Közélet

Intelligens Régió: újabb kiírások és a módosuló határidők

Intelligens Régió: újabb kiírások és a módosuló határidők

2012. december 6., csütörtök
Intelligens Régió: újabb kiírások és a módosuló határidők

Heteken belül várható a Környezet és Energia Operatív Program kiírásainak megjelenése, míg egyes pályázatok esetében módosultak a határidők és a feltételek. A mikro-, kis- és középvállalkozások körében igen népszerű telephelyfejlesztés egészen január végéig nyitott.

A Dél-alföldi Operatív Program (DAOP) keretében telephelyfejlesztésre is lehet pályázni, melynek határidejét módosította a kiíró, így december 10-től január 28-áig beadható.

Fehér Éva

, az IR Intelligens Régió® Üzleti Kommunikációs Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, nemcsak a határidő módosult, több feltétel kedvezőbb lett. Újdonság, hogy a kötelező nyilvánosság és a könyvvizsgálás elszámolható költség a pályázati támogatás terhére, amire korábban nem volt lehetőség. „10-től 100 millió forintig lehet pályázni telephelyfejlesztésre, s az 50 millió feletti támogatásoknál kötelező könyvvizsgálót alkalmazni a projekt megvalósítása során. A támogatás mértéke maximum 70%-os, ami nagyon kedvező lehetőség” – tette hozzá. Ennél a kiírásnál olyan cégek preferáltak, amelyek ipari övezetben, barnamezős beruházásban vagy ipari parkban kívánják megvalósítani a fejlesztést. Lehetőség nyílik a tevékenység bővítésére, elsősorban a termelő ágazatban, így például a gépgyártás, a nyomdaipar, az élelmiszer-feldolgozás vagy a környezettechnológia területén, melyeket az Európai Unió külön prioritásként kezel. Új munkahely teremtését is előírják, s fontos tudni, hogy a megvalósuló fejlesztést három éven keresztül fenn is kell tartani. Fehér Éva hangsúlyozta, mivel építési engedélyhez kötött a fejlesztések nagy része, amit a szerződéskötésig be kell szerezni, érdemes időben előkészíteni a pályázatokat.

Hamarosan itt a várva várt KEOP

A Környezet és Energia Operatív Programmal (KEOP) kapcsolatban még csak a tervezetek ismertek, ám jó hír, hogy néhány héten belül várható a kiírásuk. Az IR ügyvezetője portálunknak elmondta, az úgynevezett Zöldgazdaság-fejlesztési Program tervezetei között szerepel többek között nyílászáró csere, külső hőszigetelés, illetve a világítás- vagy épp a fűtésrendszer korszerűsítése. Mindezek egy pályázaton belül is elérhetőek lesznek, ám a tervezet szerint lehetőség nyílik például kizárólag nyílászáró-cserére pályázni. „A kisebb kiírások, melyekre cégek és intézmények pályázhatnak majd 1-től 50 millió forintig támogathatóak, míg a komplexek esetében akár 1 milliárd forintra is lehet pályázni” – közölte Fehér Éva. Lesznek olyan konstrukciók is, melyeknél a megújuló energia felhasználását támogatják, ez a kiírás azonban magánszemélyek, társasházak és lakóközösségek számára nem elérhető, kimondottan az intézményeket és cégeket kívánják támogatni. „A pályázatok benyújtása a meghirdetéstől számított 60. napot követően lehetséges, s ennek a határidőnek a közbeszerzés lehet a gyenge pontja” – hangsúlyozta a szakember, aki azt ajánlja, hogy alaposan nézzék meg mit vár el a kiíró, hiszen egyes pályázatokhoz árajánlatokat, előszerződéseket, s ahol szükséges, a közbeszerzéssel kapcsolatos dokumentumokat is be kell majd nyújtani. Az energetikai vizsgálatot már a pályázati szakaszban el kell végeztetni azért, mert egy megtérülési rátát vesz alapul a kiírás. A pályázatokról részletes leírását az

IR Intelligens Régió® honlapján

olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.