Kultúra

Tablókon elevenedik meg az egyetemi ifjúság és sajtó + FOTÓK

Tablókon elevenedik meg az egyetemi ifjúság és sajtó + FOTÓK

2012. november 5., hétfő
Tablókon elevenedik meg az egyetemi ifjúság és sajtó + FOTÓK

Két egyedi, mégis szorosan egymásba fonódó kiállítás nyílt meg hétfő este az SZTE Rektori Hivatalának épületében. Az egyik összeállítás az egyetemi sajtó történetéből szemezget, a másik egy jelentős hallgatói szervezetnek állít emléket.

Két részből álló tárlat villantja föl a szegedi egyetem ifjúsági szervezeteinek és a hozzájuk kötődő újságoknak a történetét az SZTE 17. Őszi Kulturális Fesztiválja és a Szent-Györgyi-emlékév programjaként. Kilencven éve jelent meg az első szegedi egyetemi újság, a tavaszi félévben pedig hatvanéves jubileumát ünnepli a Szegedi Egyetem / Szegedi Egyetem Magazin című lap. A kettős évforduló alkalmából az universitashoz kötődő egyetemi lapokból nyújt válogatást az SZTE Klebelsberg Kunó Könyvtár egyetemi gyűjteményére támaszkodó „sajtótükör”

Ráczné Mojzes Katalin

, az egyetemi gyűjtemény vezetője és

Kámán-Gausz Ildikó

főkönyvtáros rendezésében. A

Szent-Györgyi Albert

ösztönzésére megalakuló első egységes diákszervezetet, a Szegedi Egyetemi Ifjúság (SZEI) történetét pedig az SZTE Szaklevéltár vezetője,

Vajda Tamás

által rendezett kiállítás mutatja be mozaikokon, képeken, cikkeken keresztül.

A kiállításokat az SZTE oktatási rektorhelyettese, Homoki-Nagy Mária ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A professzor asszony úgy fogalmazott, a múlt emlékei tanúbizonysággal szolgálnak a mai fiataloknak arra nézvést, hogy az egyetemi ifjúság mindig is mozgatója volt a társadalomnak. Ez a közösség persze soha nem volt egységes, de egyes csoportjai – egyik a politika, másik a tudomány, harmadik a művészetek iránt érdeklődött (érdeklődik) különösképpen – folyamatosan öntevékeny tereket jelentettek (jelentenek) a hallgatóság számára. A Szegedi Egyetemi Ifjúság pedig azért nevezhető különösképpen jelentősnek, mert a Nobel-díjas professzor, Szent-Györgyi Albert indította útjára, ezzel is igazolva, hogy nemcsak a tudományban jeleskedett, de oktatóként, egyetemi vezetőként valamennyi diákért is felességet érzett, illetve vállalt. Az oktatási rektorhelyettes arról is szólt, hogy az egyes egyetemi újságok általában szintén az önszerveződő és öntevékeny hallgatósághoz kötődtek, s azok életét dokumentálva értékes adatokat szolgáltatnak a 20–21. század történetéhez. Az esten mutatták be az SZTE Szaklevéltár munkatársai, Kiss Róbert Károly és Vajda Tamás által szerkesztett Egyetemi ifjúsági egyesületek Szegeden 1919 és 1944 között címet viselő kötetet is. A 676 oldalas, a különböző szervezetek történetéről 595 forrást magába foglaló, illetve a szerzőpáros 4 önálló tanulmányát is közlő könyvet – melyből egyebek mellett az is kiderül, hogy a szegedi fiatalok közéleti aktivitása már 1919 júliusában, az elűzött, de még csak befogadás alatt álló egyetem korszakában megindult – Jancsák Csaba ifjúságszociológus méltatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.