Közélet

Emlékcsarnokkal tisztelegnek az egykori szegedi professzorok előtt a TIK-ben

Emlékcsarnokkal tisztelegnek az egykori szegedi professzorok előtt a TIK-ben

2012. december 4., kedd
Emlékcsarnokkal tisztelegnek az egykori szegedi professzorok előtt a TIK-ben

A Szegedi Tudományegyetem három egykori professzora előtt tiszteleg a József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában berendezett kiállítás, melyen személyük mellett munkásságukkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Évfordulós emlékcsarnok címmel, immár hagyományszerűen nyílt a szegedi egyetem egykori professzorait bemutató kiállítás kedd délután a TIK átriumában. A tárlat ezúttal

Benkő László

nyelvész születésének 100. évfordulójára,

Gyulai Zoltán

fizikus születésének 125. évfordulójára,

Huszti József

klasszika-filológus születésének 125. évfordulójára emlékeznek meg rövid életrajzukkal és a műveikből nyílt tárlattal. A három tudós közül egyet minden alkalommal az egyetemen dolgozó, "szellemi örökségét" továbbvivő professzor mutatja be: Benkő László nyelvészről ezért Békési Imre tartott rövid beszédet elődjéről. "A főszereplők itt nem mi vagyunk, hanem a professzorok, akikről az itt megtekinthető dokumentumok mesélnek" - hangsúlyozta. Benkő László kerek egy évszázada, 1912. augusztus 7-én született Szegeden, diplomázását követően Nyíregyházán és Sopronban, majd a Szegedi Állami Pedagógiai Főiskolán dolgozott. Munkássága három fő területre, a stilisztikára, a lexikográfiára és a nyelvművelésre terjedt ki, számtalan tanulmányt publikált a szegedi egyetemen is. Fő műve a Juhász Gyula Szótár 1972-ben jelent meg. Szeged után három évig a pozsonyi egyetemre hívták vendégprofesszornak, majd Magyarországra hazatérve nyugdíjba küldték. A professzor 82 éves korában hunyt el tartalmas életutat tudva maga mögött. A három tudós munkásságot bemutató tárlatok a József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában tekinthetjük meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.