Közélet

Szijjártó: stratégiai partnerségre törekszünk Kuvaittal

Szijjártó: stratégiai partnerségre törekszünk Kuvaittal

2012. november 5., hétfő
Szijjártó: stratégiai partnerségre törekszünk Kuvaittal

A magyar kormány stratégiai partnerséget szeretne kiépíteni Kuvaittal - mondta a közel-keleti országban tárgyaló Szijjártó Péter hétfőn telefonon az MTI-nek.

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára kuvaitvárosi megbeszélései során találkozott mások mellett az ország pénzügyi államtitkárával,

Khalifa M. Hamadával

, akivel megállapodtak, hogy jövő márciusban megtartja alakuló ülését Budapesten a kuvaiti-magyar gazdasági vegyes bizottság. Ennek nagy jelentősége van Magyarország szempontjából, hiszen a keleti nyitás politikája során az eddiginél jóval szorosabb együttműködésre törekszik a magyar kabinet az arab világgal, és ezen belül Kuvait az egyik olyan ország, amellyel "stratégiai partnerséget szeretnénk felépíteni" - mondta

Szijjártó Péter

, aki a kuvaiti pénzügyi államtitkár mellett tárgyalt az ország befektetési hatóságának vezérigazgatójával, a Külügyminisztérium államtitkárával, valamint a Tervezésért és Fejlesztésért Felelős Legfelsőbb Tanács főtitkárával. A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára elmondta: abban állapodtak meg a pénzügyi államtitkárral, hogy a kuvaiti-magyar gazdasági vegyes bizottság ülésének napirendjére felveszik a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari együttműködés témáját, ugyanis Kuvaitban komoly érdeklődés van a magyar baromfi és a baromfi-tenyésztési technológiák, valamint kuvaiti-magyar mezőgazdasági vegyesvállalatok létrehozása iránt. A magyar élelmiszer-biztonsági előírásokat nagy elismerés övezi a közel-keleti országban, amely ezért is működik szívesen együtt Magyarországgal a mezőgazdaság területén - ismertette. Megállapodás születik majd a vízgazdálkodás, azon belül is a víz- és szennyvízkezelés, valamint az ivóvíztisztítás területén - közölte Szijjártó Péter. Beszámolt továbbá arról, hogy kedden aláírják a kuvaiti innovációs ügynökség és a magyar innovációs hivatal közötti együttműködési dokumentumot, amelynek alapján szoros együttműködés épülhet ki a kutatás-fejlesztésre és innovációra épülő iparágakat érintően. A tárgyalásokon abban is megegyeztek, hogy megvizsgálják magyar cégek bevonásának lehetőségét az ötéves - 125 milliárd dollár értékben 1240 projektet magában foglaló - kuvaiti nemzeti fejlesztési tervbe, Kuvaitban ugyanis a fenntartható fejlődés érdekében erősíteni akarják a nem az olajra épülő gazdasági ágazatokat. Magyar vállalatoknak a városfejlesztésben és -tervezésben, infrastrukturális és egészségügyi beruházásokban lesznek lehetőségeik - tette hozzá a külügyi és külgazdasági államtitkár, megjegyezve, hogy a kuvaitiak mindemellett egy közös felsőoktatási ösztöndíjprogram elindítását szorgalmazták, és szeretnék hasznosítani a magyar privatizációs tapasztalatokat is. Szijjártó Péter egyúttal átadta a külügyi államtitkárnak Orbán Viktor miniszterelnök meghívását a kuvaiti kormányfő részére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.