Írjon nekünk

Egyetem

Megszüntetik a keretszámrendszert a felsőoktatásban (FRISSÜL)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Megszűnik a keretszámrendszer, és összevonják a már meglévő felsőoktatási támogatási formákat – jelentette be vasárnap egy kormányszóvivői tájékoztató vendégeként Balog Zoltán.

„Olyan felsőoktatási rendszer kidolgozásán dolgozunk Orbán Viktor kérésére, amely eltörli a keretszámokat, és átláthatóvá, világossá teszi azt a struktúrát, amely immár 22 éve folyamatos átalakulásban van” – jelentette be Balog Zoltán sajtótájékoztatóján.

Az MNO beszámolt arról, az Emberi Erőforrások Minisztérium (EMI) vezetője kijelentette, a jövőben a felvételihez nem lesz majd szükség pénzre a diákok részéről, csak minőségre, diplomaszerzésre és teljesítményre, „mindenki felvételt fog nyerni, aki kinyilvánítja azon szándékát, hogy diplomaszerzés után Magyarországon kíván majd dolgozni”. „Meghallottuk a diákok azon kérését is, hogy nem szeretnék adóssággal kezdeni az életüket” – jelentette ki a miniszter, hozzátéve: “semmifajta tandíj bevezetésére a kormány nem hajlandó, nem készül” és nem is látja azt szükségesnek.

Balog a sajtótájékoztatón elmondta, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökségével már megállapodtak, hogy kedden ülnek tárgyalóasztalhoz, de a tárcavezető azt javasolja, hogy már hétfőn kezdjék meg a tárgyalásokat, hogy a szerdai kormányülésen szóba kerülhessenek a javaslatok.

További részleteket a Magyar Nemzet Online-on olvashat!

20.15: Kövér: a kormány nem készítette elő a “politikai talajt”

Kövér László szerint a kormány nem készítette elő a “politikai talajt” a felsőoktatás átalakításával kapcsolatban, és nem számolt azzal, hogy lesznek olyanok, akik a diákok mögött a saját sérelmeikért akarnak revansot venni. A házelnök erről az M1-nek adott, vasárnap este sugárzott interjújában beszélt.

Véleménye szerint “a kormány ezeket a bejelentéseket, kiszivárogtatásokat úgy tette meg, hogy nem készítette elő a politikai talajt”, nem kezdett el beszélni arról, hogy mi az a probléma, amelyet meg akar oldani, hanem evidensnek vette, hogy mivel a téma tavaly és tavalyelőtt már szóba került, logikus az, amit tenni fog, és azt az érintettek is így fogadják majd.

A kabinet nem számolt azzal, hogy “az emberi emlékezet véges”, illetve vannak olyanok, akik a diákok mögött, a “saját sérelmükért való revansvétel” vagy a saját területeiket érintő folyamatok megállítása okán abban érdekeltek, hogy most nagyobb botrány legyen ebből az intézkedésből, mint tavaly vagy tavalyelőtt – fejtette ki álláspontját a házelnök.

18.30: A HÖOK szerint irreális, hogy a hétfői találkozóra elmenjenek

Irreális, hogy a HÖOK elmenjen a Balog Zoltán szakminiszter által hétfőre kezdeményezett találkozóra a felsőoktatásról, hiszen előzőleg semmiféle hatástanulmányt nem kaptak, így nem tudják, hogy pontosan miről lehetne tárgyalni – közölte Kiss Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökségi tagja a Klubrádió beszámolója szerint.

Mint a rádió honlapján olvasható, Kiss Dávid azt mondta, a HÖOK szerint még nagyobb lett a bizonytalanság a felsőoktatási rendszerben, a Giró-Szász András kormányszóvivő és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzottak pedig ellentmondanak mindannak, amit a kormány az utóbbi időben kommunikál. A HÖOK vezetői olyan anyagot szeretnének kapni, amelyből legalább a sarokpontokat megismerhetik. Például, hogy mi történik a Diákhitel 2-vel, illetve megmaradnak-e a hallgatói szerződések. Ezek nélkül nem tudnak véleményt alkotni és dönteni.

Orbán Viktor kormányfő a Facebookon szombaton megjelent videoüzenetében közölte, el kell törölni a keretszám-szabályozási rendszert; azoknak, akik teljesítik a szükséges követelményeket, és elszántak, hogy tanuljanak, majd Magyarországon dolgozzanak, továbbra is ingyenesnek kell maradnia a felsőoktatásnak. Balog Zoltán a kormányszóvivői tájékoztatón vasárnap szintén azt mondta: a kormány a tanulmányi költségek teljes állami fedezetéért azt várja el a felsőoktatásba bekerülő hallgatóktól, hogy szerezzenek diplomát, és nyilvánítsák ki szándékukat, hogy Magyarországon akarnak dolgozni.

A miniszter arra kérte a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) vezetőit, hogy a tervezett keddi időpont helyett már hétfőn tárgyaljanak a felsőoktatás átalakításáról. Balog Zoltán kérését azzal indokolta, hogy így a szerdai kormányülésig a hallgatók javaslatait is be tudják építeni előterjesztésükbe.

Az MTI vasárnap többször kereste a HÖOK vezetőit. Körösparti Péter, a szervezet elnökhelyettese ígért ugyan tájékoztatást az ügyben, ám ez vasárnap kora estig nem történt meg.

15.10: Balog: a kormány itthoni munkavállalást vár a diákoktól a teljes állami támogatásért

A kormány a tanulmányi költségek teljes állami fedezetéért azt várja el a felsőoktatásba bekerülő hallgatóktól, hogy szerezzenek diplomát, és nyilvánítsák ki szándékukat, hogy Magyarországon akarnak dolgozni – közölte Balog Zoltán vasárnap. Az emberierőforrás-miniszter a tervezettnél egy nappal előbb, már hétfőn tárgyalna a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) a felsőoktatás átalakításáról, amelyről a szerdai kormányülésen várhatók végleges döntések. Balog Zoltán a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a kormány “semmifajta tandíj bevezetésére nem hajlandó, nem készül” és nem is látja azt szükségesnek.

Megerősítette, hogy megszüntetik a keretszámrendszert, így a minőségi követelményeket teljesítő diákok bekerülhetnek a felsőoktatásba, ha pedig vállalják, hogy a diplomaszerzés után Magyarországon dolgoznak, az állam a teljes képzési költségüket kifizeti. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a felsőoktatási képzés sokba kerül, az állam célja ezért, hogy a tandíj nélkül, állami támogatással megszerzett diplomájukat a diákok itthon kamatoztassák. A kormány meghallotta azt az üzenetet, hogy a hallgatók ne kezdjék adóssággal az életüket – jelentette ki Balog Zoltán. A részleteket – köztük a diákhitelrendszer jövőjét és a hallgatói szerződések tartalmát – firtató kérdésre ő és Giró-Szász András kormányszóvivő is úgy válaszolt: először a hallgatókkal akarnak egyeztetni.

A miniszter egyúttal arra kérte a HÖOK vezetőit, hogy a tervezett keddi időpont helyett már hétfőn tárgyaljanak a felsőoktatás átalakításáról. Kérését azzal indokolta, hogy így a szerdai kormányülésig – amelyen végleges döntéseket hoznak a felsőoktatás átalakításáról, így a felvételi eljárásról – a hallgatók javaslatait is be tudják építeni előterjesztésükbe. Hozzátette: a Magyar Rektori Konferencia elnökségével már pénteken egyeztetett, és találkozott az egyetemek gazdasági tanácsainak elnökeivel is.
Az MTI azzal kapcsolatos kérdésére, hogy a végzős középiskolások mikor tudják meg, szakonként milyen követelményeknek kell megfelelniük a bejutáshoz, Giró-Szász András elmondta: idén a 240 volt a pontminimum, de egyetemenként és szakonként eltérő eredmény kellett a bekerüléshez, az átlag 369 pont volt. “Hogy idén hogy lesz, az a tárgyalásokon dől el” – mondta.

A kormányszóvivő az MTI kérdésére azt is elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Fidelitas meghívására, a Fidesz ifjúsági társszervezetének tagjaival egyeztetett egy budapesti romkocsmában a felsőoktatás helyzetéről. A kormányfő ezután a Facebook-oldalán tett közzé egy videóüzenetet, amelyben úgy foglalt állást, hogy azoknak, akik elérik a felsőoktatási tanulmányokhoz szükséges követelményeket, és elszántak, hogy tanuljanak, majd Magyarországon dolgozzanak, továbbra is ingyenesnek kell maradnia az egyetemi és főiskolai oktatásnak.

A kormányszóvivő a tájékoztatón arról is beszélt, a felsőoktatási rendszer újjászervezést igényel azért, hogy egy “egészségesebben működő”, fenntartható szerkezet jöjjön létre. Ugyanakkor fontos – folytatta -, hogy az átalakítás ne keltsen félelmet és áttekinthető legyen, a kormányfő ezért kérte Balog Zoltánt arra, hogy egyszerűsítse a felsőoktatás jövőjéről szóló kormányzati előterjesztést, egyértelművé téve a kormányzati szándékot.

A miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta: az eddigi keretszámrendszer nem volt korrekt, a tanulni akaró diákok egy részét elzárta a felsőoktatástól. Arra a kérdésre, hogy a most bejelentett változások összefüggésben vannak-e a hallgatói tiltakozásokkal, Giró-Szász András úgy válaszolt: a tüntetések a demokrácia részei, és figyelemfelhívóak tudnak lenni. “Nyilvánvalóan ez apropója volt annak a találkozónak, amelyre a Fidelitas hívta meg a miniszterelnököt. A Fidelitas is hasonló felvetésekkel élt, és ez vezetett ide. De ez nem a koncepción változtat, hanem annak egy elemét tisztázza le, egyszerűsíti” – fejtette ki.

13.55: Balog Zoltán már hétfőn tárgyalna a HÖOK-kal

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter arra kéri a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) vezetőit, hogy a tervezett keddi időpont helyett már hétfőn tárgyaljanak a felsőoktatás átalakításáról.

A miniszter ezt a vasárnapi kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be. Kérését azzal indokolta, hogy így a szerdai kormányülésig a hallgatók javaslatait is be tudják építeni előterjesztésükbe.

Giró-Szász András kormányszóvivő az MTI kérdésére elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Fidelitas meghívására, a Fidesz ifjúsági társszervezetének tagjaival egyeztetett egy budapesti romkocsmában a felsőoktatás helyzetéről.

13.37: DK: káosz van a felsőoktatásban

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint teljes a káosz és zűrzavar a magyar felsőoktatásban alig néhány héttel a jelentkezési határidő előtt.

Az ellenzéki pártnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleménye szerint ma senki nem tudja, miképpen fognak működni az egyetemek és főiskolák 2013-ban, nem tudni, miből fogják finanszírozni a felsőoktatási intézményeket, hányan és milyen formában kezdhetik meg egyetemi és főiskolai tanulmányaikat.

A DK szerint az elmúlt napok eseményei mindenki számára nyilvánvalóvá tették, hogy a kormánynak semmiféle elképzelése, koncepciója sincs a magyar felsőoktatásról, annak jövőjéről.

A DK felszólítja a kormányt, hogy ne három nap alatt csapjanak össze egy új felsőoktatási törvényt, hanem a szakmai szervezetek és hallgatói érdekképviseletek bevonásával dolgozzanak ki egy olyan koncepciót, amely nem a pillanatnyi gazdasági és politikai érdekeknek megfelelően alakítja a hazai felsőoktatást.

Orbán Viktor a Facebookon szombaton megjelent videóüzenetében közölte, el kell törölni a keretszám-szabályozási rendszert; azoknak, akik teljesítik a szükséges követelményeket, és elszántak, hogy tanuljanak, majd Magyarországon dolgozzanak, továbbra is ingyenesnek kell maradnia a felsőoktatásnak.

12.54: Az LMP szerint “kódolt üzenet” volt Orbán bejelentése

Az LMP szerint “”kódolt üzenet” volt Orbán Viktor miniszterelnöknek a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos bejelentése. Karácsony Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese egy más témában tartott vasárnapi budapesti sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta, a kormányfő szombati nyilatkozata “kódolt üzenet volt, és nem lehet tudni pontosan, mit jelent”.

Orbán Viktor a Facebookon szombaton megjelent videóüzenetében közölte, el kell törölni a keretszám-szabályozási rendszert; azoknak, akik teljesítik a szükséges követelményeket, és elszántak, hogy tanuljanak, majd Magyarországon dolgozzanak, továbbra is ingyenesnek kell maradnia a felsőoktatásnak.

Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón utalt arra, hogy az azóta megjelent szakmai vélemények szerint a kormányfő “megpróbálja az egyetemek nyakába varrni” a probléma megoldását. Hozzátette: ha a költségvetés nem biztosít jelentős pluszforrásokat a felsőoktatásnak, akkor “ebben a formában a keretszámok megszüntetése gyakorlatilag a magyar felsőoktatás fejre állását eredményezné”.

12.13: MSZP: Orbán a diákok jövőjével játszik

A szocialisták szerint ötletszerű a felsőoktatás átalakítása, a miniszterelnök pedig a diákok jövőjével játszik. Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormánynak nincs koncepciója a felsőoktatás átalakítására, csak rögtönöz, és ezt kommunikációs trükkökkel próbálja elfedni.

A szocialista politikus szerint Orbán Viktor kormányfő szombati bejelentése – amely szerint azoknak, akik teljesítik a szükséges követelményeket, és elszántak, hogy tanuljanak, majd Magyarországon dolgozzanak, továbbra is ingyenesnek kell maradnia a felsőoktatásnak – nincs kiérlelve, a szakma sem tudja értelmezni, és alighanem még a szaktárcát is meglepte, hiszen Balog Zoltán erőforrás-miniszternek három napja van kidolgozni a megfelelő kormányrendeletet.

Tóbiás József kifejtette: a felsőoktatás jövőjéről tárgyalásokra lenne szükség, a miniszterelnök viszont “fordítva ül a lovon”, előbb hoz döntéseket, és csak utána egyeztet róluk.

Szerinte a bizonytalanságot jelzi, hogy a kormány egyik nap még önfenntartó felsőoktatásról, az intézmények költségvetésének csökkentéséről, másik nap viszont már a keretszámok megszüntetéséről beszél. Ezek a rögtönzések azt jelzik, hogy Orbán Viktor kezében nincs biztonságban a diákok jövője – mondta a szocialista frakcióvezető-helyettes, megjegyezve: a kormányfő jelenleg százezer végzős középiskolás jövőjével játszik.

Kommentek

Egyetem

Innovációs hetet rendeznek az egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az első napon az üzleti kommunikációról tanulhatnak az érdeklődők.

Tovább olvasom

Egyetem

Bronz minősítést nyert a Szegedi Egyetemi Színház előadása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Kárpáti Péter Én, a féreg – Kafka-kabaré című darabjának színre viteléért.

Tovább olvasom

Egyetem

Szegedi professzorokat tüntetett ki Trócsányi László igazságügyi miniszter

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Dr. Görög Márta Moór Gyula-díjat, Dr. Szabó Imre Deák Ferenc-díjat vehetett át.

Tovább olvasom

Aktuál