Közélet

A HÖOK-elnök szerdán ülősztrájkot indít a Parlamentnél

A HÖOK-elnök szerdán ülősztrájkot indít a Parlamentnél

2012. december 14., péntek
A HÖOK-elnök szerdán ülősztrájkot indít a Parlamentnél

Nagy Dávid HÖOK-elnök a kormányt és az országgyűlést kérdezi, szerdára pedig ülősztrájkot helyezett kilátásba. Balog Zoltán szerint a keretszámok még változhatnak.

11.53: Az MSZP elutasítja a keretszámok csökkentését

Az MSZP minden tagja válaszolni fog a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) képviselőknek küldött levelére. Válaszukban elutasítják majd a hallgatói keretszámok drasztikus csökkentését – jelentette be pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes. A párt elnökségi tagja kijelentette, hogy a szocialisták szolidaritást vállalnak a hallgatókkal, a diákokkal, a szüleikkel és az oktatókkal. A politikus ezt követően arról beszélt: nem igazak Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének azok a nyilatkozatai, amelyek szerint az átalakítás több pénzhez juttatja a felsőoktatást és így több hallgatót tudnak majd finanszírozni. Felhívta a figyelmet, hogy kedden a parlament egy salátatörvényben újabb 11,1 milliárd forintot vont el a felsőoktatástól. Az oktatási rendszer átalakítása mindenkit érint – reagált Giró-Szász András azon kijelentéseire, amelyek során a kormányszóvivő azt mondta, nem érti, hogy a felsőoktatásban tanulók hétfőn és szerdán miért tüntettek. Az MSZP nem csodálkozik azon, hogy már a gimnazisták is több városban az utcára vonultak és sztrájkbizottságokat alakítottak - mondta. Kunhalmi Ágnes „álságosnak és hitványnak” nevezte azt a kormányzati kommunikációt, amelyik „arra épül, hogy egymásnak ugrassza” a hallgatói szervezeteket, az oktatókat és diákokat. Emellett feltette a kérdést, a kormányszóvivőnek honnan van arról információja, hogy a hallgatói vezetőknek hány éve van tanulói jogviszonyuk a felsőoktatási intézményekben. Az MSZP el fogja törölni a „röghöz kötést”, és mindenki számára ingyenessé teszi az első évet – jelentette ki. Ezt követően pedig egy „nagyon érzékenyen beállított” tandíj és ösztöndíjrendszert vezetnek be, aminek részleteit az érintettekkel együtt dolgozzák ki. A párt meghagyja a diákhitel konstrukcióját, de megszünteti az országot „veszedelmes adósságspirálba” sodró Diákhitel 2-őt – közölte végül.

07.59: Balog Zoltán: még módosulhatnak a felsőoktatási keretszámok

Balog Zoltán szerint még módosulhatnak a felsőoktatási hallgatói keretszámokra vonatkozó elképzelések. Az emberi erőforrások minisztere erről péntek reggel a TV2 Mokka című műsorában beszélt, de konkrét szakokat vagy számokat nem mondott. A tárcavezető közölte, már meghozták azokat a megalapozó döntéseket, amelyek rendezhetik a helyzetet, de nem "egyik napról a másikra" fogják a kérdést megoldani. Arra a kérdésre válaszolva, módosulhatnak-e a keretszámok, azt mondta: "igen, módosulhatnak". A miniszter a műsorban kifejtette: minden második ember, aki elkezdi az egyetemet, nem fejezi be felsőoktatási tanulmányait, a diplomát szerzők közül pedig sokan nem a szakmájukban helyezkednek el. Balog Zoltán közölte, meg kell nézni, mely képzésekre, diplomákra van szükség, ezeket erősíteni kell, a többinél pedig el kell dönteni, hogy invesztálnak-e bele. Hozzátette: az orvosképzésen még vitatkoznak, a pedagógusoknak sokat segítene az állam, míg a jogász- és közgazdászképzést kevésbé támogatnák. A miniszter a diákhitellel kapcsolatban azt mondta, szerinte a hallgatók pénzt nyernek azzal, hogy csak 5-7 év múlva kell visszafizetni a hitelt garantált 2 százalékos kamattal, ennek törlesztését pedig a munkaadó átvállalhatja, és a járulékokból leírhatja majd. A rendszerből "nem pénzt akarunk kivenni, hanem pénzt akarunk betenni" - hangsúlyozta Balog Zoltán.

05.22: A HÖOK levelet küld a kormánytagoknak és az országgyűlési képviselőknek

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) levélben fordul a kormány tagjaihoz és az országgyűlési képviselőkhöz választ várva arra, hogy egyetértenek-e az államilag támogatott keretszámok csökkentésével. A hallgatói szervezet elnöke jövő szerdán - a kormányülés kezdetekor - békés ülősztrájkba kezd a Parlamentnél. Nagy Dávid, a szervezet elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta, kérdésükre egyszerű választ várnak: igen vagy nem. Hozzátette: a megkérdezettek és a választ is adók névsorát, valamint a kérdésre adott válaszukat nyilvánosságra hozzák, még a soron következő országgyűlési választások előtt. Amennyiben egy képviselő nem válaszol, úgy neve mellett a "nem érdekli a felsőoktatás" megjegyzés szerepel majd - jelezte. Kitért arra is, hogy információik szerint a kormány december 19-én reggel 9 órakor kezdődő ülésén tárgyalja újra a "drasztikus keretszámcsökkentést" tartalmazó előterjesztést. Az elnök az ülés kezdetével egy időben békés ülősztrájkba kezd a Parlamentnél. A sztrájk addig tart, míg nem kapnak tájékoztatást a kormányülésen a felsőoktatás témájában elhangzottakról - közölte Nagy Dávid.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.