Közélet

Bizonytalan a jövő a felsőoktatásban

Bizonytalan a jövő a felsőoktatásban

2012. december 12., szerda
Bizonytalan a jövő a felsőoktatásban

A külföldi hallgatók és a magántőke felé kénytelenek fordulni az egyetemek, miután a keretszámok drasztikus csökkenése miatt forrásaik jelentősen zsugorodnak jövőre - írja Világgazdaság szerdán.

A 2013-ra előirányzott, felsőoktatásra fordítandó összeg 27 milliárd forinttal, azaz 20 százalékkal 135 milliárdra csökken az idei évhez képest. A lapnak nyilatkozó

Rostoványi Zsolt

, a Budapest Corvinus Egyetem rektora nem zárja ki, hogy a drasztikus keretszámcsökkentés eredményeképp felsőoktatási intézmények zárnak be, ám a helyileg fontos társadalmi szerepet betöltő főiskolák, egyetemek valószínűleg önkormányzati segítséget kapnának a nehéz helyzetben.

Dubéczi Zoltán

, a Magyar Rektori Konferencia főtitkára szerint a keretszámok új rendszere elsősorban azzal a veszéllyel fenyeget, hogy jelentősen visszaesik a jelentkezők száma. "Attól tartunk, nem fogja 46 ezer hallgató igénybe venni a Diákhitel 2-t, hogy ennek segítségével megkezdje tanulmányait. A kieső állami támogatást azonban csak magán vagy vállalati forrásból lehetne részben pótolni " -fogalmazott a főtitkár. Hozzátette: ha jelentősen csökken a hallgatói létszám, az szükségszerűen magával hozza az oktató létszám csökkentését is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.