Közélet

A közoktatási rendszer átalakításáról kérdezi a kormányt a DK

A közoktatási rendszer átalakításáról kérdezi a kormányt a DK

2012. december 8., szombat
A közoktatási rendszer átalakításáról kérdezi a kormányt a DK

A közoktatási rendszer átalakítása következtében az önkormányzatoknál kialakult bizonytalan helyzet miatt levélben fordul a szakminiszterekhez a Demokratikus Koalíció (DK) - jelentette be sajtótájékoztatóján Varju László pártigazgató, országgyűlési képviselő szombaton Budapesten.

A rendkívül bizonytalan helyzet feszültségeket okoz a közoktatásban, ezért az ellenzéki párt egyebek mellett arra vár választ a kormányzattól, hogy hány pedagógust vesz át az állam, miként változik a bértáblájuk, hány település tudja vállalni az intézmények működtetését, illetve a törvény - jövő januári - hatálybalépéséig hány önkormányzattal és intézménnyel állapodik meg a kormányzat.

Varju László

álláspontja szerint az iskolák államosítása teljes bizonytalanságot teremt, hiszen - mint elmondta - nincs megfelelő apparátus az intézmények átvételére. A DK nem a folyamat ellen beszél, hanem a kormány kapkodására hívja fel a figyelmet - mondta. Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, hogy a szakközépiskolák, szakképző iskolák, gyermekpszichológiai és pedagógiai tanácsadók tulajdonjoga az önkormányzatoknál marad, az államot csak az ingyenes vagyonkezelés illeti meg. Az általános iskolák, kollégiumok, alapfokú művészeti intézmények, gimnáziumok, általános művelődési központok tulajdonjoga az államhoz kerül, míg az óvodák az önkormányzatoknál maradnak - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.