Közélet

Az MSZP Csongrád megyei elnökhelyettese elbutuló nemzetről vizionál

Az MSZP Csongrád megyei elnökhelyettese elbutuló nemzetről vizionál

2012. december 10., hétfő
Az MSZP Csongrád megyei elnökhelyettese elbutuló nemzetről vizionál

Az apátfalvi polgármester félti az iskolákat, hogy egyen-ideológiára nevelő intézményekké válnak a kormány irányítása alatt és álságos az a lehetőség is, hogy a 3000 fő feletti települések hozzájárulás fejében dönthetnek arról, hogy rábízzák-e oktatási intézményüket az államra.

Míg a háromezer főnél kisebb lélekszámú települések működtetését az állam feltétel nélkül ellátja, az önkormányzatok eladósodottságára hivatkozva a kormány lehetővé tette, hogy iskoláik működtetéséről a 3000-nél nagyobb lélekszámú települések lemondhassanak. Kérelmük elbírálásakor a tárcaközi bizottság állapítja meg az államnak fizetendő hozzájárulás összegét, az a feletti kiadást az állam biztosítja. Az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a képviselőtestületek felülbírálhatják a működtetés átadásáról szóló korábbi döntésüket.

Egyen-ideológia nevelése és gondolkodásképtelen polgárok?

Apátfalva polgármestere és az MSZP Csongrád megyei elnökhelyettese,

Varga Péter

sajtótájékoztatón beszélt az eljárás méltánytalanságáról, és arról, hogy mindez a folyamat csak arra vezet, hogy a kormány „hű alattvalókat neveljen”, és a rettegő pedagógusok, az egyen-tantervvel, egyen-tankönyvekkel tanítják majd az egyen-ideológiára a gyerekeket. „Gyermekeinket 16 éves korukban utcára dobhatják majd, felsőbb képzésre, egyetemre az állam nem költ, a szülőknek pedig nincs pénzük. Belőlük lesznek azok tömegei, akik nem gondolkodnak, nem regisztrálnak, nem politizálnak, nem választanak – csak néma közmunkások lesznek – éhbérért” – tette világossá a polgármester, aki Apátfalvával kapcsolatban kiemelte, hogy mivel 3200 főnyi a lakosság és Hoffmann Rózsa levelét a lehetőségről a „Mikulás hozta” meg nekik, így 9 napjuk van döntést hozni. „A bizottság nem tudni milyen számítás alapján, de azt a határozatot hozta, hogy havonta 1,370 millió forintot kell fizetnünk hozzájárulásként (évente 16,44 millió), ha az iskolánkat állami fenntartásba adjuk, ez éves szinte 2 millióval kerül többe, mint most” – tette hozzá. Kérdésünkre, hogy a mintegy 20 iskolai alkalmazottat és a közel 200 diákot foglalkoztató intézmény mennyibe került egy évben eddig, a polgármester azt felelte, hogy 100 millió forintba, melyből az állami normatíva 47 millió forint volt évente, a többit egyéb önkormányzati forrásból kellett kiegészíteni. Varga elmondása szerint azonban csalókák a számok, mert ha az iskolát állami fenntartásba adják, akkor az előbb említett források sem állnak majd maradéktalanul rendelkezésükre, így a havi 1,370, évi 16,44 millió forint előteremtése nincs fedezve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.