Sport

Már az edzőképzés is beindult a honi ultimate frizbiben

Már az edzőképzés is beindult a honi ultimate frizbiben

2012. december 23., vasárnap
Már az edzőképzés is beindult a honi ultimate frizbiben

A csapatsportok hazai világába szinte észrevétlenül surrant be a frizbi. Jelenleg már télen is hozzávetőleg 300 lelkes, aktív játékos kergeti a fedett termekben a repülő korongot, a legjobbak pedig az európai mezőnyben a legjobb tíz között vetették meg a lábukat.

Szathmáry Zsolt

, a 2004-ben alakult Magyar Frizbi Szövetség elnöke az Egyesült Államokból kiindult sportról az MTI-Pressnek elmondta, hogy legfőbb erénye az amatőr jelleg, amelyet mindenképpen meg kívánnak őrizni, hogy a pénz ne rombolhassa le a sport szellemiségét. A játékosok maguk fizetik a szerelést és a pályabérletet, valóban a testmozgás, az ügyességfejlesztés, az együttlét öröme, a jókedvű megméretés és az összetartozás érzete miatt járnak az edzésekre. Jellemző, hogy a mérkőzéseken nincs bíró, a szabálytalanságokat maguk a játékosok jelzik, és - az íratlan etikett szerint - az ellenfél általában viták nélkül elfogadja az ítéletet. Az elnök szavai szerint ugyancsak jó hatást kelt, hogy a "koed" kategóriában vegyes csapatok, fiúk-lányok küzdenek, ám éppen a hölgyek részvétele miatt az egész mérkőzést a lovagiasság, az ellenfél tisztelete hatja át, ahol a legizzóbb pillanatokban sincs helye a trágár beszédnek, az elszabaduló indulatoknak. Aki netán mégis elveszíti az önuralmát, az a játékos akár önként lecseréli magát, ily módon e sport a személyiség fejlesztésének is fontos gyakorló terepe.

Süteményes fémtálcától a sporteszközig

A frizbi története az 1800-as évek végére vezethető vissza, amikor a Connecticut állambeli Brigdeport nevű városka egyik péksége üzleti fogásként a megrendelt süteményeket korong alakú fémtálcákon szállította ki a kedves vevőnek. A pékség felvirágzott, a fémtálcák éveken át egyre szaporodtak, ami aztán felkeltette a közeli Yale Egyetem diákjainak játékos kedvét. A korongokat elkezdték egymásnak dobálni, aztán a fémet műanyagra cserélték fel, aminek köszönhetően a könnyebb korong nagyobb röppályát ívelt át. Beindult a műanyag korong tömeggyártása, de már sporteszközként. A szabvány szerint 175 gramm a súlya. Az 1970-es években a kosárlabdából és a jégkorongból kimazsolázott elemekből összeállt az új sportág szabálya, és a főiskolák között lejátszották az első meccseket. Jelenleg már legalább nyolcvan országban rendeznek bajnokságokat. A sportág csapatait a Repülőkorong Világszervezet (WDF) fogja össze, egyszersmind részt vállal nemzetközi tornák szervezésében is. Időközben a frizbi a strandolásnak, a kirándulásnak vagy akár a kutyák megmozgatásának kedvelt játékeszközeként is beköltözött a szabadidős sportok világába.

Főként középiskolás és egyetemista fiatalok űzik

Magyarországon egy angolnyelv-tanár amerikai házaspár honosította meg húsz éve a csapatsportot, az ő lelkesedésük nyomán ózdi középiskolás diákok alakították meg UFÓzd néven az első csapatot. Az általában egy fél focipálya méretű területen hét-hét játékos áll egymással szemben, a cél a korong elkapása az ellenfél zónájában. Egymás passzának elcsípésénél nem megengedett a testi kontaktus, és a koronggal nem szabad futni, helyből kell tovább röpíteni a mozgó, testcselekkel az ellenfelet lerázó társhoz. Az elnöktől azt is megtudtuk, hogy a frizbit főként középiskolás és egyetemista fiatalok űzik, Budapest mellett Szeged és Debrecen számít a sportág fellegvárának. Az idei Open Országos Bajnokságot a budapesti LOL nevű csapat nyerte, női kategóriában pedig a szintén fővárosi C.C. Catch lányai vitték el a serleget. A válogatott pedig már készül a jövő év júniusában, a Barcelona melletti Tarragónában megrendezendő Strand Európa-bajnokságra, ahol ismét megmérettethetik magukat a legjobb magyar frizbizők. A sportág népszerűségének növekedésére reagálva a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán az idén beindult az OKJ szakmai képesítést adó edzői felkészítés. "Már tizenhárman szereztek oklevelet, aminek eredményeként újabb csapatok alakulhatnak meg a gyors helyzetváltoztatást, futást, játékintelligenciát és dobótechnikát igénylő sportágban" - közölte Szathmáry Zsolt.

Szegeden is bírják SZUFLA-val

Májusban

a SZEGEDma.hu is hírt adott a szegedi ultimate frizbisekről

, a Szegedi Ultimate-es Fiúk-Lányok Adjunk Bele - röviden SZUFLA - csapatáról, akik az Ujszegedi TC segítségével edzenek a Kertész utcai pályán, mely az idén a régióbeli országok frizbiseinek összefogásával indult Grand Slam Beyond the Borders sorozat

egyik állomása is volt

, továbbá a csapat

országos bajnoki fordulót is rendezett

a nyáron Kiskundorozsmán, legutóbb a SZUFLA szervezte

SZUPI-kupáról számoltunk be

októberben. "Csapatunk két éve jött össze, azóta járunk országos és néha nemzetközi versenyekre. 2011-ben a Magyar Frizbi Szövetség az év csapatának választott minket, illetve a Budapest Bajnokság 'lebegés' kategóriájának első helyezését hozhattuk Szegedre. Több nemzetközi tornáról is 'spirit' (legsportszerűbb csapat) díjjal jöhettünk haza. Ezek mind nagy elismerések voltak nekünk kezdő csapatként. Tavaly nyáron kezdtünk nagypályán edzeni az UTC segítségével, egyébként télen terembe költözünk edzésekre mi is" – mesélt a szegedi repülőkorong-kergetőkről a SZUFLA vezetője,

Nagy Csaba

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.