Kultúra

Szép szavak a hitveshez – díjazták a szenior novellákat + FOTÓK

Szép szavak a hitveshez – díjazták a szenior novellákat + FOTÓK

2012. december 21., péntek
Szép szavak a hitveshez – díjazták a szenior novellákat + FOTÓK

Idén is meghirdették a Somogyi-könyvtár és Szeged Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsa által kiírt szenior novellaíró pályázatot, sőt, a szervezők köréhez csatlakozott a Pasztorális Helynökség – Családpasztorációs Iroda is. Az eredményhirdetésre szerdán került sor.

A „Levél a hitveshez” – Amit meg kell köszönnöm neked… címmel kiírt pályázatra november 9-ig várták az alkotásokat.

Aranytartalék

Boros Gyula

, az Idősügyi Tanács idősügyi referense köszöntőjében elmondta, immár negyedik alkalommal szólítottál meg az irodalombarátokat. Külön örömét fejezte ki, hogy a szervezőkhöz csatlakozott

Kondé Lajos

pasztorális helynök és csapata is. A referens arról is beszélt, most, a 21. század kezdetén a nők átlagéletkora 78, a férfiaké 70. Egy tavalyi adat szerint 1116-an vannak Magyarországon, akár már betöltötték a 100. életévüket, 2020-ra minden negyedik ember hatvan éven felüli lesz. Nem véletlen, hogy az Európai Unió is kiemelt figyelmet fordít az idősek felé, arany- és gyémánttartaléknak tekinti őket – sajnos azonban Magyarországon még nem ilyen egyértelmű megbecsültségük. A tanács sok más mellett internettanfolyamokkal, képzésekkel, klubokkal, rekreációs gyógytornával stb. gondoskodik a szépkorúakról. Boros Gyula arról is beszélt, a novellákat kötetben szeretnék kiadni.

Félszavak helyett

A díjazottak

A Pasztorális Helynökség – Családpasztorációs Iroda támogatásával: 1. Ácsné Fekete Ilona 2. Bálint Jánosné Ágoston Ilona 3. Fraknóyné Benkő Irma Kiemelkedő teljesítményért a Somogyi-könyvtár ajándékában részesült: Csonka Miklós, Pusztai János, Sántáné Kurunczi Mária, Zámbori Ferencné, Simonné Nagy Éva. Szeged Megyei Jogú Város polgármesterének különdíja: Csányiné Szaszkó Klára Szeged Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsának különdíja: Bakos Rózsa

Mai korunkban félszavas SMS-eket, rövid telefonhívásokat bonyolítunk, nem maradnak igazi tapasztalatok a bennünk lévő érzésekről, amik a szívünkben vannak – fogalmazott Kondé Lajos atya. A pályázat keretében született írások lehetővé teszik, hogy mély emberi érzések, fájdalmak és örömök megörökítődjenek. Felismerhetjük, mennyi minden lakik az emberben, és milyen fontosak vagyunk egymásnak. Mikor a püspöki kar meghirdette tavaly a családok évét, szerette volna felhívni a figyelmet arra a közösségre, amelyben felnövünk. Ez a pályázat mintha ennek folytatása lenne – magyarázta a plébános. Végül azt kívánta mindenkinek, hogy maradjon meg a résztvevőkben az a szándék, hogy az őszinte emberi érzéseket mindig meg tudják osztani egymással, akkor megmarad az egymás iránti figyelem is.

Nemzedékek találkozása

A díjátadón a szegedi egyetem jó képességű hallgatóit felkaroló SZTE Tehetségpont fiatal művészhallgatói adtak elő rövid operarészleteket, így Jánoshegyi Annát (SZTE ZMK, másodéves BA klasszikus ének szakos), Tarnai Dávidot (SZTE ZMK, végzett operaének-művész mesterszakos, illetve elsőéves MA énektanár szakos) és Kovács Zsuzsannát (SZTE ZMK másodéves MA operaének-művész szakos), zongorán közreműködött a nemrég Artisjus-díjjal kitüntetett Kerényi Mariann művésztanár (SZTE ZMK Zongora Tanszék korrepetitor szakcsoport). Simai Mihály József Attila-díjas író, költő, a pályaműveket értékelő zsűri elnöke elmondta, a fiatalok énekével átélhették a zene hatalmát. A novellákról szólva Adyt idézte: „S ha a Lehetetlent nem tudtuk lebírni, / Volt egy szent szándékunk: gyönyörűket írni.” Ez a „szent szándék” kiérződött a beküldött sorokból – hangsúlyozta Simai Mihály. „Szép és a lelket megérintő sorokat olvashatott a zsűri, melyekből az is kiderült, mennyi tiszta érzés, életbölcsesség van a mi nemzedékünkben, bár sikerülne ebből átadni a következő generációnak is” – tette hozzá. Külön örömét fejezte ki, hogy ezek a gondolatok, a nemzedékek találkozása szépen rárímelt a szépkorúak előtt fellépő fiatal tehetségekre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.