Egyetem

Új üvegház és sziklakert az SZTE Füvészkertben + FOTÓK

Új üvegház és sziklakert az SZTE Füvészkertben + FOTÓK

2012. november 30., péntek
Új üvegház és sziklakert az SZTE Füvészkertben + FOTÓK

Hivatalosan is átadták az egyetemi füvészkert megújult üvegházát. Az immár kilencvenéves kert háromütemes infrastruktúra-fejlesztést hajt végre, az utolsó fázis még hátra van.

Rácz Béla

általános rektorhelyettes emlékeztetett, az utóbbi időszakban a szegedi egyetem uniós források révén komoly fejlődést tudott elérni. Örömét fejezte ki, hogy immár füvészkert is megújulhatott, hiszen a hatvanas évek óta nem itt nem zajlott komolyan renoválás. KEOP-pályázat keretében nyílt lehetőség az élőhely-rekonstrukciókra – melyre több mint 220 millió forintos támogatást nyert a kert. Az első fázisban a növényszaporító ház újult meg, illetve kitisztították a vizes élőhelyeket. A most lezárult második fázisban az eddig csupán fóliával fedett növénygyűjtemény kerülhetett valódi üvegházba, valamint a sziklakertet is felújították, mely két részből áll: a kertészeti változatok mellett a hazai sziklás területek növényeit is bemutatják. Előbbi résznél kritérium volt, hogy minden évszakban nyíljon valamilyen virág. Utóbbihoz szurdokot alakítottak ki páfrányokkal.

A projekt keretében egy vagyonvédelmi kerítést is felhúztak az őzek és nyulak távoltartására, valamint egy olyan szoftver beszerzésére is lehetősége nyílt az intézménynek, amely a növények minden jellemzőjét egy áttekinthető számítógépes rendszerben foglalja össze – összegzett Kocsis Vilmosné Mihalik Erzsébet, az SZTE Füvészkert igazgatónője. Hozzátette: reménykednek a harmadik ütem megvalósulásában is, mely a trópusi növények üvegházának felújítását, valamint a teljes fűtési rendszer korszerűsítését jelenti majd. Kósa Géza, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége (MABOSZ) elnöke felidézte, az SZTE Füvészkertje a kolozsvári egyetem gyűjteményének egyenes ági leszármazottja. Annak kezdeményezője, Richter Aladár úgy fogalmazott, egy nemzet közművelődési fokmérője lehet a botanikus kert. A mai világban a növények sokkal fontosabbak, mint a GDP vagy a bankok, az emberiség jövője azon fog múlni, miként viszonyulunk hozzájuk, ugyanis csak a növények képesek szervetlenből szerves anyagot előállítani – hangsúlyozta a MABOSZ-elnök. Ennek ellenére a társadalom megfeledkezett róluk, nem csak pusztítja a természetet, hanem az egyetemeken is egyre kisebb szerepet kap a botanikai oktatás. Az elnök azt is hozzátette, a pályázati hullám számos hazai kertnek biztosított jelentős forrást, de ezek egyszeri megoldások, a hosszútávú fenntartás még mindig nem megoldott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.