Közélet

Bölcskei Gusztáv: Isten a fényt hozta el a sötétben járó népnek

Bölcskei Gusztáv: Isten a fényt hozta el a sötétben járó népnek

2012. december 25., kedd
Bölcskei Gusztáv: Isten a fényt hozta el a sötétben járó népnek

A reménytelenségből kivezető Istenről beszélt Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök kedden, a debreceni Református Nagytemplomban tartott karácsonyi istentiszteleten.

"Isten karácsonykor ránk mosolygott, elhozta a fényt a sötétben járó népnek" - mondta a püspök. A sötétség bizonytalanságot szül, a sötétben az ember nem tudja pontosan, hol a helye, hogy mi vár rá a következő években, és hogy kik azok, akik szembe jönnek vele. De Isten karácsonykor elhozta a fényt, hogy észrevehessük azokat is, akik félnek vagy reményvesztettek - üzente a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. "Legyen vége a sötétségnek! Minden dübörögve menetelő csizma és véráztatta köpönyeg égjen el, és váljék a tűz martalékává!" - idézte Isten karácsonyi üzenetét. Amikor Isten elhozza a fényt, akkor az ember nem csak sötétben látó lesz, megszűnik sötéten látónak lenni - mutatott rá

Bölcskei Gusztáv

a templomot zsúfolásig megtöltő hívek előtt. - Olyannak - hangoztatta -, aki mindig az aktuális bűnöst, a bűnbakot keresi a világban, azt, akire rá lehet fogni a rossz dolgokat. A csillag azért jelent meg a szenteste sötétségében, hogy az ember odataláljon, ahová kell - fogalmazott a püspök. Kiemelte: karácsonykor az Isten tiltakozott az embert megnyomorító, megalázó helyzet ellen, és kinyilvánította akaratát, hogy "legyen vége a sötétségnek". Addig azonban, amíg az ember nem fogadja el Isten dicsőségét, nem talál békességet. Addig marad a sötétben - figyelmeztetett. "De ha ezt a békességet tovább tudjuk adni, szétosztani egymás között, akkor érezzük Isten ránk sugárzó mosolyát." A sugárzó isteni világosság közelében lenni pedig jó - mondta. Bölcskei Gusztáv áldott karácsonyt kívánt az egybegyűlteknek, majd az istentisztelet a hagyományos úrvacsoraosztással ért véget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.