Gazdaság

Közösen fejlesztette nagybani piacait Szeged és Temesvár

Közösen fejlesztette nagybani piacait Szeged és Temesvár

2012. december 14., péntek
Közösen fejlesztette nagybani piacait Szeged és Temesvár

Több mint egymillió euró értékben fejlesztette nagybani piacait Szeged és Temesvár, a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében egy regionális integrált mezőgazdasági nagykereskedő rendszer infrastruktúrájának kiépítése is lezajlott - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a szegedi Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. ügyvezetője.

Pap Róbert

kifejtette: a projekt keretében a temesvári nagybani piacon egy új csarnokot építettek, ahol magyarországi termelők is helyet kapnak, így térítésmentesen lehetnek jelen az ottani helyszínen. Ezzel párhuzamosan a szeged-kiskundorozsmai piacon betonburkolatot kapott a várakoztató parkoló. Elkészült egy elektronikus kijelző rendszer is, amely a temesvári és a szegedi piacon egy időben megmutatja a forgalmazott zöldségek, gyümölcsök árait, román lejben és magyar forintban. A virtuális árubörze segítségével az elektronikus kijelzőknek köszönhetően a temesváriak tájékozódhatnak a magyarországi árak felől, hasonlóan a szegediek is megtudhatják, hogy mennyiért árusítják a zöldséget-gyümölcsöt Temesváron. A projekt egy másik elemeként a szegedi beléptető rendszer fejlesztésére is sor került. A Temesvár–Szeged regionális integrált agro-logisztikai rendszer az információszolgáltatáson túlmenően elősegíti a két országbeli mezőgazdasági nagykereskedők közötti üzletkötések gyors lebonyolítását is. A fejlesztés eredményeként fejlődött mindkét piac infrastruktúrája, várhatóan növekszik a határon átnyúló együttműködésben résztvevő üzletemberek száma, új munkahelyek jönnek létre és új szolgáltatások teszik könnyebbé a kereskedést - tette hozzá az ügyvezető. A projekt költségvetése csaknem 1,1 millió euró volt, melyből 928 ezer euró uniós forrás. A magyar partner költségvetése 575 ezer euró volt, melyből az uniós támogatás 489 ezer eurót tett ki. Pap Róbert elmondta: a magyar őstermelők áruinak csaknem 60 százalékát vásárolják fel a román kereskedők, akik a hazaiakkal ellentétben nemcsak az első osztályú, de a másod-, harmad-, és akár negyedosztályú terméket is elviszik, hiszen mindenre van piacuk. A termékpaletta egész skálájáról vásárolnak, nincs meghatározott termékigényük. A Dorozsmai Nagybani Piac a Szeged-Kiskundorozsmai Vásártéren működik 1993 óta. A piacnak 2011-ben 520 millió forint nettó árbevétele volt. Hetente mintegy 600 tonna áru cserél gazdát, és forgalmas napokon 1600 vásárló fordul meg itt. A budapesti nagybani piac után a dorozsmai az ország másik - vidéken egyetlen - termelői nagybani piaca, ami egész évben jó minőségű friss zöldség-gyümölcs kínálatot ad mind magyar, mind külföldi terményekből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.