Közélet

Szombattól mindenki számára hozzáférhető az ország bűnügyi térképe

Szombattól mindenki számára hozzáférhető az ország bűnügyi térképe

2012. december 14., péntek
Szombattól mindenki számára hozzáférhető az ország bűnügyi térképe

Elkészült és szombattól a rendőrség honlapján mindenkinek hozzáférhető az ország bűnügyi térképe - jelentette be az országos rendőrfőkapitány általános helyettese egy pénteki sajtóbeszélgetésen, Budapesten.

Papp Károly

vezérőrnagy közölte: a térképen mindenki megnézheti akár egy évre visszamenőlegesen, hogy a lakókörnyezetében milyen, a közbiztonságérzetet befolyásoló bűncselekmény történt. Hangsúlyozta: a térképpel a hiteles tájékoztatáshoz kívánnak hozzájárulni. A térképen nem a befejezett eljárások, hanem az elrendelt nyomozásokat lehet figyelemmel kísérni szombat délelőtt 10 órától, a tesztüzem után januártól a végleges üzembe helyezés is megtörténik.

Nemes Zoltán

főkapitányi biztos a programot bemutatva azt hangsúlyozta, hogy a térkép társadalmi, valamint bűnmegelőzési szervezeteknek és az önkormányzatoknak is segítséget nyújt. A bűnügyi térképen kétféleképpen láthatók az adatok. Az egyik, úgynevezett ponttérképes verzió, amelyen egészen utca szintű lebontásban nézhetők meg az egyes bűncselekménytípusok. Ezen pontokkal jelölik, hogy az adott utcában hány, a keresési feltételeknek megfelelő bűncselekmény történt. A másik térképen pedig színskála segítségével nézhető meg az adott megye, vagy járás bűnügyi fertőzöttsége. A felhasználó tehát országos, megyei, járási, települési szinten informálódhat, de akár arra az utcára is rákereshet, amelyben lakik. Papp Károly ismertette: azokat a bűncselekménytípusokat és csoportokat lehet megnézni a térképen, amelyek leginkább befolyásolják az emberek biztonságérzetét. Ezek a közterületen elkövetett bűncselekmények, a személy elleni erőszakos bűncselekmények. Külön kikereshető a lopások, a betöréses lopások, a lakásbetörések száma. Szintén meg lehet nézni a térképen, hogy személygépkocsi-lopás, valamint jármű önkényes elvétele miatt hány eljárás indult egy adott helyen. A gépkocsifeltörések, rongálások, rablások és kifosztások, továbbá a garázdaság és a tulajdon elleni szabálysértések is kikereshetők a térkép alapján. A térkép naponta frissül, de a felhasználók 30 nappal későbbi adatokat láthatnak, amelyre fel is hívják a figyelmet a programban. A program településkeresőt is tartalmaz, és a kikeresett térképet akár ki is lehet nyomtatni. A bűnügyi térképhez hozzáigazították a baleseti térképet is, az is ugyanolyan formátumot kapott. A baleseti térképen nemcsak a balesetek helyét lehet megnézni, hanem a baleseti okokat is feltüntetik. Nemes Zoltán példaként említette, hogy külön rá lehet keresni, hol történt halálos gépkocsibaleset és mi volt annak az oka. Egy bemutatott balesetnél a program a sebesség nem megfelelő megválasztását rögzítette. Mindkét térképen 30, 60, 180 és 365 napos időintervallumra lehet rákeresni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.