Egyetem

Szakkollégiummá válik a Móra

Szakkollégiummá válik a Móra

2012. december 12., szerda
Szakkollégiummá válik a Móra

A 2012/13-as tanévtől kezdve szakkollégiumként működik az SZTE Móra Ferenc Kollégiuma. Az Újszegeden található karközi intézmény felmenő rendszerben bővíti profilját.

„A Móra-kollégium értékes tradíciója, hogy szellemi otthona kíván lenni az itt élő hallgatóknak. Kollégiumunkban olyan szemléletet kívánunk közvetíteni, mely az igényes szakmai teljesítményt, a sokoldalúan elemző, kritikus értelmiségi magatartást, egymás nézeteinek tiszteletben tartását pártolja” – vallja

Erdélyi Ágnes

, az intézmény igazgatója.

Alakulóban

A kollégium a 2012/13-as tanévtől alakuló szakkollégiumként működik. Szakkollégiumi kurzusok indításával lehetőség nyílik a kollégisták számára, hogy egy-egy kreatív ötlet nyomán, szakmai önszerveződéssel maguk is beleszóljanak tanulmányaik alakításába. A kollégiumban szervezett előadások, beszélgetések a tudományos és kulturális élet legkorszerűbb eredményeiről, új trendjeiről tudósítanak. A kurzusok legtöbbször interdiszciplinárisak, hasznos ismereteket közvetítenek, több esetben egyetemi óraként is felvehetők – sorolta az igazgató. A szakkollégisták megismerkedhetnek a tudományterületek mértékadó képviselőivel, az így szerzett ismeretek és kapcsolatok az egyetem elvégzését követően a munkaerőpiacon is előnyt jelenthetnek – tette hozzá.

A Móra-kollégium közösségét többségében a Bölcsészettudományi Kar és a Természettudományi és Informatikai Kar hallgatói alkotják, de az Állam- és Jogtudományi és a Gazdaságtudományi Kar is jelentős mértékben képviselteti magát a több mint 300-as létszámban. A különböző tudományterületeken érdekelt hallgatók elvárásainak megfelelve a Móra Ferenc Szakkollégium társadalomtudományi, természettudományi szakirányát pedagógusképző szakiránnyal bővítik ki. Olyan tehetséggondozó műhely létrehozását is tervezik, amely művelt, tájékozott, nyitott szemléletű, a legkorszerűbb ismeretekkel felvértezett tanárok képzését segíti elő.

Komoly előzmények

A Móra Kollégium rendkívül gazdag, egyetem és város szerte is elismert kulturális és közösségi programkínálattal rendelkezik, melyek szervezéséből a hallgatók maximálisan kivehetik részüket. Az intézmény átalakulását nagymértékben motiválja, hogy az elmúlt évtizedek során a Móra-kollégiumban legalább két alkalommal működött akkreditált szakkollégium, így például 1997-ben az intézmény keretein belül már létrejött a Társadalomtudományi Szakkollégium, majd 1999-ben kivált a Mórából, és önálló keretek között folytatta munkáját. A szakkollégiumi tevékenység tapasztalatait a Móra-kollégium további szakmai munkájában gazdagon kamatoztatta. Az elmúlt évtizedben továbbra is prioritásként kezelte a magas szintű szakmai munka szervezését és támogatását. Minden félévben szerveztek könyv- és folyóirat-bemutatókat (mint például AETAS, Korall, Belvedere), indultak előadássorozatok, néhány több féléven is átívelve, együttműködve az SZTE és más egyetemek tanszékeivel, oktatóival, az MTA tudományos intézeteinek munkatársaival.

A 2010-es évek körül felerősödött a hallgatói érdeklődés a jelen társadalmi kérdései iránt. A Társadalomtudományi Szakkollégiummal és a Politológus Hallgatók Egyesületével közösen szervezett fórumokon olyan, a társadalom életére nézve döntő fontosságú kérdésköröket vitattak meg, mint az alkotmányozás, az új választási rendszer, a radikális politikai mozgalmak vagy éppen a felsőoktatási törvény kérdései. Egyre több öntevékeny hallgatói kezdeményezés jelent meg önálló tematikával (például Móra-olvasókör, nyelvtanfolyamok, kollégiumi újságírás, filmklubok, felolvasóestek).

Jelentkezés

Az országos középiskolai szakmai versenyeken kiemelkedően szereplő hallgatók előnyt élveznének a felvételi eljárás során. A leendő elsőévesektől az elektronikus jelentkezés mellett motivációs levelet is kérnek, amelyben feltüntethetik szakmai érdeklődési körüket, eddigi eredményeiket, kifejthetik a szakkollégiummal kapcsolatos elvárásaikat, és leírhatják, hogy miért szeretnének a szakkollégiumi közösség tagjaivá válni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.