Közélet

Több generáció pedagógusát köszöntötték a városházán + FOTÓK

Több generáció pedagógusát köszöntötték a városházán + FOTÓK

2012. november 28., szerda
Több generáció pedagógusát köszöntötték a városházán + FOTÓK

Fiatal, pályakezdő pedagógusok mellett több, mint fél évszázaddal ezelőtt diplomázott oktatókat is köszöntöttek szerda délután a városháza dísztermében tartott ünnepségen. A 77 pedagógusnak Solymos László alpolgármester nyújtott át oklevelet.

Díszdiplomákkal jutalmazták szerda délután azokat az idős pedagógusokat, akik évtizedeken át diákok generációját oktatták és készítették fel az életre Szegeden. Az idős oktatókat a városháza dísztermében köszöntötte

Solymos László

alpolgármester, méltatva a fáradhatatlan munkát, melynek segítségével a diákok ezreiből faragtak művelt, értékes embert. A 77 kitüntetett pedagógus közül 43-an arany díszoklevelet vehettek át, amelyet az ötven évvel ezelőtt átvett diplomáért kaptak. A 60 éve diplomázott 22 oktató gyémánt-, a 65 éve végzett hét pedagógus pedig vas oklevélben részesült. A rubin oklevelet kiérdemlő öt oktató hetven évvel ezelőtt kezdte el pedagógusi pályafutását, őket kiemelt figyelemmel köszöntötték az egybegyűltek. Solymos László a város nevében mondott köszönetet a szépkorú oktatóknak, amiért tudásuk legjavával segítették ki a nebulókat az iskolapadból a nagybetűs életbe. "Az itt jelenlévő pedagógusok egyenként is több ezer diák számára mutatták meg a helyes utat. Mert nem csak tanítás, de nevelés is zajlott az iskolákban, mellyel hozzájárultak, hogy nagyszerű felnőtt váljon belőlük" - emelte ki köszöntőjében.

Papp Jánosné

, a Pedagógusok Szakszervezetének városi elnöke is köszöntötte a pedagógusokat, mint mondta, ez az ünnepség egyben visszaemlékezés is hosszú életutak kitartó és szép munkáira.

Hagyományosan minden évben ősszel a díszdiplomások ünnepségén kerül sor a frissen végzett pedagógusok köszöntésére is. Idén 22 pályakezdő (2 fő óvodapedagógus, 10 fő általános iskolai tanár és 10 fő középiskolai tanár) diák részesült jutalomban, melyeket szintén az alpolgármester adott át. Egyben gratulált is nekik ehhez a fontos és szép pályához, remélve, hogy 50-60 év elteltével is hasonlóan sikeres életpályát tudhatnak majd maguk mögött, mint a jelenlévő, idős "kollégáik". "Bíznunk kell benne, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban kialakult oktatásügyi zűrzavar nem tart majd sokáig. Egyszer véget ér majd a fejetlenség, és akkor ismét a tanuláson lesz majd a hangsúly" - emelte ki az alpolgármester. A díszdiplomások nevében Németh Olivérné mondott beszédet, visszaemlékezve a tanári asztal mögött eltöltött évtizedekre. Mint mesélte, 1949-ben kezdte tanulmányait, majd 33 éven át Szeged több iskolájában oktatott, még nyugdíjba vonulása után is visszatért, hogy egy szülési szabadságra vonuló tanárnőt helyettesítsen. Szép emlékeket őriz ezekről az évekről, mint mondta az összes gyereket a keresztnevén szólította és szeretettel tanította.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.