlantic Dual Degree) program keretében 7 hallgatót lát vendégül a szegedi universitas az USA-beli Washburn Egyetemről. Az orientációs héten részt vevő külföldi fiatalok elmélyülhetnek Szeged múltjában, az egyetem történetében, emellett pedig megismerhetik, mi vár rájuk az SZTE-n, mi fán terem az ETR és a diákigazolvány, milyen kurzusokat kell elvégezniük a Tisza-parti universitason, s milyen jogaik és kötelezettségeik lesznek tanulmányaik során. Az Erasmus- és TADD-ösztöndíjasokat

Pál József

, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese is köszöntötte a szerda délelőtti ünnepélyes tájékoztató rendezvényen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.