Gazdaság

VM: újabb 95 milliárd forint támogatási forrásról döntöttek

VM: újabb 95 milliárd forint támogatási forrásról döntöttek

2012. december 20., csütörtök
VM: újabb 95 milliárd forint támogatási forrásról döntöttek

Újabb, mintegy 95 milliárd forintos támogatási forrás kifizetésének jóváhagyásáról született döntés, a pályázati pénzek legnagyobb része állattartó telepek korszerűsítésére fordítható - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Elmondta: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) társfinanszírozásával az állattartó telepek korszerűsítése (ÁTK IV.) pályázati jogcímre összesen valamivel több mint 80 milliárd forint támogatást fizetnek ki a nyertes pályázóknak. Ennek az összegnek a negyedét a sertéstartók kapják fejlesztéseik megvalósítására. Emellett támogatási pénzhez juthatnak azok is, akik mikrovállalkozásaikat kívánják fejleszteni, e területen a kötelezettségvállalás összege 7,4-7,6 milliárd forint körül mozog. A vidéki turisztikai tevékenységek ösztönzésének támogatására mintegy 5,2 milliárd forint áll rendelkezésre. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a hónap elején kezdte meg az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatások kifizetését, eddig összesen mintegy 32,5 milliárd forintot fizettek ki a gazdálkodóknak - közölte a miniszter.

Palkovics Péter

, az MVH elnöke arról beszélt, hogy az AKG mellett elindultak a kifizetések a kedvezőtlen adottságú területek, valamint a Natura 2000 gyepterületek támogatására is. Eddig mindkét jogcímre 200-200 millió forintot fizettek ki. Az elnök jelezte: a falumegújítási pályázati jogcímre eddig mintegy 20 milliárd forint forrásigényű kérelem érkezett, míg a vidéki örökség megújítása körébe tartozó projektekre összesen mintegy 11,6 milliárd forintnyi igényt nyújtottak be. Mind a támogatások odaítélése, mind a kifizetési kérelmek esetében jelentősen csökkent a döntéshozatal ideje. Az MVH 2010 közepétől ez év november végéig összesen mintegy 1328 milliárd forint támogatási forrást fizetett ki. Mindez megalapozza, hogy a programban rendelkezésre álló teljes forrás lekötése 2013-ban biztosítható legyen - közölte Palkovics Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.