Közélet

Már 1700 eladósodott önkormányzaton segített az állam

Már 1700 eladósodott önkormányzaton segített az állam

2012. december 20., csütörtök
Már 1700 eladósodott önkormányzaton segített az állam

Eddig 1700 ötezernél kevesebb lakosú település önkormányzatának 80 milliárd forint összegű adósságát vállalta át az állam - közölte Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Nyíregyházán.

Már csak 14 olyan település maradt, ahol az adósságátvállalás még nem történt meg - mondta a sajtótájékoztatón a kormányfő, miután a város adósságrendezéséről tárgyalt Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármesterrel. A miniszterelnök szólt arról is, hogy az érintett települések vezetőivel a tanulságok levonásáért közösen tekintik át, hogy miként halmozódhatott fel a jelentős, egy lakosra jutó mintegy egymillió forint összegű tartozás. Orbán Viktor megemlítette, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 229 települési önkormányzatának 23 milliárd forint összegű adósságát vállalta át az állam, és Nyíregyháza polgármesterével arról kezdtek egyeztetést, hogy a város 20 milliárdos adósságállományát egyszámjegyűre mérsékeljék. A miniszterelnök kifejtette: az önkormányzatok országosan akkora adósságot halmoztak fel, hogy az egyéves törlesztési kötelezettsége 150 milliárd forintot igényelt. Ez az összeg a bevételük egyharmada volt, hasonló arányú, mint az ország törlesztési kötelezettsége - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az állami adósságátvállalással "könnyebb helyzetbe" kerülnek a települési önkormányzatok, és a "felszabaduló összeget" fejlesztésekre fordíthatják. Orbán Viktor szerint az állami adósságrendezés a Fidesz-KDNP-s kormány által véghezvitt átalakítások eredménye, annak köszönhető a minimálbér infláció feletti emelése, valamint a gáz- és áramdíj 10 százalékos csökkentése is. "Az elvégzett munka után könnyebb, simább lehet az élet" a következő évben, majd 2014-ben és 2015-ben is - hangsúlyozta. A kormányfő kitért arra, hogy a pénzügyi gondokkal küzdő, önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok 30 milliárd forint forrást kapnak év végéig. Ebből 1,7 milliárd forint jutott Nyíregyházának, és ez a pénz éppen a látogatása napján érkezik meg a város számlájára. Beszámolt arról is, hogy a kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy a 2006 óta húzódó, 13,6 milliárd forintos szennyvízberuházás megvalósításához 500 millió forintot kap a nyíregyházi önkormányzat. Kovács Ferenc polgármester a sajtótájékoztatón elmondta: a kapott kormányzati segítséggel a szennyvízberuházást 2013 őszére be tudják fejezni, az adósságrendezés után pedig elkezdhetik a munkahelyteremtést segítő infrastrukturális, turisztikai és közintézmény-fejlesztéseket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.