Közélet

Katonák osztanak egészséges ivóvizet januártól az arzénnal szennyezett településeken

Katonák osztanak egészséges ivóvizet januártól az arzénnal szennyezett településeken

2012. december 27., csütörtök
Katonák osztanak egészséges ivóvizet januártól az arzénnal szennyezett településeken

A honvédség oszt egészséges ivóvizet január 1-jétől az arzénnal szennyezett vízű településeken, a katonák százhuszonhárom település mintegy 340 ezer lakosát látják el - közölte a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka csütörtökön, Csongrádon tartott sajtótájékoztatóján.

Domján László

a munka előkészületeit először a dél-alföldi településen ellenőrizte. Mint elmondta: 250 katonát és 240 eszközt jelölt ki a feladatra, amelyre kormányzati keretből mintegy 150 millió forint áll rendelkezésre 2013-ban. A magyar honvédség azokra a településekre szállít egészséges vizet, ahol az arzénszint jóval az európai uniós szint fölött van. A katonák mellett a tervek szerint áprilistól önkéntes műveleti tartalékosok is bekapcsolódnak a munkába. A honvédség a Belügyminisztérium önkormányzati koordinációs irodájával és a helyi hatóságokkal együttműködve határozta meg a települések listáját, amely változhat, ha azok már önállóan is meg tudják oldani a problémát. Az érintett települések tizenegy megyében találhatók, legtöbbjük Bács-Kiskun-, Csongrád- és Békés megyében. Az adott településeken az átmeneti ivóvízellátást három különböző eszközzel végzik majd. Az egyik egy teherautó által húzott, egy ivóvíz feliratú, egyköbméteres utánfutó. Ilyenből 95-öt állítanak munkába január 1-jétől. Emellett 18 vízszállító teherautót is elindítanak, amelyek 8 köbméter vizet képesek szállítani. A "leglátványosabb" eszköz a víztisztító konténer, amelyben a vizet zacskókba csomagolják - mondta Domján László. A magyar fejlesztésű eszközt korábban NATO gyakorlatokon és iraki feladatellátás közben is használtak a magyar alakulatok. Erre a feladatra négy konténert állítanak munkába olyan nagy lélekszámú települések ellátásra, mint Makó, Hódmezővásárhely, Mindszent és Szentes. A lakosság tájékoztatását már az ünnepek előtt megkezdték, így január 1-jére minden érintettet értesítenek arról, hogy az adott településen a katonák hol és mennyi ideig lesznek elérhetőek - tette hozzá a vezérőrnagy. A lakosok naponta egyenként két liter ivóvizet kaphatnak a katonáktól ingyenesen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.