Közélet

A vidéki hajléktalanok még nehezebben foglalkoztathatók

A vidéki hajléktalanok még nehezebben foglalkoztathatók

2012. december 1., szombat
A vidéki hajléktalanok még nehezebben foglalkoztathatók

A hajléktalanok foglalkoztatásának nehézségei a területi egyenlőtlenségek, helyi hiányosságok miatt vidéken még fokozottabban jelentkeznek, a pályázati lehetőségek ott alig elérhetők – állapította meg Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa.

A hajléktalan emberek, rászorulók munkavállalási esélyeinek növelését, foglalkoztatásuk elősegítését célzó kedvezmények és programok túlságosan általánosak, kimerülnek a közfoglalkoztatás kényszermegoldásaiban. Az ellátórendszer központosítottsága, a pályáztatás bonyolultsága miatt vidéken szinte egyáltalán nem elérhetőek, eredményeik, hatékonyságuk nem érzékelhető - olvasható az ombudsman hivatala által az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben. A biztos szerint ezek összevetéséből kiderül, hogy a vidéki és a fővárosi problémák köre alapjaiban azonos. A vidék elszigeteltsége "nem a hajléktalan-lét minőségében, hanem a túlélés, illetve a hajléktalanságból való kitörés, a társadalomba való visszatérés lehetőségében mutat jelentős különbséget". A vizsgálat szerint az egyes vidéki önkormányzatok önerőből nem képesek a hajléktalanok foglalkoztatására hivatott programok megvalósítására, sőt a közmunkaprogram terjedésével egyre kevésbé érdekeltek, motiváltak ebben. Ha elérnek is pályázati forrásokat, azok gyakran nem veszik figyelembe a célcsoport speciális igényeit, így valódi eredmény elérésére még megvalósításuk esetén sem alkalmasak - tette hozzá.

Szabó Máté

a fővárosi és a vidéki állapotok különbségeinek csökkentésére, a helyi problémák helyi megoldásának elősegítésére, a speciális igények figyelembe vételére jogszabály-változtatások megfontolását javasolja a nemzetgazdasági miniszternek és az emberi erőforrások miniszterének. Szerinte a problémakör összetettsége a megoldás keresésében indokolttá teszi a fővárosi és az országos ellátói intézményrendszer, a teljes szociális szakma és a megszólított minisztériumok országos szintű együttműködését. Az ombudsman"a hajléktalanság kezelésében kizárólag olyan programokat, intézkedéseket tart elfogadhatónak, amelyek mentesek a rendészeti elemektől, szociális jellegűek, valóban alkalmasak arra, hogy elősegítsék a hajléktalan emberek visszailleszkedését a társadalomba és hatékonyan előzzék meg a hajléktalanná válást" - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.