Gazdaság

Az Építő–KITT Klaszterben a tudás tőkévé válik

Az Építő–KITT Klaszterben a tudás tőkévé válik

2012. december 13., csütörtök
Az Építő–KITT Klaszterben a tudás tőkévé válik

Az Építőipari Kutatási, Innovációs és Technológiai-Transzfer Klaszter 2012. december 12-én, szerdán tartja projekt záró rendezvényét, melyen értékelik az pályázati projekt eddigi eredményeit.

Az „Építőipari Kutatási, Innovációs és Technológiai-Transzfer Klaszter 2011. áprilisában alakult 19 alapító tag részvételével. Az alapító építőipari profilú mikro-, kis- és középvállalkozások felismerve azt a tényt, hogy a rendelkezésükre álló kapacitásaikat eddig csak szegmentáltan ismerhette meg a felvevő piac, egy innovatív alapokra építő, tudástermelő és -megosztó, piacépítő jellegű üzletfejlesztési folyamatot, un. Klaszter szintű összefogást kezdeményeztek. A Klaszter célja a tagok közötti együttműködés erősítése, új kooperációs lehetőségek feltérképezése és kölcsönösen hasznosítható üzleti lehetőségek megteremtése. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló „Építőipari Kutatási, Innovációs és Technológiai-Transzfer Klaszter (Építő-KITT) menedzsment szervezetének létrehozása, a térségben működő építőipari vállalkozások tevékenységének koordinálása” című DAOP-1.2.1-11-2011-0033 kódszámú projekt keretében a klaszter menedzsment szervezet 29.852.700 Ft támogatásban részesült. A projekt teljes költségvetése 40,8 millió forint. A pályázati projekt fő célja, hogy a klaszter tagjai nagyobb termék- és szolgáltatás spektrumot fedjenek le és a potenciális partnerek előtt „többdivíziós nagyvállalatként” lépjenek fel. A projekt 16 hónapos időtartama alatt a klaszter tagság motiváltságának erősítésére, együttműködésének megalapozására több üzletember-és projektgeneráló találkozó került megrendezésre, amely a belső bizalmi tőke megteremtésére, az együttműködési és belső kommunikációs technikák erősítésére fókuszált. A projekt során a klaszter tagok összehangolták marketing tevékenységüket, közös arculatot alakítottak ki, és közös kiállításokon - Construma Építőipari kiállításon - vettek részt. Az együttműködés másik látványos mérföldköve egy közös informatikai fejlesztés megvalósítása, amelynek segítségével közös honlapot működtetnek, a kivitelezes.net. Kialakításra került egy építőipari adatbázis, melyben definiálásra került közös építőipari kompetenciájuk. 16 fő végzett akkreditált megújuló energetikai szaktanácsadó vizsgán, valamint az Öthalmi Kft., mint klasztermenedzsment szervezet, ISO 9001 minősítést szerzett. A szegedi projektzáró találkozón klaszter eredményeinek ismertetése mellett a klaszterhez újonnan csatlakozó tagok bemutatkozására kerül sor.

Építő-KITT Klaszter Cím: 6724 Szeged, Kálvária sgt. 87/B. E-mail: klaszterm@t-online.hu www.kivitelezes.net www.ujszechenyiterv.gov.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.