Közélet

Mars téri malacmustra - malacunk lesz, de mennyiért? + FOTÓK

Mars téri malacmustra - malacunk lesz, de mennyiért? + FOTÓK

2012. december 28., péntek
Mars téri malacmustra - malacunk lesz, de mennyiért? + FOTÓK

Újév táján minden kismalacnak az az álma, hogy felnőtt disznó legyen belőle. Sajnos, ez nem minden újévi malacnak sikerül. Ezek fiatalon halnak meg, de legalább azzal vigasztalódhatnak, hogy rákerülnek az újévi képeslapokra, kurta farkú malac név alatt pedig még a gyermekmesékbe is bekerültek. A malac orrával előre túrja a szerencsét, ezért az újévi menü kötelező fogása.

Szerte a világon más-más étellel ünneplik az újévet, azonban mindenhol közös cél a szerencse házhoz csábítása. Gazdagságot, bőséget tulajdonítanak az újévi lakomának. Talán a legismertebb szerencsehozó étel a sült malac. A hagyomány szerint a malac kitúrja a szerencsét annak fogyasztója számára. A malacot azonban csak sütve szokás fogyasztani, a rántott hús nem a szerencsehozás legmegfelelőbb formája. A jószág legszerencsésebb testrészei ugyanis a köröm, a csülök, a farok és a fül. Nem véletlen az a mondás sem, hogy a szerencsés illetőnek „malaca van”. A malac a bőség jelképe is, hiszen mindent képes felfalni és hasznosítani.

Mitől malac a malac?

Mielőtt hozzáfognánk az árak ismertetéséhez, tisztázzunk néhány alapfogalmat. A malac nem más, mint fiatal sertés. Életkorától függően a növendék állatok esetében megkülönböztetjük a szopós malacot, az elválasztott malacot és a süldő malacot. Süldőnek 4 hónapos kortól 1 éves koráig nevezzük. A szopós malaccal ellentétben a süldőn már található 1-2 cm vastagságú zsiradék, szalonna a bőre alatt. Legértékesebb részei a szűzpecsenye, a karaj, a tarja, valamint a comb. A süldő malac húsát párolni is lehet, de általában bőröstől szokták megsütni. A sütés előtti fűszerezésnél ügyeljünk arra, hogy a bőrt ne sózzuk meg, kizárólag a húst, mert a sózott bőr könnyen elreped. Sütés során locsoljuk rendszeresen, mert így válik igazán ropogóssá. Aki nem fél a plusz kalóriáktól, az sörben áztatott szalonnával is kenegetheti a sülő bőrt. A süldő malacot megsüthetjük egyben, nyárson is.

Mars téri mustránk alatt megbizonyosodtunk arról, hogy a malachús szinte fillérre megegyezik a tavalyi árakkal, sőt, van ahol olcsóbb lett. Az Anna csarnok egyik húsboltjában minőségi malachúst kínálnak: a comb és karaj egységesen 999, az oldalas része pedig 899 forint. A kisebb állatok (8-10 kilósak) egybe vannak, a nagyobbakat szétbontva árulják. A fél malacot 850 forintért mérik, az egésznek még nincs ára. Csak halkan jegyezzük meg, hogy tavaly malackát 1000 forint alatt nem igen lehetett kapni.

Tavaly is ennyibe került a malachús

A másik csarnokban az egyik húsbolt 1050-ért méri a malac kilóját, ezek 20 kilós felek. Az elárusító szerint kismalacot nem érdemes vásárolni, mert nagyon drága, 2000 forint körül adják. A húsboltban a malac minden „alkatrésze” egységesen ennyibe kerül. A nagycsarnokban az egyik nagyobb hentesüzlet a pecsenyemalacot 1500 forintért kínálja, a süldőt pedig bontva 980 forintos egység áron. Ha a kedves vevő csont nélkül kéri, az egy picit drágább. Portyánk utolsó hentesboltjában a kismalac kilójáért 1650 forintot, a darabolt, bőrős malacért pedig 1100 forintot kértek. Ez utóbbi jószág egészben 20 kilós. A kereskedők mindenhol a visszaesett keresletre és az emberek pénztelenségére hivatkoztak. A statisztikai adatok is ezt támasztják alá. Magyarország a ’90-es években még a 10 millió sertés országa volt – ma már csak 3 milliós az állomány. A sertéshús fogyasztása szintén visszaesett: a KSH adatai szerint 1980-ban 40,2 kilogrammot evett a magyar fejenként, 2000-ben már csak 28, 2007-ben 27,6 kilót. Harminc éve az elfogyasztott hús 56 százaléka disznó volt, mára ez 43 százalék lett, felváltotta az olcsóbb baromfihús. Malachús pedig szinte kizárólag szilveszter tájékán kerül az asztalunkra, fogyasztásának nálunk év közben nincs nagy hagyománya, bezzeg a tőlünk délre fekvő országokban…

De ki süti meg?

A malaccal még egy gond van azon túl, hogy el kell fogyasztani. Meg kell sütni, miközben nem mindenki rendelkezik erre alkalmas kemencével, egy szokványos sütőbe pedig 15 kilósnál nagyobb példány be se nagyon fér, ha csak nem kaszaboljuk össze. A mediterrán országok tapasztalata –, ahol a strandra menet nyugodtan beadhatjuk a pékhez a hentesnél vásárolt húst, majd a fürdőzésből hazafelé tartva a megbeszélt időpontban elmegyünk érte, és még melegen elköltjük a fenséges eledelt – nálunk, sajnos, még nem működik. Ezt is, mint megannyi mást, valami érthetetlen okból kifolyólag agyon kell szabályozni, tiltani, lásd egykoron pálinkafőzést vagy a Tiszában való fürdőzést. Kíváncsiságból mégis felhívtunk 3 pékséget, hátha kormányunk ez ügyben is intézkedett, csak éppen a törvénykezés villámgyors tempója miatt lemaradtunk valamiről. Mindenhol csodálkozva hallgattak, a szegedi nagy pékségek soha sem vállaltak malacsütést szilveszterre, mint megtudtuk, ezt szigorú szabályok tiltják is nekik. Gondoltuk, csak hát mertünk reménykedni – hátha mégis, legalább egy kicsit…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.