Sugárizotópot szállító teherautó ütközött a szegedi IC-vel (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megindult a vonatközlekedés Cegléd és Nyársapát között, ahol délelőtt vonattal ütközött egy izotópkapszulákat szállító kisteherautó. A Mávinform közleménye szerint késő délután befejeződött a baleseti helyszínelés és a műszaki mentés is.

Iparbiztonsági és közlekedésbiztonsági vizsgálat indult a sugárizotópot szállító kisteherautó kedd délelőtti balesete ügyében – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedd este az MTI-vel. Mint kiemelték: többek között azt kell kideríteni, hogy betartották-e a veszélyes áruk szállítására vonatkozó szabályokat.

Az OKF közleménye szerint a balesetben megsérült konténer helyszíni vizsgálatát követően a szakemberek megállapították, hogy abban úgynevezett irídium 192 izotópot szállítottak. A konténernek csak a külső burkolata károsodott, így azt biztonságosan el tudták szállítani a helyszínről. Ezt követően a kazettát és annak tartalmát további vizsgálatoknak vetik alá.

A többször elvégzett vizsgálatok alapján viszont már biztosan kijelenthető, hogy nem került veszélyes anyag a környezetbe – hangsúlyozta az OKF.

Korábban:

A menetrend szerinti közlekedés fokozatosan csak az esti órákra állhat helyre – közölte a Mávinform. A kisteherautóval ütköző Napfény InterCity egy másik mozdonnyal háromnegyed 3-kor indulhatott tovább Nagykőrösre, ahol az utasok át tudtak szállni egy másik járatra – tették hozzá.

Veszélyes árunak minősülő izotópkapszulákat szállított egy kisméretű konténerben a Cegléd közelében kedd délelőtt a Szegedre tartó Napfény InterCityvel ütköző kisteherautó. A mérések szerint nukleáris sugárzástól nem kell tartani – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

A teherautó mintegy 25 kilogramm veszélyes árut, a jármű okmányai szerint iridium-192 izotóp kapszulát szállított. Az anyag azonosítása jelenleg is tart, mivel a konténeren a szállítmány megnevezéseként szelént tüntettek fel – tudatta az OKF.

A rendőrség és a Mávinform korábban közölte, hogy a fénysorompó tilos jelzése ellenére a sínekre hajtott egy autó Cegléd és Nyársapát között, és összeütközött a Szegedre tartó Napfény InterCity vonattal. Az autóban ketten súlyosan megsérültek, a vonaton senkinek nem esett baja, de a mozdony megrongálódott.

Hajdu Márton, az OKF helyettes szóvivője elmondta, hogy a nagy erejű ütközés következtében a konténer rögzítése megsérült, és a kisteherautóról leszakadt. A legfrissebb mérési eredmények szerint nukleáris sugárzástól nem kell tartani, a konténerben elhelyezett kapszulák ugyanis nem törtek össze.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási központjába délelőtt 11 óra után érkezett bejelentés a balesetről, melynek következtében a kisteherautó két utasa közül az egyiket súlyos életveszélyes, a másik utast súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A vonaton nem sérült meg senki – közölte Hajdu Márton.

A vasúti szerelvényen 132-en utaztak, mindannyian ottmaradtak a mentesítő járat érkezéséig. Az utasokat a ceglédi katasztrófavédelmi kirendeltség munkatársai védőitallal és takarókkal látták el – tette hozzá a helyettes szóvivő.

Jelenleg is a helyszínen vannak a Pest- és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beavatkozó egységei, a munkában részt vesz a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, az országos, valamint a megyei iparbiztonsági főfelügyelő is – közölte Hajdu Márton.

Az MTI információi szerint a környéket több száz méteres sugarú körben lezárták, senkit sem engednek a közelbe.

A Mávinform korábban arról tájékoztatott, hogy a rendőrségi helyszínelés és a műszaki mentés végéig Cegléd és Nagykőrös között szünetel a vasúti közlekedés, vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A Cegléd–Szeged vonalon átlagosan legalább 30 perces késéssel járnak a vonatok.

Előző sztori

Szabadtéri-ügy: Újságírók, kritikusok nyílt levele a szegedi képviselőkhöz

Következő sztori

B. Nagy László átadta a Parlamentben a szegedi diákok petícióit