Írjon nekünk

Egyetem

Szakkollégiummá válik a Móra

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A 2012/13-as tanévtől kezdve szakkollégiumként működik az SZTE Móra Ferenc Kollégiuma. Az Újszegeden található karközi intézmény felmenő rendszerben bővíti profilját.

„A Móra-kollégium értékes tradíciója, hogy szellemi otthona kíván lenni az itt élő hallgatóknak. Kollégiumunkban olyan szemléletet kívánunk közvetíteni, mely az igényes szakmai teljesítményt, a sokoldalúan elemző, kritikus értelmiségi magatartást, egymás nézeteinek tiszteletben tartását pártolja” – vallja Erdélyi Ágnes, az intézmény igazgatója.

Alakulóban

A kollégium a 2012/13-as tanévtől alakuló szakkollégiumként működik. Szakkollégiumi kurzusok indításával lehetőség nyílik a kollégisták számára, hogy egy-egy kreatív ötlet nyomán, szakmai önszerveződéssel maguk is beleszóljanak tanulmányaik alakításába. A kollégiumban szervezett előadások, beszélgetések a tudományos és kulturális élet legkorszerűbb eredményeiről, új trendjeiről tudósítanak. A kurzusok legtöbbször interdiszciplinárisak, hasznos ismereteket közvetítenek, több esetben egyetemi óraként is felvehetők – sorolta az igazgató. A szakkollégisták megismerkedhetnek a tudományterületek mértékadó képviselőivel, az így szerzett ismeretek és kapcsolatok az egyetem elvégzését követően a munkaerőpiacon is előnyt jelenthetnek – tette hozzá.

A Móra-kollégium közösségét többségében a Bölcsészettudományi Kar és a Természettudományi és Informatikai Kar hallgatói alkotják, de az Állam- és Jogtudományi és a Gazdaságtudományi Kar is jelentős mértékben képviselteti magát a több mint 300-as létszámban. A különböző tudományterületeken érdekelt hallgatók elvárásainak megfelelve a Móra Ferenc Szakkollégium társadalomtudományi, természettudományi szakirányát pedagógusképző szakiránnyal bővítik ki. Olyan tehetséggondozó műhely létrehozását is tervezik, amely művelt, tájékozott, nyitott szemléletű, a legkorszerűbb ismeretekkel felvértezett tanárok képzését segíti elő.

Komoly előzmények

A Móra Kollégium rendkívül gazdag, egyetem és város szerte is elismert kulturális és közösségi programkínálattal rendelkezik, melyek szervezéséből a hallgatók maximálisan kivehetik részüket.

Az intézmény átalakulását nagymértékben motiválja, hogy az elmúlt évtizedek során a Móra-kollégiumban legalább két alkalommal működött akkreditált szakkollégium, így például 1997-ben az intézmény keretein belül már létrejött a Társadalomtudományi Szakkollégium, majd 1999-ben kivált a Mórából, és önálló keretek között folytatta munkáját. A szakkollégiumi tevékenység tapasztalatait a Móra-kollégium további szakmai munkájában gazdagon kamatoztatta. Az elmúlt évtizedben továbbra is prioritásként kezelte a magas szintű szakmai munka szervezését és támogatását. Minden félévben szerveztek könyv- és folyóirat-bemutatókat (mint például AETAS, Korall, Belvedere), indultak előadássorozatok, néhány több féléven is átívelve, együttműködve az SZTE és más egyetemek tanszékeivel, oktatóival, az MTA tudományos intézeteinek munkatársaival.

A 2010-es évek körül felerősödött a hallgatói érdeklődés a jelen társadalmi kérdései iránt. A Társadalomtudományi Szakkollégiummal és a Politológus Hallgatók Egyesületével közösen szervezett fórumokon olyan, a társadalom életére nézve döntő fontosságú kérdésköröket vitattak meg, mint az alkotmányozás, az új választási rendszer, a radikális politikai mozgalmak vagy éppen a felsőoktatási törvény kérdései. Egyre több öntevékeny hallgatói kezdeményezés jelent meg önálló tematikával (például Móra-olvasókör, nyelvtanfolyamok, kollégiumi újságírás, filmklubok, felolvasóestek).

Jelentkezés

Az országos középiskolai szakmai versenyeken kiemelkedően szereplő hallgatók előnyt élveznének a felvételi eljárás során. A leendő elsőévesektől az elektronikus jelentkezés mellett motivációs levelet is kérnek, amelyben feltüntethetik szakmai érdeklődési körüket, eddigi eredményeiket, kifejthetik a szakkollégiummal kapcsolatos elvárásaikat, és leírhatják, hogy miért szeretnének a szakkollégiumi közösség tagjaivá válni.

Kommentek

Egyetem

Szegeden is megtartják a kínai lampionünnepet

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Konfuciusz Intézet szervezésében.

Tovább olvasom

Egyetem

Világhírű kutatókkal találkozhatnak a Szegedi Tudós Akadémia diákjai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Nobel-díjasok és tehetséges hallgatók találkozójára tizenharmadik alkalommal kerül sor.

Tovább olvasom

Egyetem

A szegedi egyetemen is készülnek a Ritka Betegségek Világnapjára

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Február 24-én, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Tovább olvasom

Aktuál