Közélet

Társasházakat újít fel az IKV

Társasházakat újít fel az IKV

2012. december 17., hétfő
Társasházakat újít fel az IKV

A világválság a hazai építőiparban érhető leginkább tetten, ahol az év első 9 hónapjában mindössze 6500 új lakás épült Magyarországon, 20 százalékkal kevesebb, mit egy évvel korábban. Az említett időszakban Szegeden 306 új lakást adtak át, ami közel sem éri el a válság előtti időszakot. Ha már alig épülnek új otthonok, akkor legalább a meglévőket kell felújítani, energetikailag korszerűsíteni, véli az IKV Zrt.

Kidolgozták erre a Társasház Energiahatékonysági Programot – TEP, amellyel valós, minimum 40 százalékos energiamegtakarítás érhető el. A program beruházási költsége, pontosabban annak lakosságot érintő havi törlesztő részlete összevethető a forintosítható energiamegtakarítással, amely ideális esetben fedezi a havi törlesztő részletet. A program bemutatására összehívott sajtótájékoztatón az IKV vezérigazgatója, Nagy Ferenc egy 55 négyzetméteres lakás esetét hozta fel. Átlagban itt 12-14 ezer forint lenne a megtakarítás, tehát a havi részlet is ennyit tenne ki 10 éven keresztül, mert csak ilyen hosszú időintervallumra érdemes kalkulálni. A program végeredményeként jelentősen megnő a lakások értéke, s mindez egy kiszámítható, hosszú távra szóló, kockázatmentes konstrukció keretében történik.

A programba az EU is besegít

A TEP gazdája az IKV, vagyis csak a társaság közreműködésével indulhat el jövőre mind a szakmai munka (épület átalakítás, hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés, nyílástárók cseréje, gépészeti rendszerek felújítása stb.), mind pedig a banki hitelkonstrukció. Eddig 3 hazai bankkal vették fel a kapcsolatot, s tárgyaltak EU-s pénzintézetekkel is, amelyek illetékesei 12 százalékos vissza nem térítendő támogatást ígértek a teljes projektre, ha ezáltal sikerül az energiamegtakarítás költségeit 30 százalékkal, a széndioxid-kibocsátást pedig 20 százalékkal csökkenteni. A programot senkire sem kényszerítik rá, mindenki önként dönti el, részt kíván-e venni. A szerződéseket a bankkal, illetve a kivitelezővel mindig a társasházak kötik, de az IKV-val is születik megállapodás az építési munkákra, a műszaki ellenőrzésre. Az igazgató azt szeretné elérni, hogy az átalakítási és felújítási munkálatok után minden társasház megszerezze az energetikai tanúsítványt, pontosabban az „A” osztályba történő besorolást. A gyors és hatékony kivitelezési munkálatokat kizárólag szegedi, ÉMI minősítéssel rendelkező cégekre bíznák, ezekből mintegy 10 működik jelenleg a városban.

A programba minden társasház egyaránt részt vehet tulajdonosi összetételtől függetlenül, de ahol az IKV látja el a közös képviselői feladatokat, mindez természetesen egyszerűbben kivitelezhető. Bármely ház közös képviselője jelentkezhet, hogy összehívta a lakógyűlést és várják az energiahatékonysági programról szóló részletes tájékoztatót. Műemlék épületeknél egy kicsit bonyolultabb a helyzet, esetükben egyeztetni kell az illetékes szervekkel. Első lépésben, amíg nem áll össze a rendszer, addig nem gondolták bevonni a többi lakáskezelő céget, de elvben mindenki irányába nyitottak. Idővel az önkormányzati lakások is bekerülhetnek a programba, ha a városi közgyűlés úgy dönt. A végcél, hogy minden társasházban lakó szegedi bekapcsolódhasson a Társasház Energiahatékonysági Programba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.