Közélet

Szocialista támadás a nyertes gazdák ellen

Szocialista támadás a nyertes gazdák ellen

2012. november 8., csütörtök
Szocialista támadás a nyertes gazdák ellen

Gőgös Zoltán újra élesen bírálta a földhaszonbérleti rendszert. A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint azonban az egykori szocialista államtitkár megfeledkezett arról, hogy az MSZP-kabinet egyetlen esetben sem hirdetett pályázatot állami földek hasznosítására. Nemzeti tulajdonban lévő földek hevertek parlagon, miközben földbérleti lehetőségek híján megrekedt a magyar kis- és közepes vállalkozások fejlődése. Eközben a nagybirtokosok gyakran ingyen műveltek hatalmas állami területeket. Gőgös Zoltán és pártja a mögöttük álló nagybirtokos réteg érdekvédelmi szervezete.

A baloldal regnálása idején káosz uralkodott a mezőgazdaságban. A Nemzeti Ügyek Kormánya 2010-től vagyonleltárt készített, felkutatta és számba vette a szocialista kormányok által elhanyagolt nemzeti tulajdonú területeket. A vagyonleltár tette lehetővé a földhaszonbérleti pályázati rendszer elindítását. A Nemzeti Vidékstratégia elveinek megfelelően a kormányzat a kis- és közepes gazdálkodók megerősítését tűzte ki célul. Ennek jegyében eddig 65 ezer hektár állami termőföld hasznosítására írt ki pályázatot a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA). Ebből több mint 20 ezer hektár lelt haszonbérlő gazdára. A második körben 7 ezer hektár, míg a harmadik körben további 20 ezer hektár nemzeti tulajdonú föld meghirdetésével kívánja a földműveseket területhez juttatni a kormányzat. Gőgös Zoltán a sajtótájékoztatón tudatta, földügyben feljelentést tett a hatóságoknál. Az ellenzék már többször próbálta e jogi aktussal és annak nyilvánosságra hozatalával a közvéleményt befolyásolni. Eddig azonban egyetlen esetben sem hozott elmarasztaló ítéletet a bíróság. Az MSZP-s politikus hangulatkeltő sugalmazásával ellentétben a pályázaton nem elvárás az állatállomány megléte. A kiírás feltétele az állattartás jövőbeni vállalása. A politikus a napokban azt is valótlanul állította, hogy az állattartás ellenőrzését a kormányzat a szerződéskötés után csak két évvel akarja megkezdeni. Ezzel szemben az NFA-nál már szerveződik a szerződés betartását ellenőrző apparátus. Az agrárkormányzat ugyanis az okirat átadása után egy esztendővel már kontrollálni fogja a gazdákat, eleget tettek-e a kontraktusban vállalt állattartási kötelezettségüknek. A szocialista politikus szerint olyan gazda is veszített a pályázaton, aki tőlük korábban 120 hektáros területet kapott kényszerhasznosításra.

Gőgös Zoltán

végre feltárta a szocialista kormány állami földvagyon-kezelési gyakorlatát, miszerint a nemzeti tulajdonú területek műveléséért nem a kényszerhasznosító fizetett a közkasszának, hanem az állam a kényszerhasznosítónak. Az MSZP-kormány idején sok esetben nem fizettek bérleti díjat állami földek használata fejében. A Nemzeti Ügyek Kormánya által felállított földhaszonbérleti szisztéma azonban a nyertes pályázókat aranykoronánként 1250 forintos díj fizetésére kötelezi. Az állattartási kötelezettségvállalás pedig javítja a növénytermesztés és az állattartás felborult arányát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.