Közélet

2013-ban kezdődnek a Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Program beruházásai + FOTÓK

2013-ban kezdődnek a Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Program beruházásai + FOTÓK

2012. december 11., kedd
2013-ban kezdődnek a Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Program beruházásai + FOTÓK

Tavasszal kezdődhet a Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Program kivitelezési szakasza, miután lezárult a projekt előkészítése. Régióban 217 településen nem felel meg az ivóvíz minősége az Európai Unióban és a magyar szabályozásban előírtaknak, ezen változtat a program.

Ahogy beszámoltunk róla

, az eddigi eredményekről szakmai fórumot tartottak Hódmezővásárhelyen, melyen a konzorcium elnöke arról tájékoztatott, hogy a három megye 85 százalékban érintett a szennyeződésben. Molnár Béla országos vízügyi főigazgatót kérdeztük a projekt részleteiről.

- Az előkészítő munka lezárult, a konzorcium megszűnik 2012. december 31-én. Milyen munkát végeztek az elmúlt években?

- A Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Program pályázati előkészítésére alakult meg évekkel ezelőtt a konzorcium, tervezési feladatokat láttunk el, pályázatokat készítettünk, és különböző megvalósíthatósági elveknek a kibontása volt a feladatunk. A pályázatok 2011. júniusában benyújtottuk, a bírálati szakasznál tartunk, a közbeszerzési tender minőségbiztosításai zárulnak hamarosan, így a konzorcium legutóbbi döntése arról szólt, hogy 2012 december 31-ig folytatja a munkát. Az önkormányzatok által biztosított saját erőnek körülbelül 70%-át használtuk fel, a maradék 30%-ot visszautaltuk. Igaz elhúzódott, de sikerrel fejeztük be az előkészítést.

- Hány önkormányzat vesz részt ebben a munkában a dél-alföldi régióban?

- 213 érintett települése van, és a beruházás becsült költsége 105,6 milliárd forint. 2013-ban kezdődhetnek el a beruházások, amiket 2015. június 30-áig kell befejezni ezt a munkát. Úgy gondolom, elég szűkös a határidő, mindenképpen gyorsítani kell a projektek megvalósítását, mely feladat a társulásokra hárul.

- Pontosan mi fog épülni a projekt keretében?

- Egy településkörnél leginkább tisztítóberendezéseket kell telepíteni, de a program tartalmaz hálózatrekonstrukciót, ami az elhasználódott vezetékek cseréjét foglalja magában. Például különböző mosóidomok beépítése szerepel a tervekben, melyek révén könnyebben lesz tisztítható a rendszer. Van, ahol az egészséges vizet vízátvezetéssel lehet csak biztosítani. Békés megye a leginkább érintett a vizek keverésében, amit az úgynevezett aradi vízátvezetési projekt keretében valósítanak meg.

- A beruházás több mint 105 milliárd forintba kerül. Milyen forrásokból lehet fedezni a kivitelezést?

- Jórészt Európai Uniós pénzből valósul meg a projekt, a támogatás aránya 85%, amit a Környezet- és Energia Operatív Programból (KEOP) tudnak igényelni, míg a maradék 15%-ot a Belügyminisztérium saját alapjából tudják megszerezni a tagok. Ezt 2010-ben az Orbán-kormány határozta meg, 19 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. Így 100%-ban támogatottak az ivóvíz-minőség javító beruházások. - A dél-alföldi régióban mi a jellemző, milyen vizet iszunk most? - A határérték-változás okozza a legnagyobb problémát, hiszen a Dél-Alföldön már volt arzénmentesítő program, a durva szennyeződéseket már több mint egy évtizede kiszűrték az önkormányzatok és a szolgáltatók. Az eddigi határérték 50 mikrogramm volt literenként Magyarországon, viszont uniós csatlakozásunkkor vállaltuk, hogy 10 mikrogrammos szintre fogjuk ezt lecsökkenteni. Jellemzően 16-18 mikrogramm literenként vizeink arzéntartalma, ezt kell most csökkentenünk. - Az arzénen kívül mi minden található még a dél-alföldi vizekben? - Az arzén mellett bór- és flórszennyezésről beszélhetünk néhány település esetében, van ahol pedig a vas, a mangán és az ammónium jelenthet ivóvízproblémát. Hangsúlyoznám, hogy ezek természetes szennyeződések, ne gondolja senki azt, hogy emberi tevékenység következményei. A rétegvizek a hosszú kioldódási idő miatt tartalmaznak ilyen vegyületeket, más európai régiókkal szemben nálunk ez egy adottság, és meg kell ezt oldanunk. - Ki végzi majd a kiépített rendszerek fenntartását? - A víziközmű törvény rendezi ezt a kérdést, egyrészt a vízdíjba építést a Magyar Energiahivatal fogja koordinálni régiókra, települési szintre lebontva. Nem csak az amortizációs költség, hanem az egyéb szolgáltatási költségek is beépülnek majd a díjba. Az üzemeltetés és fenntartás az üzemeltetők feladata lesz. Hazánkban korábban közel 400 szolgáltató volt, az új törvény rendezi a sorokat, és maximum 40 lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.