Közélet

Az oktatási államtitkárság előtt tüntettek a középiskolások (FRISSÍTVE!)

Az oktatási államtitkárság előtt tüntettek a középiskolások (FRISSÍTVE!)

2012. december 13., csütörtök
Az oktatási államtitkárság előtt tüntettek a középiskolások (FRISSÍTVE!)

A hét első felének hallgatói megmozdulásait követően csütörtökön is sor került hallgatói megmozdulásokra országszerte, sőt, a tüntetések már a középiskolákra is átterjedtek.

22.35: Hoffmann Rózsa: tarthatatlan a jelenlegi felsőoktatási rendszer

Az előzetes konzultációk során minden szereplő egyetértett abban, hogy a jelenlegi felsőoktatási rendszer tarthatatlan; a rektoroktól a hallgatókig egyetértés volt a diagnózisban, a kiút keresésben azonban már nincs egység - mondta Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára csütörtökön Kecskeméten. A Piarista Általános Iskola és Gimnázium nagytermében, a Kölcsey Kör rendezvényén az államtitkár a köznevelési és felsőoktatási rendszer megújításáról tartott előadást, amelynek kezdetére a Kölcsey Kör tagjain kívül közel kétszáz főiskolás hallgató táblákkal és transzparensekkel megtöltötte a termet. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a felsőoktatásban több mint kétszáz képzési helyen nyolcezer féle szakos képzés folyik. Az elmúlt évtizedben megnégyszereződött a hallgatók száma, egy hallgató átlagosan 7-8 évig jár főiskolára vagy egyetemre, a mostani diákvezetők 7-12 éve főiskolások vagy egyetemisták, és ez a rendszer nem tartható tovább. Idézte az alaptörvényt, amely szerint a felsőoktatáshoz való jog nem alanyi jog, hanem képesség és tudás alapján lehet felsőoktatási intézménybe bejutni. A tandíj és az önköltséges képzés közötti különbségről azt mondta: az előbbi azonnali terhet jelent a családoknak, a diákhitel igénybevételével azonban az is elkezdheti a tanulmányait, aki nem tud egyszerre nagyobb összeget áldozni. Emlékeztetett rá: miután az egyetemet végzett munkába áll, elkezdheti a törlesztést, amely fizetésének 4-5 százalékát teszi ki. Ezzel szemben a Gyurcsány-kormány 105 ezer forintra tervezett tandíjával a szegényebb sorsú családok gyermekeinek esélyük sem lett volna egyetemre, főiskolára kerülni - mondta. A diákhitel központ 2 százalékos hitellel nyújtja a pénzt, melyet például az állami szférában lehelyezkedőknek az állam átvállal, de a magánszférával is hasonló megállapodásra törekszenek - fűzte hozzá. Megjegyezte: az intézkedések azt is szolgálják, hogy a diákok nagyobb felelőséggel viseltessenek saját sorsuk iránt - fogalmazott az oktatási államtitkár.

19.50: Az oktatási államtitkárság előtt tiltakoztak a középiskolások

Az oktatási államtitkárság épülete előtt demonstráltak a középiskolások a felsőoktatási keretszámok csökkentése ellen csütörtökön. A diákok a Széll Kálmán téren tartott tüntetésükről vonultak át Pestre. Megmozdulásukat támogatta az Oktatói és a Hallgatói Hálózat is. Tóth Fruzsina Márta, a Hallgatói Hálózat egyik szervezője beszédében örömét fejezte ki, hogy a középiskolások is csatlakoztak mozgalmukhoz, és - mint mondta - azt is szeretnék, ha hétfőn a Humán Platform tüntetésére is eljönnének az oktatási államtitkárság épülete elé. Utóbbi eseményen a civil és a kulturális szférában, illetve az oktatásban dolgozók, valamint a tanulók fognak össze. A rendezvényen felolvasták a Hallgatói Hálózat petícióját, amelyben követelik a keretszámok "legalább a 2011-es szintre" való visszaállítását, a forráskivonás megszüntetését, az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződések eltörlését, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint azt, hogy ez utóbbi biztosítsa a szegényebb családok gyermekeinek bejutását a felsőoktatási intézményekbe. Az MTI kérdésére Tóth Fruzsina Márta kifejtette: mozgalmukból szeretnék kihagyni a politikát, nem az ellenzék mögé szeretnének felsorakozni, hanem az oktatást akarják megreformálni, ugyanakkor magánemberként minden politikus és pártszimpatizáns megjelenhet rendezvényeiken. Ábrahám Máté végzős gimnazista, a Diákellenállás a Felsőoktatásért Mozgalom képviseletében azt mondta: céljuk, hogy minél több középiskolást megszólítsanak és aktivizáljanak, mert "ezek a kormányintézkedések leginkább őket érintik". A demonstrálók többek között azt skandálták, hogy "Volt egy álmunk: diploma".

18.52: Középiskolások tüntettek Pécsett

Középiskolások demonstráltak a felsőoktatást érintő kormányzati intézkedések ellen csütörtökön Pécsen. A mintegy félezer diák délután egyebek mellett "A jövőnkről mi döntünk!", "Anyu, add el a házat, diplomát szeretnék!" és "2014-ben már mi is szavazunk!" feliratú transzparensekkel érkeztek a 48-as térre. Szónokaik beszédeikben sérelmezték az államilag finanszírozott felsőoktatási férőhelyek számának tervezett csökkentését, a "röghöz kötést", és összefogásra buzdítottak "jövőjük ellehetetlenítésének" megakadályozása érdekében. A tömegben feltűntek helyi szocialista és jobbikos politikusok, a demonstráción felszólaltak a két párt ifjúsági szervezeteinek képviselői is, de fellépésük megosztotta a hallgatóságot. A tüntetők a beszédek után a Széchenyi térre, majd a kormányhivatal József Attila utcai épülete elé vonultak, és be akartak menni, de biztonsági őrök és rendőrök útjukat állták. Hargitai János Baranya megyei kormánymegbízott azonban kijött hozzájuk és képviselőiknek egy későbbi időpontra tárgyalási lehetőséget ajánlott. A demonstrálók ezután a "Nem hagyjuk!", a "Tanulni akarunk! "Hoffmann Rózsa mondjon le!" jelszavakat skandálva erős rendőri biztosítás mellett újra a Széchenyi térre vonultak, ahol megbeszélték, hogy újabb tiltakozó akciókat tartanak, végül szétszéledtek.

18.15: December 21-én tárgyalja a hallgatók javaslatát a szegedi közgyűlés

A szegedi közgyűlés valamennyi tagja

támogatta csütörtökön,

hogy a testület december 21-én napirendre tűzze a hallgatói sztrájkbizottságnak a Szegedi Tudományegyetem támogatását kérő javaslatát. A közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén mintegy félszáz hallgató jelent meg kereplőkkel felszerelkezve, a képviselők támogató döntését pedig hangos tapssal fogadták. A sztrájkbizottság azt kéri a közgyűlés tagjaitól, képviselőként mindent kövessenek el azért, hogy megmaradjon az SZTE tizenkét kara, képzési rendszere, 30 ezres hallgatói létszáma és az intézmény autonómiája. A hallgatók azt is elvárják a képviselőktől, hogy a gimnazisták ne az utolsó pillanatban értesüljenek továbbtanulásuk feltételeiről. A közgyűlést követően Botka László (MSZP) polgármester újságíróknak úgy fogalmazott, hogy Szeged jövője összefonódik az egyetemmel. A politikus hangsúlyozta: minden szegedinek kötelessége kiállni az egyetem mellett, mert kilencven éve ez adja a város erejét. A polgármester közölte, megérti a diákok felháborodását, hiszen az államilag támogatott helyek számának csökkentése azt eredményezheti, hogy sok tízezer tehetséges, de nem tehetős fiatal kiszorul a felsőoktatásból.

17.50: Féltik a gyöngyösi tudásközpontot a diákok

Nyílt levelet adtak át Gyöngyös polgármesterének a Károly Róbert Főiskola diákjai csütörtök este a város főterén - közölte a hallgatói önkormányzat elnöke az MTI-vel. Szabó Gergő Krisztián elmondta: a hallgatók elérték céljukat, mert Faragó László (Fidesz-KDNP) polgármester arról biztosította őket, hogy a rendelkezésére álló fórumokon megosztja a diákok gondjait, azokra lehetőség szerint megoldást is keresve. A hallgatói önkormányzat elnöke hozzátette: a nyílt levélben - a négy, központilag megfogalmazott követelés mellett - a gyöngyösi intézmény leépülésének veszélyeire is felhívják a figyelmet. Az ötven éve működő tudásközpont háttérbe szorulása ugyanis beláthatatlan következményekkel járhat a hátrányos helyzetű Észak-Magyarországon a hallgatók szerint.

17.35: Középiskolások tüntetnek a felsőoktatási keretszámok csökkentése ellen

Mintegy kétszáz középiskolás tüntetett a budapesti Széll Kálmán téren a felsőoktatási keretszámok csökkentése ellen, amely ellen aláírásokat is gyűjteni kezdtek. A demonstráción egy gimnazista szólalt fel, aki hangsúlyozta: nem szabad a felsőoktatást pénzfüggővé tenni, csődbe vinni, mert a gazdasági fejlődés a képzett munkaerőn alapul. Rámutatott arra, hogy a diákhitelt akkor kell majd visszafizetni a végzett diplomásoknak, amikor a legnagyobb szükségük lenne a pénzre a családalapítás és a lakhatás biztosítása céljából. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy két hónappal a felsőoktatásba való jelentkezési határidő előtt megváltoztatták a jelentkezési feltételeket. Véleménye szerint a keretszám-csökkentésnek az lesz a következménye, hogy "az egyetemisták csak a felső tízezer köréből fognak kikerülni". A rendezvényen felolvasták a Hallgatói Hálózat petícióját, amelyben követelik a keretszámok "legalább a 2011-es szintre" való visszaállítását, a forráskivonás megszüntetését, az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződések eltörlését, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint azt, hogy ez utóbbi biztosítsa a szegényebb családok gyermekeinek a bejutását a felsőoktatási intézményekbe. A Szilágyi Erzsébet Gimnázium, a Kölcsey Ferenc Gimnázium, a IX. kerületi Közgazdasági Politechnikum és a Kosztolányi Dezső Gimnázium diákjai a Margit körúton és a Margit hídon keresztül az oktatási államtitkárság épületéhez vonulnak, ahol a tervek szerint újra felolvassák petíciójukat. A Margit körutat a Pestre vezető irányban mindkét sávban lezárták a vonulás idejére. A diákokhoz időközben többen csatlakoztak, mintegy háromszázan vannak, és táblákat visznek magukkal, amelyekre egyebek mellett azt írták, hogy "Matek óra: számítsd ki, mennyi a hiteled!" A rendezvényen megjelent Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakaszervezete és Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

17.25: Dunaújvárosban a hallgatói létszám csökkenésétől tartanak

A hallgatói létszám várható csökkenéséről is szó volt a Dunaújváros Főiskola (DF) diákjainak csütörtöki tiltakozó gyűlésén. A hallgatók a főiskola épületéből a városháza elé sétáltak. A mintegy kétszáz résztvevő előtt a DF hallgatói önkormányzatának elnöke, Adorján László azt mondta, hogy a tervezett átalakítások veszélybe sodorhatják a főiskola jövőjét, miközben a műszaki felsőoktatás prioritását hangsúlyozza a kormány. A fórumon elhangzott: az idei tanévben 500 teljes vagy részösztöndíjas diák tanul a főiskolán, ez a számítások szerint 120-ra csökkenhet, miközben az intézményt hétezer fő oktatására tervezték. A rendezvény végén Adorján László felolvasta követeléseiket, majd a diákok rendőri felvezetés mellett a városháza elé vonultak, miközben azt skandálták, hogy "Le a tandíjjal!". A rendezvényen néhány pedagógus és középiskolás tanuló is részt vett.

16.00: A LIGA kiáll a hallgatók mellett

A LIGA Szakszervezetek kiáll a felsőoktatást érintő kormányzati intézkedések ellen tiltakozó hallgatók mellett, és arra kér minden pártot: ne akarják kisajátítani a hallgatók demonstrációit, hanem a parlamenten belül dolgozzanak értük. A LIGA az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében teljes támogatásáról biztosította a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetét és az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetségét. Felhívta az oktatási kormányzatot, hogy azonnal kezdje meg az érdemi tárgyalásokat az érintett érdekvédelmi szervezetekkel. Hozzátette: ahogyan 1995-ben, 2006-ban, majd 2008-ban, most is kiállnak a hallgatók mellett, támogatják törekvéseiket, és továbbra is az ország jövőjének egyik zálogaként tekintenek a minél szélesebb körű ingyenes köz- és felsőoktatásra. A LIGA szerint elengedhetetlen, hogy az oktatási kormányzat az érintettek bevonásával, részletes egyeztetések után hozza meg döntéseit - áll a közleményben.

15.35: A Fidesz ifjúsági tagozata választmányi ülésen vitatná meg az ügyet

A Fidesz országos választmányának ülésén vitatná meg a kormánypárt ifjúsági tagozata a felsőoktatás átalakításának kérdéseit, köztük a keretszámok ügyét - mondta a tagozat elnöke csütörtökön az MTI-nek, megerősítve az Index hírportálon megjelenteket. Kezdeményezésüket eljuttatták a választmányt vezető Kövér László házelnöknek. Veress Áron közölte: a Fidesz ifjúsági tagozatának elnöksége és az országos tanácsuk tagsága azt kezdeményezi, hogy a kormánypárt hívja össze országos választmányát, és ott legyen belső vita a felsőoktatás átalakításáról, a keretszámok kérdéséről. Az erről szóló indítványukat megküldték a Fidesz országos választmányát elnöklő Kövér László titkárságára. Az ifjúsági tagozat vezetőjének tudomása szerint a Fidesz választmánya januárban egyébként is ülésezik, így azon a tanácskozáson napirend pontként szerepelhetne a téma. Arra a kérdésre, hogy a tagozat mostani javaslata összefügg-e az elmúlt napok hallgatói tiltakozásaival, Veress Áron úgy reagált: "nekünk szakmai érveink vannak. (...) Mindenkinek megvan a joga tüntetni, de nekünk ez nem lehet szempont". A konkrét szakmai elképzeléseiket firtató felvetésre azt válaszolta, hogy azokat először a választmányi ülésen ismertetnék.

14.15: A HÖOK nem vesz részt a miniszterrel való egyeztetésen

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) nem megy el a csütörtöki egyeztetésre Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, a szervezet december 18-i időpontot javasol - közölte a szervezet elnöke az MTI-vel. Az erről szóló levelet eljuttatták a tárca vezetőjének. Balog Zoltán csütörtökön hívta újabb egyeztetésre a HÖOK elnökségét. Nagy Dávid, a hallgatói szervezet elnöke a miniszternek címzett válaszlevélben megerősítette, hogy továbbra is nyitottak az egyeztetésre és a kompromisszumos megoldásra. A HÖOK az egyeztetés időpontjául december 18-át javasolja, jelezve, hogy addig az Országos Felsőoktatási Egyeztetési Fórum megbeszéléseit is lefolytatják. A miniszter először kedden hívta megbeszélésre a HÖOK elnökségét. Nagy Dávid válaszlevelében akkor azt írta: az egyeztetésen nem áll módjukban részt venni, azt egy másik időpontban javasolják megtartani. Ennek oka, hogy az oktatásban érintett többi szakmai szervezettel, így a rektori konferenciával, a pedagógus-szakszervezetek és a középiskolás diákok képviselőivel minden, a kormányzattal történő tárgyalás előtt egyeztetni kívánnak, és álláspontjuk kialakításához szeretnék figyelembe venni az országszerte tartandó hallgatói fórumok véleményét is - fogalmazott Nagy Dávid.

12.53: Kerekasztal-tárgyalások kezdődnek Debrecenben

Kerekasztal-tárgyalásokat kezd a felsőoktatást érintő kérdések megvitatására a debreceni városvezetés, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata (DEHÖK) és az egyetem vezetése - jelentette be Kósa Lajos, a város fideszes polgármestere csütörtökön. Az egyetemi hallgatók képviselői a debreceni közgyűlés csütörtöki ülésén adták át az előző este elfogadott hatpontos követeléseiket a polgármesternek, aki ezt követően zárt körű beszélgetést folytatott velük. Ennek során abban állapodtak meg, hogy a kerekasztal-beszélgetésen kidolgoznak egy olyan javaslatcsomagot, amely a város és az egyetem érdekeit kívánja érvényesíteni a tavasszal elfogadandó új felsőoktatási törvényben - mondta el újságíróknak Kósa Lajos.

12.19: Újabb egyeztetésre hívta a HÖOK-ot az emberi erőforrások minisztere

Újabb egyeztetésre hívta csütörtökön délutánra a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökségét az emberi erőforrások minisztere. A minisztériumba tervezett találkozóról a tárca közleményben tájékoztatta az MTI-t. A közlésből az is kiderül, hogy pénteken Balog Zoltán miniszter a Magyar Rektori Konferencia elnökségével egyeztet Pannonhalmán. A miniszter kedd reggel hívta először megbeszélésre a HÖOK elnökségét. Nagy Dávid, a szervezet elnöke válaszlevelében akkor azt írta: az egyeztetésen nem áll módjukban részt venni. Ennek oka, hogy az oktatásban érintett többi szakmai szervezettel, így a rektori konferenciával, a pedagógus szakszervezetek és a középiskolás diákok képviselőivel minden, a kormányzattal történő tárgyalás előtt egyeztetni kívánnak, és álláspontjuk kialakításához szeretnék figyelembe venni az országszerte tartandó hallgatói fórumok véleményét is - fogalmazott Nagy Dávid. Hozzátette: ugyanakkor "örömmel állnak" az egyeztetés elé egy későbbi időpontban, hiszen céljuk az oktatás valóban építő jellegű reformjának konszenzusokon nyugvó megteremtése.

12.09: Budapesten két gimnáziumban is tiltakoznak a diákok

Budapesten két gimnáziumban is tiltakoztak, vagy tiltakoznak a diákok a felsőoktatási keretszámok csökkentése miatt, a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban már befejezték, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban viszont jelenleg is tart a tiltakozás. Bajkó Judit, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium igazgatója az MTI-nek azt mondta, reggel fél nyolctól volt ülősztrájk az intézmény aulájában, többen más, környező iskolákba is átmentek, onnan 11 órára visszaértek, azóta zavartalan az oktatás. Elmondása szerint a diákok "nem részesülnek megrovásban, a jövőjüket féltik". Lelik Lászlóné, a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatóhelyettese az MTI-nek azt mondta, a diákok a folyósokon, vagy az udvaron vannak, órákra szinte senki nem megy be. A hiányzókat nem írják be, és más szankcióval sem kell számolniuk - mondta.

12.01: MSZP: minőség- és szegényellenes a kormány felsőoktatási koncepciója

Minőség- és szegényellenesnek tartja a kormány felsőoktatási koncepcióját Hiller István volt oktatási miniszter, aki csütörtökön a szocialista párt nevében szolidaritásáról biztosította a tiltakozó hallgatókat, középiskolásokat és egyetemi vezetőket. Az MSZP-s politikus sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány felsőoktatási koncepciója téves, önfenntartó felsőoktatás nincs. Véleménye szerint a kormány elképzelése minőség- és szegényellenes, gátolja a társadalmi mobilitást. "Ez a kormánypolitika azt üzeni, ha van pénzed, tanulhatsz, ha nincs, akkor Isten veled" - mondta, megjegyezve, a fiatalok értik az üzenetet, és egyre többen hagyják el az országot. Hiller István hangsúlyozta: a hallgatók és a rektorok nem egyes részletkérdések - például a Diákhitel 2. kamatának mértéke - miatt tiltakoznak, hanem a kormány felsőoktatási politikájának egésze ellen, azért, mert becsapták őket. Négy évvel a tandíjellenes népszavazás után világos, hogy a jelenlegi kormánynak fogalma sincs, hogyan kell finanszírozni a felsőoktatást - jelentette ki. Megismételte, hogy az MSZP minden bekerülőnek ingyenessé tenné az első évet a felsőoktatásban, majd a hallgatók teljesítménye és szociális helyzete alapján döntenék el, hogy kinek kell fizetnie a képzésért, és ki kap ösztöndíjat. "Ha szegényebb családból való vagy, és bizonyítod a tehetségedet, akkor számíthatsz arra, hogy ha a szocialisták kormányoznak, akkor a közösség elismeri, amit csinálsz. Ha vagyonos családból való vagy, és nem tanulsz, akkor fizetsz, mint a katonatiszt" - összegzett. Azt is megerősítette, hogy a szocialisták a hallgatói szerződések mellett a Diákhitel 2-őt is megszüntetnék. Újságírói kérdésre a volt oktatási miniszter elmondta, a diákok törvényes tiltakozását támogatják. Arra a felvetésre, hogy Török Zsolt MSZP-szóvivő a Facebookon kormányhivatalok, minisztériumok elfoglalására biztatta a tiltakozókat, Hiller István úgy válaszolt: a szocialisták oktatáspolitikáját Mesterházy Attila pártelnök mellett ő és Kunhalmi Ágnes elnökségi tag képviseli. "Kérem, hogy azt fogadják el, amit az MSZP oktatáspolitikájának irányítójaként én mondok: szolidárisak vagyunk, kívánjuk, hogy hallgatók, középiskolások, rektorok és oktatók kifejezzék véleményüket, és azt is, hogy mindezt a törvények betartása mellett tegyék" - mondta.

10.45: LMP: a felsőoktatási forráskivonás és keretszám-csökkentés az ország jövőjét veszélyezteti

Az LMP Orbán Viktor kormányzásának szégyenletes lépésének tartja a felsőoktatási forráskivonást és a keretszám-csökkentést - írja a párt az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében. A leszakadás megállításának egyetlen lehetséges módja az emberi tőke, a tudás fejlesztése, a kormány mégis úgy döntött, hogy nincs szükség magasan képzett munkaerőre - áll a szövegben. A közleményt jegyző Scheiring Gábor és Osztolykán Ágnes az intézkedéseket nem csak a tanulni vágyó, ám a képzés árát kifizetni nem tudó fiatalok és családjaik "arcul köpésének" nevezi, de - szavaik szerint az ilyen lépések - a magyar gazdasági fejlődés sírját is megássák. Az LMP tiltakozik az ország jövőjét veszélybe sodró kormányzati politika ellen - jelentik ki. A Fidesz-KDNP kormány a felsőoktatás reformja címén úgy von ki forrásokat az ágazatból, hogy eközben Magyarországon a felsőfokú képzettségűek aránya jóval alatta marad az EU és az OECD átlagának - írják. A két politikus szerint a szűklátókörűséget és a hozzá nem értését mutatja, hogy a kormány képtelen megérteni: a XXI. században egy nemzet csak úgy lehet sikeres, ha a tudásra, a gondolkodni tudó emberre alapozza a jövőjét.

10.37: Felolvasták és átadták petíciójukat hallgatók a szombathelyi közgyűlésen

Petíciót olvastak fel a felsőoktatási keretszámok csökkentése ügyében a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának (SEK) hallgatói csütörtökön a szombathelyi városi közgyűlés ülésén. A szombathelyi városháza üléstermében 12 hallgatóból álló küldöttség jelent meg, majd néhányan a kormány felsőoktatási átalakítási terveit bíráló plakátokat osztottak szét, amelyeken "a hallgatók röghöz kötését", a "bújtatott tandíj bevezetését" kifogásolták, és közölték "nem engednek a kormányzatnak". A plakátokat csak az ellenzék képviselők vették át. Hurtik Péter, a SEK hallgatói önkormányzatának elnöke ezt követően felolvasta petíciójukat, amelyben egyebek mellett hangsúlyozták: a felsőoktatást hátrányosan érintő intézkedések veszélyeztetik a Savaria Egyetemi Központ karain folyó oktatást és az intézmény létét is. A hallgatók petícióját a betegsége miatt távol lévő Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester helyett Marton Zsolt (Fidesz-KDNP) alpolgármester vette át. A SEK hallgatói ezt követően a Vas megyei kormányhivatalba mentek, ahol szintén átadták petíciójukat. Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízottal nem tudtak beszélni, munkatársaitól azt a választ kapták, hogy szabadságon van.

09.41: Demonstráltak a pécsi Leőwey gimnáziumban

Ülődemonstrációval tiltakoztak a pécsi Leőwey Klára Gimnázium tanulói a felsőoktatást érintő kormányzati intézkedések ellen csütörtökön. A baranyai megyeszékhely középfokú oktatási intézményének több száz diákja az iskola dísztermében gyűlt össze az első három tanóra idejére, hogy nemtetszését fejezze ki az államilag finanszírozott felsőoktatási férőhelyek számának csökkentése, és a "röghöz kötés" miatt. Szónokaik azt hangoztatták, hogy azért jelentkeztek gimnáziumba, mert tovább akarnak tanulni, nem számítottak rá, hogy időközben kiderül: "tanulni csak az tud majd, akinek pénze is van rá, vagy vállalja az eladósodást, a röghöz kötést". A gimnazisták demonstrációjának ideje alatt egyetemisták transzparensekkel jelentek meg a városháza előtt, majd a Leőwey épülete elé vonultak, hogy szolidaritásukról biztosítsák a középiskolásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.