Gazdaság

GKI: jövőre stagfláció várható

GKI: jövőre stagfláció várható

2012. december 3., hétfő
GKI: jövőre stagfláció várható

Az idei 1,5 százalékos visszaesés után, várhatóan jövőre sem nő a gazdaság, az infláció pedig a 2012. évi 5,9 százalékról alig, csak mintegy 5,5 százalékra csökken jövőre, így stagfláció alakul ki 2013-ban - közölte legfrissebb prognózisában a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A nemzetközi gazdasági környezet romlott, az IMF és az OECD után novemberben az Európai Bizottság is rontotta az EU várható 2012-13. évi növekedési kilátásait (miközben az Egyesült Államokét javították) - figyelmeztet elemzésében a GKI. Az EU-ban idén 0,3 százalékos visszaesés, jövőre 0,4 százalékos növekedés várható. A GKI kutatói megállapítják, hogy a magyar gazdaság az átlagosnál sokkal rosszabb teljesítményt nyújt, ami a kiszámíthatatlan - a befektetői biztonságot, belföldi keresletet és hitelezési tevékenységet egyaránt súlyosan rontó - gazdaságpolitika következménye. Erre figyelmeztetett az IMF és az Európai Bizottság, és ezzel indokolta újabb leminősítését a Standard and Poor's is. Az ipari kivitel emelkedik, de a belföldre termelő és szolgáltató ágazatok teljesítménye jellemzően idén és jövőre is visszaesik. A reálkeresetek az év első kilenc hónapjában 3,7 százalékkal csökkentek, és az év egészében is hasonló mérséklődés várható. A kiskereskedelmi forgalom meredeken zuhan (szeptemberben már több mint 3 százalékkal). Jövőre 1,5 százalékos reálkereset csökkenés valószínű, ami a lakossági fogyasztás idei 2 százalékos visszaesése után újabb egyszázalékos mérséklődést okoz. A befektetői bizalom hiánya és a korábban elkezdett nagy projektek kifutása következtében a beruházások visszaesése folytatódik: ebben az évben 4 százalékkal, jövőre két százalékkal zsugorodnak a beruházások. A GKI elemzése kitér a monetáris politikára is, megállapítva, hogy a jegybanki alapkamat folyamatos, 6 százalékra való csökkentése hozzájárult az állampapír-hozamok csökkenéséhez, bár ezt elsősorban a nemzetközi likviditás látványos bővülése tette lehetővé. Ugyanakkor a belföldi piac és a hitelezés befagyása miatt ez nem segíti a növekedést, miközben erodálja a jegybank iránti bizalmat. A kormány láthatóan nem akarja az IMF/EU-megállapodást, ennek híján viszont a finanszírozás drága és kockázatos marad. Fennáll a veszélye a forint gyengülésének és a kamatok emelkedésének - figyelmeztet a GKI, miközben az intézet jövőre 285 forintos euró árfolyammal számol az idei 290 forintos után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.