Gazdaság

2015-től román gázzal fűthetünk Szegeden

2015-től román gázzal fűthetünk Szegeden

2012. december 4., kedd
2015-től román gázzal fűthetünk Szegeden

Az évtized közepétől technikailag lehetővé válik, hogy Románia gázt exportáljon Magyarországra. A Szegedet és Aradot összekötő vezetéken 2015-től érkezhet román gáz hazánkba - írja a hvg.hu.

Románia technikai értelemben képessé válhat arra, hogy 2015-től gázt exportáljon Magyarországra - írja a Bloomberg a Ziarul Financiar román napilapra hivatkozva. A napilap szerint a technikai feltételeket az évtized közepére teremtik meg. Románia gázfogyasztásának jelenleg 80 százalékát fedezi saját kitermelésből, a csővezetékrendszert üzemeltető Transgaz egyelőre nem kapott megkeresést exportra vonatkozóan. Az Arad-Szeged gázvezetéket

2010 őszén adták át

. A 109 km-es, évente 3 milliárd köbméter földgáz szállítására alkalmas vezeték hazai, 47 km-es szakaszának megépítése mintegy 33,3 millió euróba került az FGSZ Földgázszállító vállalatnak. A projekt megvalósítását az Európai Unió Európai energiaügyi gazdaságélénkítő program (EERP) 17 millió euróval támogatta. Az egyelőre csak Magyarországról Románia irányába szállító vezeték kétirányúvá tehető, amennyiben a román oldalon további beruházást hajtanak végre, tovább növelve ezzel az összekötő vezeték jelentőségét. A román napilap értesülései így azt támasztják alá, hogy megindult a román oldalon is a tervezgetés a vezeték kétirányúvá tételéről, mellyel akár román gáz is érkezhetne majd hazánkba. A 3 milliárd köbméteres teljesítmény a jelenleg 11 milliárdos éves magyar gázfogyasztást tekintve már nem lenne elhanyagolható mennyiség, a nagy kérdés az, hogy az évente 13 milliárd köbmétert felhasználó Románia - vagy más államok a Fekete-tenger másik feléről - tudna-e ennyit a vezetékbe pumpálni. Forrás:

hvg.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.