Közélet

Békét sürgetett karácsonyi üzenetében XVI. Benedek

Békét sürgetett karácsonyi üzenetében XVI. Benedek

2012. december 25., kedd
Békét sürgetett karácsonyi üzenetében XVI. Benedek

Szíriában és a Közel-Keleten is békét sürgetett XVI. Benedek a Szent Péter téren mondott keddi karácsonyi beszédében. A pápa 65 nyelven adta hírül Jézus megszületését, közöttük magyarul is.

Az egyházfő békét sürgetett a "mélyen sebzett és megosztott Szíriában, ahol a harc nem kíméli a fegyvertelen ártatlanokat sem". XVI. Benedek a menekültek és az otthontalanná vált szíriaiak segítésének megkönnyítését szorgalmazta, a vérontás végét, a konfliktus politikai megoldását. A béke volt a központi témája a pápa karácsonyi beszédének. XVI. Benedek a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról békét sürgetett a Szentföldön is: bátorságra buzdította az izraelieket és a palesztinokat, hogy véget vessenek a "túl sok év óta tartó harcnak és megosztottságnak", és a tárgyalás útjára lépjenek. Az egyházfő megemlítette a "mély átalakuláson keresztülmenő, új jövőt kereső" Észak-Afrikát. Kiemelte Egyiptomot, azt kérve az ország polgáraitól, hogy "az igazságot, a szabadságot és az emberi méltóságot tiszteletben tartó társadalmat építsenek". A pápa a Kínai Népköztársaság "jelentős feladatra" kinevezett új vezetőihez is szólt, feladataik között említve a vallásokkal való együttműködést és ezek tiszteletben tartását. A pápa a béke visszatértét szorgalmazta az afrikai Maliban és Nigériában, ahol "terrorista merényletek továbbra is áldozatokat követelnek". Vigaszt kért a Kongói Demokratikus Köztársaság menekültjeinek és békét Kenyában, ahol "merényletek sújtják a civil lakosságot és a vallási helyszíneket is". XVI. Benedek a családjuktól és szülőföldjüktől megválni kényszerülő dél-amerikaiakról is szólt. A latin-amerikai politikai vezetőket elkötelezettségre szólította fel a fejlődésért és a bűnözés ellen. Olaszul mondott beszéde után a pápa 65 nyelven adta hírül Jézus megszületését. Először olaszul, franciául, angolul, németül, spanyolul, majd a kontinensek különböző nyelvein, többek között arabul, héberül, kínaiul, arameus, szuahéli, hindi, maori nyelven is és eszperantóul, legutoljára pedig latinul. Áldott karácsonyt - mondta a pápa magyarul is, a 12. helyen, a román után és a lengyel előtt. A pápa végül latinul Urbi et orbi áldását adta Róma városára és a világra. XVI. Benedek szavait az olaszokkal és külföldiekkel megtelt Szent Péter téren levő tömeg hallgatta, valamint milliók a világ televízió- és rádiócsatornáin keresztül. December 25-i Twitter-üzenetében XVI. Benedek arról emlékezett meg, hogy gyerekként mekkora öröm volt számára karácsony ünnepe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.