Közélet

Új rendszerben működik jövőre a fogyatékos emberek foglalkoztatása

Új rendszerben működik jövőre a fogyatékos emberek foglalkoztatása

2012. december 28., péntek
Új rendszerben működik jövőre a fogyatékos emberek foglalkoztatása

Új, egységes és egyszerűbb rendszerben működik a fogyatékos és a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása jövőre; az átalakításnak köszönhetően hétezerrel nő a támogatott foglalkoztatottak száma - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Soltész Miklós

elmondta, a rendszer lényege, hogy az azonos fogyatékosságú emberek után ezentúl azonos támogatást kapnak a munkáltatók. Közölte,

Balog Zoltán

miniszter csütörtökön írta alá a cégeknek kiírt foglalkoztatási pályázat eredményét, eszerint 326 vállalkozás 30 300 embert foglalkoztathat 2013. január 1-jétől. Emlékezetett, az eddigi bonyolult, átláthatatlan és sokszor igazságtalan rendszerben a különböző cégek különböző módon és különböző összegű támogatásokat kaptak; volt, amelyik költségtámogatást, más bértámogatást, megint más költségkompenzációt és bértámogatást is kapott. Az új rendszerben - első lépésként - a cégeknek pályázniuk kellett a foglalkoztatási akkreditációra, ennek eredményét ismertette most Soltész Miklós. A munkáltatók a pályázaton kétféle foglalkoztatást vállalhattak: egyrészt a tartós, másrészt az úgynevezett tranzit foglalkoztatást. Előbbiben azoknak adhatnak hosszú távra munkát, akiknél nem várható, hogy kikerülhetnek a nyílt munkaerő piacra, utóbbiban pedig azoknak, akiknek az egészségi állapota javulhat, vagy képzés után kikerülhetnek a nyílt munkaerő piacra. Közölte, az új rendszerben is megmarad a rehabilitációs kártya, valamint a szociális foglalkoztatás. Előbbi előnye, hogy a cégeknek nem kell befizetniük a 27 százalékos szociális adót, a szociális foglalkoztatás pedig azt jelenti, hogy az intézményekben élő, általában súlyos fogyatékosságú embereknek adnak munkát. Soltész Miklós közölte: az akkreditált foglalkoztatási pályázat eredményeként a 326 vállalkozás 27 900 embert tartós, 2400-at pedig tranzit támogatási rendszerben foglalkoztathat. Az új rendszer bevezetésével Magyarország eleget tesz az európai uniós irányelveknek - jelentette ki az államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.