Egyetem

Diákroham az egyetemi nyílt napon + FOTÓK

Diákroham az egyetemi nyílt napon + FOTÓK

2012. november 22., csütörtök
Diákroham az egyetemi nyílt napon + FOTÓK

Mintegy kétezer fiatal "szállta meg" a József Attila Tanulmányi és Információs Központot a Szegedi Tudományegyetem hagyományosan megrendezett nyílt napján, melyen az universitas tizenkét kara és más egységei is képviseltették magukat.

A Szegedi Tudományegyetemet több rangos külföldi listán is a világ első ötszáz legjobb egyetemei között jegyzik - ugyanezt Magyarországon csak az ELTE mondhatja el magáról. Nem mellesleg, a környezettudatosságban is élen jár, hiszen a világ "zöld" egyetemeinek listáján 63-dik - mondta el a nyílt nap megnyitóján tartott beszédében

Szabó Gábor

rektor. Hozzátette: Szegeden élni is jó, hiszen élhető léptékű a város, mely színes programokat és gazdag kulturális életet tud felmutatni, ugyanakkor még nem hordozza a nagyvárosok hátrányait.

Még mindig megéri ide invesztálni

A rektor kiemelte, minden ellenkező vélekedés ellenére továbbra is hisz abban, hogy érdemes felsőoktatási végzettséget szerezni, az SZTE diplomája pedig a statisztikai adatok alapján is jó belépő a munkaerőpiacra: az itt végzettek 86 százaléka hat hónap, 93 százalék pedig egy éven belül talál állást. A nyílt napon szokott módon karriertanácsadással, tesztekkel és különböző tájékoztatókkal várták az érdeklődőket, információkat lehetett például szerezni a nyelvtanulási lehetőségekről és a kollégiumokról is. Külön standon várta az érdeklődőket az egyetem jó eredményeket felmutató hallgatóit felkaroló SZTE Tehetségpont, mely alapítványi és egyéb támogatásokból segíti a hallgatókat. A szervezet idén áprilisban először meghirdetett Kiválósági listája révén például motiváló rangsort állított fel tagjai között, az elért eredményeknek megfelelően részesülhetnek úgynevezett Talent-ösztöndíjban és más kedvezményekben a hallgatók. A rendezvényre mintegy kétezren regisztráltak, az eddig kiosztott igazoló lapok is ezt a számot igazolják - tájékoztatott

Gusztosné Thékes Andrea

, az SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatóság PR-referense. Mint elmondta, minden évben újabb egyetemi egység is csatlakozik a korábbiakhoz, idén az SZTE Klebelsberg-könyvtár is csalogatta a fiatalokat a szegedi universitasra. Az egyetem megismertetésére a diákok SZTE-kvízt tölthettek ki.

Újraélesztve

Az Általános Orvostudományi Kar standjánál éppen egy műanyag bábún próbálták ki a fiatalok az újraélesztést. "Először csináltam ilyet, de meg szeretném tanulni, mert sose lehet tudni, mikor lesz rá szüksége az embernek" - mondta el portálunknak Evelin, a Ságvári-gimnázium végzős diákja, aki főként az orvostudomány iránt érdeklődött, de a Természettudományi és Informatikai Kar kínálatát is megnézte. Mindenképpen a szegedi egyetemen szeretne továbbtanulni, mert itt lakik, és természetesen az állami hely a cél, mert elég magas az orvosi tandíja. Fontos szempontnak tartja, hogy olyan szakot válasszon, amivel később lesz munkája. Korábban gondolkodott még a pszichológián, de úgy véli, azzal nehezebb elhelyezkedni. Az orvosok elvándorlása kapcsán úgy véli, ő nem menne külföldre dolgozni, maximum tapasztalatszerzésre, azután hazatérne. A standnál Csility Éva harmadéves orvostanhallgató elmondta, az orvosi kar egyetemi felkészítő tábort is szervez, a standnál a kari újsággal is népszerűsítették a fakultást, valamint tesztkérdésekkel segítették az érdeklődők orientálódását a pályaválasztásban. A hallgató elmondta, az orvosi pálya tekintetében főleg a biológia, azon belül is az emberi szervezet iránti érdeklődés jó mutató.

Könnyű elhelyezkedni

A TTIK standjánál Czobor Krisztina oktatásszervező elmondta, a kar tájékoztatóján zsúfolásig megtelt a terem, hasonló érdeklődésre számítanak a december 7-i nyílt napon is. A kar minden szakja igen keresettnek bizonyult, főként a természettudományi - biológia, földrajz, fizika stb. - vonalat ismerik jobban a diákok, de a műszaki-mérnöki szakok is ígéretesek. A Ceglédről érkezett József a mérnök-informatikus szak iránt érdeklődött, mint mondta, úgy tudja, ezzel igen könnyen el lehet helyezkedni. Azért érdeklődik Szegeden, mert már unokatestvére is itt tanult, és jók voltak a tapasztalatai az intézménnyel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.