Közélet

Meggyújtották a második gyertyát a Dóm téri koszorún + FOTÓK

Meggyújtották a második gyertyát a Dóm téri koszorún + FOTÓK

2012. december 9., vasárnap
Meggyújtották a második gyertyát a Dóm téri koszorún + FOTÓK

Hogyan lehetne átmenteni a karácsonyt, az adventi várakozás örömét, derűjét, a szeretet melegségét a hétköznapokba? Úgy, ha nem önerőből próbálunk szeretni. Ha önerőből szeretünk, az nem tart sokáig, hangsúlyozta Juhász András lelkipásztor a Dóm téren rendezett adventi gyertyagyújtási ünnepségen.

Az emberek többsége számára a karácsony a szeretet ünnepe. Kicsit jobban szeretjük ezekben a napokban a körülöttünk élőket, anyagi lehetőségeinkhez mérten ajándékozunk, vendégségbe hívunk hozzánk közel állókat, igyekszünk arra, hogy a karácsonyi légkört ne zavarja meg a békétlenség, fogalmazott

Juhász András

. Amikor visszatérünk a hétköznapokba, akár az egyéni élet szintjén, akár a népek, nemzetek között azonnal újra fegyvereké a szó. Szavaink nagyon gyakran égetnek, sebet okoznak, bántóak vagyunk a másikkal szemben, türelmetlenség jellemez bennünket. Ez azért van így, mert az ember önerőből legfeljebb idáig juthat. Szeretek kampányszerűen a karácsonyi ünnepkörben, hiszen ez a szeretet ünnepe. Aztán kitikkadunk, és nincs tovább, elfogy a lelkesedés. Jó a kampányszerű szeretet, hiszen sokszor életeket ment meg, de ez kevés. Hogyan lehetne átmenteni a karácsonyt az adventi várakozás örömét, derűjét, a szeretet melegségét a hétköznapokba? – teszi fel a kérdést a szónok. Úgy, ha nem önerőből próbálunk szeretni. Ha önerőből szeretünk, az nem tart sokáig.

Ki segíthet abban, hogy szeressünk? Csak Isten. Ha elfogadom Isten felém irányuló szeretetét, elfogadom Jézust, akinek születését ünnepeljük karácsonykor, akkor engem is be fog tölteni az ő szeretete. Ha ez megtörténik, akkor továbbra már nem önerőből szeretek, hanem Isten nagy-nagy szeretetét sugárzom, és adom tovább ebbe a világba. Így megőrizhetjük karácsonyt a szívünkben akkor is, ha az ünnep után elszáradnak a fenyőágak, akkor is, ha kihunynak az ünnepi fények, fejezte be ünnephez illő gondolatait Juhász András. A szegedi Biacsi nővérek, Ilona és Bernadett – akik a város hírnevét is erősítve gyönyörűen szerepeltek a londoni paralimpiai játékokon – voltak az ünnepség díszvendégei. Ilona üdvözölte az egybegyűlteket. Melegség tölti el szívünket karácsony közeledtével, hangsúlyozta. Egy pillanatra megállunk a rohanó világban, és felidézzük a legszebb pillanatokat, és az ünnep hangulatában ilyenkor jobban egymásra figyelünk. Minden szegedi lakosnak békés, boldog karácsonyi ünnepeket és élményekben gazdag újesztendőt kívánt, majd Bernadettel és Juhász atyával közösen meggyújtotta a második gyertyát a hatalmas Dóm téri adventi koszorún. Az eseményt a szegedi Vox Nova kórus fellépése tette még ünnepélyesebbé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.