Bulvár

Bejgliket ellenőrzött a Nébih

Bejgliket ellenőrzött a Nébih

2012. december 21., péntek
Bejgliket ellenőrzött a Nébih

Bejgliket tesztelt decemberben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a hatóság által koordinált kiemelt ellenőrzés során a Pest, a Borsod-Abaúj-Zemplén és a Veszprém megyei kormányhivatalok szakemberei pékségekben, cukrászatokban, valamint különböző kereskedelmi egységekben is vizsgálódtak - közölte a Nébih pénteken.

Összesen 41 terméket vizsgáltak meg. Egyetlen bejgliben sem mutattak ki szalmonella baktériumot vagy penészt, a sütemények készítéséhez használt mákban pedig minden esetben határérték alatt volt az alkaloid-tartalom. A sütemények cukor- és zsírtartalma is megfelelt a határértékeknek - tájékoztatott közleményében a Nébih. A vizsgált bejglik közül ugyanakkor háromnak a töltelékaránya nem érte el a minimálisan előírt határértéket, két esetben pedig a termék súlya nem volt megfelelő. A legtöbb hibát a termékek jelölése, illetve érzékszervi tulajdonságainak vizsgálata során találták a hatóság szakemberei. A jelölés 21 esetben hiányos volt. A tesztelt bejglik közül a szakemberek hét termék érzékszervi tulajdonságait nem találták megfelelőnek. A 41 termékből 29-nél indítottak hatósági eljárást. Hét esetben figyelmeztetésben részesítik majd a termék gyártóját, 22 termék esetében pedig az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege az előzetes adatok alapján 2,63 millió forint lesz - közölte a Nébih. A Nébih tájékoztatása szerint a szakemberek ellenőrizték a Magyar Élelmiszerkönyvekben foglalt, a sütemény alakjával, felületével, töltelékével, szagával, ízével, illetve cukortartalmával, zsírtartalmával és töltelékarányával kapcsolatos előírások, valamint a jelölésre és a tömegre vonatkozó követelmények betartását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.