Gazdaság

Több Csongrád megyei vállalkozót is kitüntettek a Vállalkozók Napján

Több Csongrád megyei vállalkozót is kitüntettek a Vállalkozók Napján

2012. december 8., szombat
Több Csongrád megyei vállalkozót is kitüntettek a Vállalkozók Napján

A kormány a vállalkozói világot szövetségesnek és a nemzetgazdaság lelkének tekinti - mondta a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára pénteken Budapesten, a vállalkozók napja alkalmából rendezett ünnepségen.

Szijjártó Péter

hangsúlyozta: a válságból csak munkával lehet kijönni. A munka elismeréseként a kormány az adóterheket a munkáról a fogyasztásra irányította, munkahelyvédelmi akciótervben segítő elő a munkahelyek megőrzését, egyszerűsítette az adórendszert, és csökkenti az adminisztrációs terheket.

A vállalkozók napja ünnepségen kitüntetéseket adtak át, köztük állami elismeréseket is. Magyar Arany Érdemkereszt elismerésben részesült Kiss Zoltán, az Universitas Vállalkozásszervező Szövetkezet ügyvezető igazgatója, Perlusz László, a VOSZ ügyvezető igazgatója és Török Árpád, a Trigránit Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója. A Nemzetgazdasági Minisztérium Magyar Gazdaságért Díj kitüntetését vette át Balogh Zoltán, a Start Rehabilitációs Foglalkoztató és Intézményei Közhasznú Nonprofit Kft. vezérigazgatója, Birkás István, a Birkás Pálinka Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Gazsi Attila, a Man at Work Személyzeti Tanácsadó Kft. társtulajdonosa, Horváth Ferenc, a Horfer Serleg Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Horváth Sándor, az Integrál Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. elnök-vezérigazgatója, Koledics János, a Florent Kereskedelmi Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Kriston Nándor, a Sajóvölgye Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője, Ribizsár Péter gépjárműjavító kisiparos, Szabó Sándor, a Ferropatent Zrt. elnök-vezérigazgatója. Miniszteri elismerésben részesült Ruzsinszki Mária, a VOSZ ügyintézője.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) az idén tizennegyedik alkalommal rendezte meg a vállalkozók napját, amelyre 500 vállalkozó érkezett. Ünnepi köszöntőjében Szijjártó Péter szólt arról, hogy a magyar kkv-k foglalkoztatják a magánszférában alkalmazottak 75 százalékát, és a hazai export 20 százalékát adják. Jelenleg mintegy 2500-3000 magyar kkv kormányzati segítséggel van jelen külpiacon, és ennek további segítésére indították el a kereskedőházak rendszerét - tette hozzá az államtitkár. Kiemelte: a kormány a nagy nemzetközi vállalatokkal létrejött és kötendő stratégiai megállapodása azt a célt is szolgálja, hogy a magyar vállalkozások beszállítóként minél nagyobb arányban tudjanak kapcsolódni a nagyvállalatokhoz, ezzel is növelve a foglalkoztatást. A vállalkozók munkáját megköszönve Szijjártó Péter úgy vélekedett, teljesítményük is hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország 2,5 év alatt Európa egyik legversenyképesebb gazdasága lett.

Demján Sándor

, a VOSZ ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai vállalkozások tőkehiányosak, és szerinte a kormánynak kamatgarancia-vállalással kellene segítenie kellene, elsősorban a termelőcégeket a tőkéhez jutást. A VOSZ ügyvezető elnöke szerint az adórendszernek a bővített újratermelést kellene ösztönöznie, jelenleg egy termelő vállalat tart el másik hármat.

Czomba Csaba

, a VOSZ soros elnöke elmondta: a vállalkozások a tartalékaikat élik fel, nem tudnak fejleszteni.

Megyei díjazottak

Az Év Vállalkozója díjat 76-an vették át. Csongrád megyéből

Bánffi István

, a Bánffi&Bánffi Kft. ügyvezető igazgatója a Szegedi Ipartestület jelölésével, megyei jelöléssel pedig

Tari Jenő

, a Csavarker Plusz Kft. ügyvezető igazgatója,

Tóth Zita

kertész, egyéni vállalkozó, valamint

Kováts Gábor

, mezőgazdasági vízgazdálkodási szakmérnök, egyéni vállalkozó részesült a kitüntetésben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.