Közélet

Pár tucat középiskolás tüntetett a TIK mellett + VIDEÓK, FOTÓK

Pár tucat középiskolás tüntetett a TIK mellett + VIDEÓK, FOTÓK

2012. december 18., kedd
Pár tucat középiskolás tüntetett a TIK mellett + VIDEÓK, FOTÓK

A héten is folytatódnak a felsőoktatás változtatásai ellen indult diáktüntetések. Az egyetemisták mellett már a középiskolások is az utcára vonulnak: hétfő reggel a Tömörkény gimnázium előtt tartottak másfél órás demonstrációt, kedden pedig a Bölcsészettudományi Kar épületénél sorakoznak majd fel a tüntetők. Szerdán három megmozdulás is várható.

16.45:

Befejeződött a demonstráció. Folytatás szerdán több tüntetéssel, melyekről szintén folyamatosan és részletesen tudósítunk.

16.40:

A Deák Ferenc Gimnázium képviseletében érkezett a helyszínre Kerekes Péter, aki úgy nyilatkozott: az iskolában ebben a percben is folyik a konzultáció a tanárok és a diákok között, ami alapján jól látható, hogy nem csak a tanulókat, de tanítóikat is érintik ezek a változtatások. Megkért minden diákot, hogy a szerdai, megyeháza előtt tartandó tüntetésen minél több ismerősükkel együtt vegyenek részt. Ezt követően hangosan felolvasták az általuk megfogalmazott 5+1 pontot, majd a Holnapi viszontlátás üzenetével elbúcsúztak, a tüntetők elvonultak a helyszínről.

16.35:

A Miérthallgatók helyett az egyetemisták képviseletében Juhász Tamás mondott beszédet. Az EHÖK Sztrájkbizottságáénak tagja úgy nyilatkozott, jó látni hogy már 17-18 évesen is kiállnak magukért a fiatalok. Beszédében a jelenlegi kormánypártok 2008-as választási hadjáratát idézte fel, amely akkor elítélte a tandíjat. Mint mondta, ismét bebizonyosodott, hogy a magyar ifjúságba nem lehet csak úgy belerúgni.

A Miérthallgatók hallgattak

16.25:

Balkó Mácsai Szabolcs, a rendezvény egyik főszervezője úgy nyilatkozott: azért gyűltek ma itt össze, mivel őket, középiskolásokat érintik leginkább a felsőoktatásban végbemenő változások. "A felsőoktatásban valóban gyökeres változás kell, ami azonban most végbemegy káros, romboló" - tette hozzá. Mint elmondta, Orbán Viktor üzenetében, mely a keretszámok eltörléséről szólt, csak elbizonytalanítani és megosztani akarta a diákokat. "Félnek tőlünk, egy okos nemzedéktől, akik kiállnak magukért, és elküldik őket oda, ahova valók. A magyar nemzet csak akkor lábalhat ki e morális válságból, ha egy jól képzett, művelt társadalom vezeti ki onnan. Azonban nem ebbe az irányba haladnak a dolgok" - hangzott el. Beszédét követően Gábor Bence, a Dugonics András Piarista Gimnázium tanulója felszólította a jelenlévőket, ne dőljenek be annak a blöffhadjáratnak, amit a kormány indított a lecsitításukra. Mint mondta, Orbán csak a keretszámokat próbálta orvosolni, pedig, jóval több probléma is van a felsőoktatásban. Beszéde végén Ady Endre Hadak útján című versét idézte. A felszólalók a Miérthallgatók csoport részéről is vártak beszédet, s bár Medvegy Gábor, a csoport vezetője jelen volt a rendezvényen, a beszédek közben csoportjával csendben visszavonult. Ezt a tüntetők nehezményezték is.

16.15:

Szerény részvétel mellett kezdődött meg a demonstráció. A körülbelül 50 tüntetőt a Miérthallgatók csoport néhány képviselője, és az SZTE EHÖK Sztrájkbizottságának tagjai is elkísérték. A pontos számot nehéz megítélni, mert a sajtó munkatársai is nagy számban vannak jelen.

15.50:

Egyelőre csend és nyugalom uralkodik a bölcsészkar mellett, ahová a középiskolások meghirdették a demonstrációt. Az 1956-os emlékmű körül páran lézengenek, náluk a helyszínt biztosító rendőrök jóval nagyobb számban vannak jelen.

Korábban:

Kedd délután az SZTE Bölcsészettudományi Karának Egyetem utcai épülete és a TIK közötti ligetet veszik birtokukba a hallgatók. A Facebookon is meghirdetett akcióra eddig közel négyszázan jelezték csatlakozási szándékukat öt szegedi iskolából (a Déri Miksa, a Gábor Dénes, a Tömörkény István, a Dugonics András illetve a Deák Ferenc iskola diákjai), de a közösségi portálon más iskola tanulói is támogatásukról biztosították a demonstrálókat. A kedd délutáni esemény bekerült a Miérthallgatók csoport "Rendkívüli órarendének" egyik programja közé is, így vélhetően számos egyetemista is erősíti majd a demonstráló tömeget. A megmozdulásra délután négy órától hatig várják a diákokat. Szegeden a SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium előtt tartanak csendes megemlékezést a Diákellenállás a Felsőoktatásért mozgalmára reagálva. A Csend hangja című országos megmozduláson (melyhez Budapesttől Tatabányáig számos iskola csatlakozott) délután kettő órakor vonulnak ki a diákok a gimnázium elé, hogy negyedórás, néma tüntetéssel fejezzék ki nemtetszésüket a felsőoktatásban végbemenő változások miatt.

Megalapították az Oktatói Hálózat Szegedi Bölcsésztagozatát

Kedd kora délután az SZTE tizennyolc egyetemi oktatója megalapította az Oktatói Hálózat Szegedi Bölcsésztagozatát. A nyilatkozat alapján az OHA egyetért a hallgatók által megfogalmazott 5+1 ponttal, támogatja a politikától független kulturális és egyetemi életet. Közleményük alább olvasható! AZ OHA Szegedi Bölcsésztagozatának alapító nyilatkozata "Társadalmi felelősségünk tudatában és a szegedi Auditorium Maximum 1956-os és 1988-as hagyományait vállalva a mai napon megalakítjuk az Oktatói Hálózat Szegedi Bölcsésztagozatát. Az OHA Szegedi Bölcsésztagozata egyetért a hallgatói érdekképviseletek által megfogalmazott 5+1 ponttal, és a kölcsönös együttműködésben bízva támogatásunkról biztosítjuk a felsőoktatásra vonatkozó hallgatói törekvéseket. A kulturális értékek iránt felelősséget érző közösségként növekvő aggodalommal figyeljük a helyi és országos kulturális élet értékteremtő helyszíneinek politikai kisajátítását, valamint az oktatási intézmények (általános iskolák, középiskolák, egyetemek) központosítását. Egyetemi oktatókként különösen aggaszt bennünket a felelőtlen és kiszámíthatatlan kormányzati kommunikáció és döntéshozatali mechanizmus által teremtett bizonytalanság és értékvesztés a felsőoktatásban. Az oktatói és kutatói szakma képviselőiként tiltakozunk a humántudományok és a kritikai gondolkodás elsorvasztása és lejáratása ellen, amit csak a kritikai elemzésektől szorongó hatalom gesztusaként tudunk értelmezni. Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Auditorium Maximum, Szeged, 2012. december 17. Balázs Péter, egyetemi adjunktus, SZTE BTK Barát Erzsébet, egyetemi docens, SZTE BTK Demcsák Katalin, egyetemi adjunktus, SZTE JGYPTK Fenyvesi Anna, intézetvezető egyetemi docens, SZTE BTK Fogarasi György, tanszékvezető egyetemi docens, SZTE BTK Füzi Izabella, tanszékvezető egyetemi docens, SZTE BTK Gyenge Zoltán, tanszékvezető egyetemi tanár, SZTE BTK Kiss Attila, tanszékvezető egyetemi docens, SZTE BTK Labádi Gergely, egyetemi adjunktus, SZTE BTK Máté-Tóth András, tanszékvezető egyetemi tanár, SZTE BTK Milián Orsolya, tudományos munkatárs, SZTE BTK Pavlovits Tamás, egyetemi docens, SZTE BTK Sághy Miklós, egyetemi adjunktus, SZTE BTK Sávai-Matuska Ágnes, egyetemi docens, SZTE BTK Simon József, egyetemi adjunktus, SZTE BTK Szilasi László, tanszékvezető egyetemi docens, SZTE BTK Szőnyi György Endre, egyetemi tanár, SZTE BTK Török Ervin, egyetemi adjunktus, SZTE BTK"

Korábban írtuk:

Tüntetéssel kezdődött a hét: hétfő reggel hét óra után a Tömörkény gimnázium előtt gyűlt össze több száz diák, hogy a keretszámok csökkentése ellen emeljék fel a hangjukat. A hallgatók kilenc óráig kaptak engedélyt a terület elfoglalására, nem sokkal előtte elhagyták a helyszínt.

Három demonstráció szerdán

A Ságvári előtt tartott tiltakozást követően a Miérthallgatók csoport indít menetet a felsőoktatásért december 19-én, szerda délután három órakor. A hallgatókat a Tanulmányi és Információs Központ bejáratához várják, ahonnan másfél órás sétára indulnak majd. Részleteket a csoport Facebookos oldalán olvashat. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének szegedi szervezete is csatlakozik a Miérthallgatók menetéhez. Közleményük alább olvasható! "A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete SZTE szervezete csatlakozik a Miérthallgatók elnevezésű hallgatói szerveződés által december 19-e szerda délutánra meghirdetett 'Menet a felsőoktatásért' rendezvényhez, valamint az SZTE EHÖK által szintén aznapra meghirdetett tüntetéshez. A fenti szervezetekkel együtt tiltakozunk a felsőoktatás átgondolatlan, folyamatosan változó, kaotikus és szakmailag nem megalapozott koncepciók mentén történő átszervezése ellen. Felháborít bennünket, hogy a kormány továbbra sem egyeztet érdemben a felsőoktatás résztvevőivel, melynek egyik legnyilvánvalóbb jele az, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár asszony december 20-ára hívta össze a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanácsot, miközben a kormány már egy nappal előbb, december 19-én döntést kíván hozni az ügyben. Érthetetlennek tartjuk, miként hozhatja a kormány olyan helyzetbe a végzős középiskolásokat, hogy kevesebb, mint két hónappal a felsőfokú oktatási intézményekbe való jelentkezés előtt puszta találgatásokba kénytelenek bocsátkozni arról, hogy milyen feltételek mellett kezdhetik majd meg felsőfokú tanulmányaikat. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kormány hangzatos kommunikációval próbálja meggyőzni az ifjúságot arról, hogy a változtatások az ő érdekeiket szolgálják, miközben továbbra is milliárdokat von ki a felsőoktatásból. Követeljük, hogy a kormány tekintse komoly tárgyalópartnernek a felsőoktatás résztvevőit és az azokat képviselő szervezeteket, és döntéseit érdemi egyeztetést követően, szigorúan szakmai alapokon hozza meg, kellő időt hagyva az érintetteknek a változásokra való felkészüléshez" - áll a közleményben.
Az SZTE Hallgatói Sztrájkbizottsága is szerda délutánra hirdetett demonstrációt - a hallgatói önkormányzat a Csongrád Megyei Kormányhivatal épülete elé várja délután fél öttől a hallgatókat, oktatókat és mindenkit, aki elégedetlen a felsőoktatásban végbemenő változtatások miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.